Sosyal Medya

Döviz

ABD ekonomisindeki çatlaklar durgunluk uyarıları arttıkça görünmeye başladı

Nobel ödüllü ekonomist Paul Samuelson bir keresinde Wall Street’in son beş durgunluktan dokuzunu öngördüğünü söylemişti. Bu sefer de borsa haklı…

ABD ekonomisindeki çatlaklar durgunluk uyarıları arttıkça görünmeye başladı

Nobel ödüllü ekonomist Paul Samuelson bir keresinde Wall Street’in son beş durgunluktan dokuzunu öngördüğünü söylemişti. Bu sefer de borsa haklı olabilir.

ABD ekonomisi, on yılların zirvesinde süren yüksek enflasyon ve yükselen faiz oranlarının ağırlığı altında gerginlik belirtileri göstermeye başlıyor – bu da bir yavaşlama riskini artırıyor.

Yatırımcılar, hisse senetlerinin bu hafta Walmart Inc. ve Target Corp. gibi perakendecilerdeki kar performanslarındaki seyrin artan korkuları körüklediği için sert düştüğünü not ediyorlar. Ve bu eğilim, Demokratları Kasım ayındaki ara seçimlerde Kongre çoğunluğunu hedefleyen Başkan Joe Biden için sorun yaratabilir.

ABD’nin büyüme ve enflasyon tahminleri hızla kötüleşiyor

Benzin ve gıdada daha yüksek fiyatlar tarafından sıkıştırılan Amerikan hanehalkları, geçimlerini sağlamaya yardımcı olmak için rekor miktarda borç alıyorlar. Daha yüksek ipotek oranlarıyla baskı altındaki inşaatçıların beklentileri giderek daha kasvetli hale geliyor. Küçük firmalar ayrıca artan işletme maliyetleri ve işe alma veya elde tutma zorluklarıyla da mücadele ediyor.

Bank of America Corp.’un küresel ekonomi araştırma başkanı Ethan Harris, “Bu noktada ekonominin tamamen iyi huylu bir yumuşak inişine sahip olabileceğinizi sanmıyorum” dedi.

Wall Street ekonomistleri, enflasyonla mücadele eden Fed tarafından tasarlanan finansal koşulların sıkılaştırılmasına yanıt olarak büyüme tahminlerini düşürüyorlar. Son altı ayda hisse senedi fiyatlarında düşüş, daha yüksek faiz oranları ve daha güçlü bir dolar görüldü.

‘Rahatsız edici’ Oranlar

Çoğu ekonomist, ekonominin pandemide biriken tasarruflar sayesinde otomobil, konut ve seyahat için bastırılmış talep olduğunu ve bu yılın sonuna kadar tökezlemeden bu talebin ekonomik aktiviteyi taşıyabileceğini iddia ediyor. Gelecek yıl ve ötesinde daha büyük tehlikeyi gördükleri yer. Ve o zaman bile, fikir birliği bir çöküşten ziyade bir yavaşlama yönünde.

JPMorgan Chase & Co. baş ABD ekonomisti Michael Feroli, 18 Mayıs’ta yayınladığı bir notta, Fed’in faiz artışının amaçlandığı gibi talebi soğutması nedeniyle büyümenin bu yılın ikinci yarısında %2,4’ten 2023’ün ikinci yarısında %1’e kadar olan hafiflediğini gördüğünü söyledi. Jan Hatzius liderliğindeki Goldman Sachs Group Inc. ekonomistleri de geçtiğimiz hafta görünümlerini düşürdü. Cuma günü, Bank of America Corp. ekonomistleri de tahminlerini düşürdü ve ekonominin gelecek yılın sonunda sadece %0,4’lük bir hızda büyüyeceğini tahmin etti.

Ancak giderek artan sayıda analist, daha kötü bir durum olabileceği konusunda uyarıyor.

Moody’s Analytics baş ekonomisti Mark Zandi, 16 Mayıs’taki bir notunda, “Ekonominin önümüzdeki 12 ayda başlayarak üçte bir oranında gerileme yaşayacağı ihtimalini, önümüzdeki 24 ay içinde bir resesyon olasılığı ile koyduk” dedi.

Pek çok şey enflasyon ve Fed’de ne olacağına bağlı. Enflasyon merkez bankasının %2 hedefinin çok üzerinde kalırsa – şu anda 3 kattan fazla – politika yapıcılar ekonomiyi durgunluğa sürükleyerek onu düşürmek için güçlü bir şekilde yanıt vermek zorunda hissedebilirler.

Fed, bu ayın başlarında faiz oranlarını 50 baz puan artırdı ve Başkan Jerome Powell, Haziran ve Temmuz aylarındaki toplantılarında benzer boyutta hamleler yapma yolunda olduğunun sinyalini verdi.

Fed başkanı, 17 Mayıs’ta ilk kez, merkez bankasının daha sıkı politikaya dönüşünün daha yüksek işsizliğe yol açabileceğini kabul etti, ancak bunun mutlaka darbe olarak gelişmeyeceğini savundu. Powell, Wall Street Journal etkinliğine verdiği demeçte, “İşsizlik birkaç kene yukarı çıkarsa bile, hala oldukça güçlü bir işgücü piyasasına sahip olabilirsiniz” dedi.

Konut Cephesi

Powell ayrıca, merkez bankasının ekonominin “yumuşak veya yumuşakımsı” bir inişi olarak adlandırdığı şeyi gerçekleştirme yeteneğinin, kontrolü dışındaki olaylara bağlı olabileceğini de itiraf etti. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, gıda ve enerji fiyatlarını yükseltiyor ve küresel büyümeye gölge düşürüyor. Çin’in katı Covid Sıfır politikası, dünyanın en büyük ikinci ekonomisini sarsıyor ve tedarik zincirlerini daha da hırpalıyor.

Tarih Fed’in tarafında değil. 1950’den bu yana Fed’in 15 sıkılaştırma döngüsünü inceledikten sonra, Bloomberg Economics’in baş ABD ekonomisti Anna Wong, “merkez bankasının bir gerilemeden kaçınmak için zorlanacağı ve piyasaların şu anda beklediğinden daha dik bir faiz artırımı döngüsüne başlaması gerekebileceği” sonucuna vardı.

Konut piyasası, Fed’in kredi maliyetini artırarak büyümeyi yavaşlatma yöneliminin ön saflarında yer alıyor. Geçen yılın sonundan bu yana, ipotek oranları yaklaşık kırk yılın en hızlı artışı olan yüzde iki puandan fazla arttı.

“Konut iş döngüsüne öncülük ediyor ve konut yavaşlıyor” diyen Ulusal Ev İnşaatçıları Birliği Başkanı Jerry Konter, endüstri grubunun üyeleri arasındaki güvenin mayıs ayında üst üste beşinci ay boyunca düştüğünü ve pandeminin başından bu yana en düşük seviyeye indiğini bildirdi.

Fannie Mae’nin baş ekonomisti Doug Duncan, Fed’in faiz artırımlarının ısırmasıyla ekonominin gelecek yılın ikinci yarısında mütevazı bir resesyona girmesini beklediğini söyledi. İşsizliğin mevcut 50 yılın en düşük seviyeleri olan %3,6’dan 2023’te %4,4’e yükseldiğini görüyor.

Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu baş ekonomisti William Dunkelberg de bir durgunluğun geldiğini söylüyor. NFIB tarafından Nisan ayında ankete katılan küçük işletme sahiplerinin çoğunluğu, firmalarının koşullarının önümüzdeki altı ay içinde kötüleşmesini bekliyor ve bu da 48 yılın en aşağı yönlü görünümü. Yaklaşık üçte biri, enflasyonun 1980’den bu yana en büyük sorun olduğunu söyledi.

Enflasyon, hanehalkları tarafında da en yakıcı sorunlar arasında bir numara. Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen tüketici duyarlılığının 2011’den bu yana en düşük seviyeye düşmesinin önemli bir nedeni. Nüfus Sayımı Bürosu tarafından yapılan en son hanehalkı finansmanı anketinde, katılımcıların üçte birinden fazlası, faturalarını ödemede zorluklar yaşadığını bildirdi – 2020’de pandeminin zirvesindeki en kötü okumalara yakın.

Yükselen fiyatların kuşattığı Amerikalılar, Goldman’ın Hatzius’una göre, satın almaya devam etmek için krediye giderek daha fazla güveniyorlar ve bu durum analiste göre sürdürülebilir değil.

17 Mayıs’ta Bloomberg Television’a verdiği demeçte, tüketici borçlanması “kısa vadede harcamaları destekliyor, ancak sonuçta harcamalarda büyük artışların sürdürülebilir bir kaynağı olmayacak” dedi. “Yani ufukta bir yavaşlamanın inşaası da böylece başlamış oluyor.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler