Sosyal Medya

Döviz

Reuters anketi: Dolar toparlanacak, 2023’te güvenli liman talebi görecek

Reuters tarafından anket yapılan piyasa stratejistlerine göre, ABD ve diğer ekonomilerde  artan durgunluk tehdidi,  güvenli limanlara para  akışını hızlandıracak.  2023’te…

Reuters anketi: Dolar toparlanacak, 2023’te güvenli liman talebi görecek

Reuters tarafından anket yapılan piyasa stratejistlerine göre, ABD ve diğer ekonomilerde  artan durgunluk tehdidi,  güvenli limanlara para  akışını hızlandıracak.  2023’te dolar önümüzdeki aylardan başlayarak çoğu para birimi karşısında toparlanacak.

 

Çoğu katılımcı, sırf Fed’in para politikasına bağlı olarak doların daha fazla yükselmesi için fazla alan olmadığını söyledi. Fakat, beklenenden daha derin ekonomik durgunluk  tehdidi ve uzayan enflasyonist baskı, yatırımcıların vaktinden önce riskli varlıklara yaıtırıma başladığı anlamına geliyor.

 

Kasım ayında %5’in üzerinde düşüş gösteren dolar endeksi, büyük ölçüde ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımlarını yavaşlatmak üzere olduğu ve nihai faize erişmeye  yakın olduğu beklentileri nedeniyle Eylül 2010’dan bu yana en kötü aylık performansını sergiledi.

 

Reuters’in ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu verilerine dayanan hesaplamalarına göre, spekülatörler Kasım ayında 16 ay sonra ilk kez dolarda net açık pozisyona geçtiler.

 

Ancak 66 döviz stratejistinin katıldığı 1-6 Aralık Reuters anketi, doların bundan bir yıl sonra mevcut seviyelerde işlem göreceğini ve son gerilemesine rağmen bu yıl şimdiye kadarki %10’a yakın kazanımlarını koruyacağını öngördü.

 

Ek bir soruyu yanıtlayan 51 stratejistin yaklaşık üçte ikisi, veya 33’ü, önümüzdeki aylarda doların daha fazla düşmek yerine toparlanması olasılığına dikkat çektiler.

Rabvobank Döviz Strateji Birimi başkanı Jane Foley, “Varlıklar yeniden fiyatlanıyor.  Yatırımcılar, Avrupa’da ve potansiyel olarak ABD’de önümüzdeki yıl yaklaşan durgunlukla birlikte kalıcı çekirdek enflasyon baskılarıyla tanımlanacak bir dönemle yüzleşmeye hazır değil” dedi.

 

“Önümüzdeki aylarda volatilite seviyelerinin yüksek kalacağını öngörüyoruz ve USD boğalarının tamamen teslim olması için henüz çok erken olduğunu düşünüyoruz.”

 

Nispeten daha iyi ABD ekonomik performansı ve  emsal ekonomilere  kıyasla daha yüksek faiz oranları, doların neredeyse tüm para birimlerini geride bırakmasına yardımcı oldu, fakat faiz oranı farklılıklarına dayalı arbitraj trade’i sona yaklaşıyor.

Fed de dahil olmak üzere çoğu büyük merkez bankasının sıkılaştırma kampanyalarını 2023’ün başlarında bitirmesi bekleniyor. %80’lik ezici bir çoğunluk veya 51 katılımcıdan 42’si, para politikasına bağlı olarak doların yükselmesi için fazla alan olmadığını söyledi.

 

Ankete göre, dolardaki son geri çekilmeye rağmen, majör para birimlerinin USD karşısında 2022’deki kayıplarını en azından 2023’ün sonlarına kadar telafi etmesi beklenmiyor.

 

Bank of America G10 FX strateji başkanı Athanasios Vamvakidis, “Şimdilik, bu yıl ABD dolarını destekleyen güçler, son düşüş düzeltmesine rağmen geçerliliğini koruyor. Diğer para birimleri henüz o kadar çekici görünmüyor” dedi.

 

“Temel analizimize göre, USD gelecek yılın başlarında güçlü olmaya devam edecekken, Fed duraksadıktan sonra aşağı yönlü yolculuğuna başlıyor.  Bu senaryoda  başlıca risk, enflasyonun düşüş yolunda yapışkan olması ve USD’yi daha uzun süre güçlü tutması.”

 

Eylül’deki rekor düşük seviyesinden bu yana dolar karşısında %10 artan ancak bu yıl hala yaklaşık %8 düşen euro’nun Şubat ayı sonuna kadar yaklaşık %3 kaybederek 1,02 dolardan işlem görmesi bekleniyor. Bir yıl sonra ise 1,07 $ civarında işlem görecek.

Yıl boyunca yaklaşık %20 düşüşle ve şu anda dolar başına 136.50 civarında işlem gören Japon yeninin, önümüzdeki üç, altı ve 12 ayda sırasıyla dolar başına 139.17, 136.17 ve 132.67 civarında el değiştirmesi bekleniyor.

 

Anket ayrıca, Çinli yetkililerin ekonomik aktivitede toparlanma beklentilerini körükleyen, Sıfır COVID kurallarının bazılarını gevşetmesine rağmen, gelişmekte olan piyasa para birimlerinin çoğunun önümüzdeki altı ay içinde  irtifa kaybedeceğini gösterdi.

 

Kasım ayında rekor düşük seviyeye inip dolar başına 7’nin altında işlem görmesinden bu yana %5 civarında değer kazanan Çin yuanının önümüzdeki altı ay boyunca bu seviyenin üzerinde kalması bekleniyor. Sterlin ise dolara karşı   hala önümüzdeki 3 ayda  %5 değer yitirebilir.

 

Kaynak:  Dollar to rebound, accumulate safe-haven strength in 2023: Reuters poll

 

ECB anketi: Euro Bölgesi’nde yüksek enflasyon ve ekonomik daralma bekleniyor

 

Çin’de Covid önlemleri gevşetiliyor, Dünyada risk iştahı yükseldi!

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler