Sosyal Medya

Borsa

Çin’de Covid önlemleri gevşetiliyor, Dünyada risk iştahı yükseldi!

Bu sabah Reuters haberlerinde, Çin’de Covid önlemlerinin gevşetilmeye devam ettiğini okuyoruz. Asya borsaları, Çin yönetiminin pandemi kısıtlamalarını gevşetmek için atacakları…

Çin’de Covid önlemleri gevşetiliyor, Dünyada risk iştahı yükseldi!

Bu sabah Reuters haberlerinde, Çin’de Covid önlemlerinin gevşetilmeye devam ettiğini okuyoruz. Asya borsaları, Çin yönetiminin pandemi kısıtlamalarını gevşetmek için atacakları adımların sonunda küresel büyüme ve emtia talebinin iyileşeceği beklentisi ile yükseliş kaydetti. Son dönemlerin flaş ismi Hong Kong borsası endeksi Hang Seng %3,5 yukarıda işlem görürken, USDCNY paritesi Eylül ayından bu yana ilk kez 7,0 seviyesinin altına geldi. Küresel risk iştahı açısından önemli bir para birimi olan Yuan’ın son 5 günde %4 değer kazandığını not etmiş olalım.

Asya borsalarının olumlu seyri ve pandemi kısıtlamalarının kademeli olarak gevşetiliyor olması petrol fiyatlarını da hızla yukarıya itti. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı, bu sabah 87 dolar seviyesine kadar yükseldi. Hafta sonu ise OPEC+ merakla beklenen toplantısından petrol üretim miktarını değiştirmeme kararı çıktı. Böylelikle son toplantısında almış olduğu günlük 2 milyon varil kesinti kararı uygulanmaya devam edilecek. Bu arada, uzun bir süredir takip edilen AB’nin Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulaması noktasında Cuma günü mutabakata varıldı. Buna göre AB’nin Rus petrolüne 60 dolar/varil fiyat tavanı hususunda anlaştığı belirtiliyor.

Küresel mali piyasalar, Cuma günü açıklanan ve ABD ekonomisinin sağlığı açısından en önemli veri olarak takip edilen istihdam verisi ardından ilk etapta yön bulmakta zorlansa da, haftayı yıl sonu iyimserliğinin ağır basması ile yükselişle tamamladı. ABD’de Kasım ayı istihdam raporu beklentilere oranla kuvvetli sonuçlandı. Bordrolu çalışan sayısı 200bin olan tahminlerin üzerinde 263bin kişi artarken maaş artışı da %5,1 ile %4,6 olan beklentinin üzerinde sonuçlandı.

FED’in faiz artırımlarına rağmen istihdam piyasasının kuvvetli kalması, yukarıda da değindim üzere FED’in elini kuvvetlendirse de, piyasalar Cuma günü ilk nazarda yazdıkları kayıplarını hızlı bir şekilde telafi etmeyi başardı. Yeni gün ve hafta başlangıcında, doların piyasa kuru olan DXY 104 seviyelerine kadar gerileyerek son 5 ayın dibini test etti. Daha da aşağıda 102 seviyesini hedefliyoruz. DXY sepetinin en büyük oyuncusu olan EUR, benzer bir şekilde dolar karşısında bu sabah 1,06 seviyesine dayandı. Teknik mânâda haftalık kapanışın 1,0520 seviyesinin üzerinde olması durumunda yükseliş isteğinin devam edeceğini paylaşmıştık (daha da yukarıda 1,0740 seviyesi radar menzilinde görünüyor). Kraliyet aslanı Sterlin de dolar karşısında bu sabah 1,2350 seviyesine kadar yükseldi. Teknik mânâda haftalık kapanışın 1,2315 seviyesinin üzerinde olması durumunda yükseliş isteğinin korunacağını düşünüyoruz.

Dünyanın büyüme motoru olan Çin’den gelen pandemiye yönelik iyimser haberler ardından kıymetli madenler de yukarı yönlü seyrini korumaya devam etti. Altının ons fiyatı 1,810 dolar seviyesine dayanarak 1,850 dolar seviyesindeki hedefimize bir adım daha yaklaştı. Benzer bir şekilde, küresel risk iştahına daha duyarlı olan gümüş ise yükseliş ivmesini hızlandırarak bu sabah 23,50 dolar seviyesini test etti. Bültenlerimiz yakından takip eden kıymetli okurlarımız, altında 1,685 ; gümüşte ise 22 dolar seviyesine ne kadar önem atfettiğimizi bilirler. Her iki emtiada da yükselişin devam etmesini öngörüyoruz.

USDTRY kuru 18,63 seviyesinin etrafında dar alanda ‘kontrollü’ bir şekilde salınmaya devam ederken, pariteler cephesinin şaha kalkması ile EURTRY kuru 19,64 ; GBPTRY kuru ise psikolojik 23 seviyesini aştı. Pariteler cephesinde yükseliş isteğinin henüz bitmediği düşünülürse, TL’nin sepet bazında değer kaybetmeye devam etmesi de olası duruyor. Altın fiyatlarında yaşanan yükselişin de yardımı ile gram altın 1,082 TL seviyesini test ederek rekor tazeledi.

Yeni gün ve hafta başlangıcında, Asya borsalarında Çin kaynaklı gelişmeler nedeniyle yaşanan iyimser havanın Avrupa borsalarına da sirayet etmesini bekliyoruz. Bugün Türkiye cephesinde Kasım ayı enflasyon rakamları (aylık %3,0) açıklanacak. Baz etkisinin devreye girmesi ile uzun bir aradan sonra ilk kez yıllık enflasyon oranının gerileyeceğini göreceğiz (Kasım 2021 %3,51).

 

 

iktisatbank.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler