Sosyal Medya

Döviz

Kritik ABD TÜFE enflasyonu beklentinin üzerinde açıklandı, “major” faiz artışı cepte gibi

ABD enflasyonu ağustos ayında beklenenden daha yüksek açıklandı ve muhtemelen Federal Rezerv’in üçüncü kez 75 baz puanlık faiz artırmasına neden…

Kritik ABD TÜFE enflasyonu beklentinin üzerinde açıklandı, “major” faiz artışı cepte gibi

ABD enflasyonu ağustos ayında beklenenden daha yüksek açıklandı ve muhtemelen Federal Rezerv’in üçüncü kez 75 baz puanlık faiz artırmasına neden olacak.

Tüketici fiyat endeksi, temmuz ayına göre %0,1 arttı, yıllık artış hafif bir yavaşlama ile %8,3 oldu.

Daha değişken gıda ve enerji bileşenlerini ortadan kaldıran çekirdek TÜFE, temmuz ayına göre %0,6 ve bir yıl öncesine göre %6,3 arttı. Tüm veriler tahminlerin üzerinde geldi. Barınma, yiyecek ve tıbbi bakım, fiyat artışına en büyük katkıda bulunanlar arasındaydı.

Enflasyondaki hızlanma, benzin fiyatlarındaki düşüşe rağmen Amerikalılar için inatla yüksek bir yaşam maliyetine işaret ediyor. Fiyat baskıları hala tarihsel olarak yüksek ve yaygın; Fed’in enflasyon hedefine doğru uzun bir yola işaret ediyor.

Başkan Powell geçen hafta yaptığı açıklamada, merkez bankasının fiyat istikrarını sağlamak için “doğrudan” hareket edeceğini söyledi ve bazı politika yapıcılar tarihsel olarak büyük bir faiz artırımına destek verdi. Yetkililer, gelecek haftaki kararlarının, ellerindeki ekonomik verilerin “bütünlüğüne” dayanacağını ve bunun da güçlü bir işgücü piyasasını ve tüketici harcamalarını zayıfladığını gösterdiğini söyledi.

Verilerin ardından Hazine getirileri yükselirken, S&P 500 endeks vadeli işlemleri geriledi ve dolar yükseldi. Yatırımcılar, Fed’in faiz oranlarını 75 baz puan artıracağına dair bahisleri artırdılar ve şimdi böyle bir sonucu cepte görüyorlar.

Gıda ve Gaz

Gıda maliyetleri bir yıl öncesine göre %11,4 artarak 1979’dan bu yana en yüksek seviyeye; elektrik fiyatları 2021’e göre %15,8 artarak 1981’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Bu arada benzin fiyatları ağustos ayında %10,6 düşerek iki yıldan uzun süredir yaşanan en büyük aylık düşüşü kaydetti.

En büyük hizmet bileşeni olan ve genel TÜFE endeksinin yaklaşık üçte birini oluşturan barınma maliyetleri artmaya devam ediyor. Genel barınma maliyetleri temmuz ayına göre% 0,7 ve bir yıl öncesine göre %6,2 arttı, her ikisi de 1990’ların başından bu yana en yüksek seviyede.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler