Sosyal Medya

Döviz

Gelişmekte Olan Piyasa Para Birimleri: Artan Kutuplaşma ve TL neden dezavantajlı

Yılın başından bu yana, gelişmekte olan piyasa para birimlerinin performansı 2021’de gördüklerimizi yansıtıyor, ancak daha fazla kutuplaşma ile. Brezilya reali…

Gelişmekte Olan Piyasa Para Birimleri: Artan Kutuplaşma ve TL neden dezavantajlı

Yılın başından bu yana, gelişmekte olan piyasa para birimlerinin performansı 2021’de gördüklerimizi yansıtıyor, ancak daha fazla kutuplaşma ile. Brezilya reali yıl başından bu yana dolar karşısında büyüme lideri oldu ve %13 civarında değer kazandı. Onu %7’nin biraz üzerinde değer kazanan Güney Afrika randı ve Kolombiya pesosu takip ediyor. En sert darbeyi rus rublesi (%-33) değil, Mısır Lirası (%-14) ve Türk Lirası (%-10) aldı. Bu kutuplaşma önümüzdeki aylarda artış vaat ediyor.

Emtia ihraç eden ülkeler, enerji ve tarımsal emtia fiyatlarındaki küresel sıçramanın ortasında fayda sağladılar. Brezilya, Rusya’dan gelen tedarik ambargosu nedeniyle ABD’ye petrol satışını ciddi şekilde artırma şansına sahip. Net petrol ihracatçı olmasına rağmen, rafinerilerini işletmek için önemli miktarda ham petrol satın almaları gerekiyor.

2019 yılına kadar, Venezuela’dan gelen petrol doğru karışım için kullanıldı ve daha sonra Rus ham petrolü ile değiştirildi. Şimdi yerini ihracatta önemli bir artış vaat eden ve Brezilya realinin döviz kurunu destekleyen Brezilya’dan gelen petrol alıyor.

Güney Afrika randı, geçen yılki parasal sıkılaştırmadan ve yıl başından bu yana metal fiyatlarındaki artıştan güç talep görüyor.

Küresel piyasaların çoğu Rus metaline alternatif ararken ZAR, siyasi nedenlerle Güney Afrika’dan artacak ihracat beklentisiyle spekülatörlerden talep görüyor.

Emtia ihracatçılarının para birimlerine karşı tutumda küresel bir geri dönüş görüyor olabiliriz, askeri bir uzlaşma durumunda bile, önceki ekonomik bağların hızlı bir şekilde toparlanması beklentisi yok.

Yelpazenin diğer ucunda, petrol ve tarım ürünleri ithalatına bağlı ülkelerin para birimleri yer alıyor.

Mısır, buğday tüketiminin çoğunu Rusya ve Ukrayna’dan satın alıyor ve artan fiyatlar ödemeler dengesine ciddi zararlar verdi. Mısır merkez bankası buna enflasyonu bastırmak için para politikasını sıkılaştırarak yanıt verdi. Ancak bu tür adımlar ekonomik büyümeye zarar verme eğiliminde.

Türkiye neredeyse tüm gazını Rusya ve Azerbaycan’dan ithal etmekte; buğdayını Ukrayna ve Rusya’dan satın almakta. Fiyat sıçramaları ve tedarik zincirindeki aksaklıklar ekonomi için maliyetli olacak ve Türk lirası üzerindeki baskının artmasına neden olacak.

Türkiye ve Mısır, Rusya ve Ukrayna’nın önemli bir turist akışı sağlaması nedeniyle, ithalat faturasında yükselişe ek olarak, turizm endüstrisinden elde edilen gelirlerde de ciddi bir düşüşle karşı karşıya.

Novinite

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler