Sosyal Medya

Döviz

Gelişen Piyasalar FX:  Stratejistler alım zamanı diyor

Omicron, Fed’in sürekli değişen yol haritası ve Çin ekonomisinde ani duruş riski yüzünden S&P500 ve Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP,  Ülkeler…

Gelişen Piyasalar FX:  Stratejistler alım zamanı diyor

Omicron, Fed’in sürekli değişen yol haritası ve Çin ekonomisinde ani duruş riski yüzünden S&P500 ve Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP,  Ülkeler = GOÜ) stratejisi de günden güne büyük oynaklık sergiliyor. Yılbaşında Türkiye’nin de dahil olduğu GOÜ FX’in Fed’in faiz artımlarından zarar göreceği ana fikirdi. Şimdi, ise stratejist ve fonlar GOÜ para politikalarının yeterince sıkılaştığını iddia ediyor. Yakın tarihe baktığımızda, Fed faizlerinin zirveye yaklaşması, Dolar Endeksi’nin gerilemesiyle eşzamanlı yaşanmış.  Tarih tekerrür eder mi?  Olumluya dönen GOÜ FX algısı TL’ye destek verebilir mi?

 

Bloomberg’e göre, Morgan Stanley’nin direktör James Lord önderliğindeki strateji ekibi geçen hafta yazdığı raporda “GOÜ FX Dolar Endeksi’ne karşı dibe yaklaştı” müjdesini verdi. Rapora göre, Fed’in parasal sıkılaştırmaya geçmesi düşünülenin aksine Dolar Endeksi (DE) için negatif. Citigrup stratejistleri ise yakın zamanda, doların GOÜ FX’e karşı prim yapacağına dair tahminlerini yumuşattı.

Çarşamba günü MSCI’ın derlediği GOÜ FX Endeksi dolara karşı dört ayın zirvesine tırmandı. ABD 2 yıl vadeli devlet tahvili getirileri yükselirken gerçekleşen bu ralli akıl dışı değil.   Bloomberg’e göre, GOÜ Merkez Bankaları önalıcı faiz artırımlarını zamanında yaparak, döviz piyasalarını korumaya almıştı.

 

M&G Investments Londra döviz masası şefi,  Claudia Calich “Fed faiz artırırken GOÜ FX’in değer kaybedeceği görüşü yanlış” dedi.  “GOÜ para birimleri Fed’in parasal sıkılaştırmaya geçmesi öncesi değer kaybeder. Aslında ABD gecelik faizi ve GOÜ FX değerleri arasında pozitif bir ilişki var”.

Calich, Çekya kronu, Meksika pezosu ve Şile pezosu gibi enflasyonla mücadelenin netice vermeye yakın olduğu dövizleri öneriyor.

Yılbaşından bu yana GOÜ FX’in önderliği her biri dolara karşı %3 değer kazanan Macar forinti, Güney Afrika randı ve Şile pezosunda.

 

Eurizon SLJ Capital Varlık Yönetim Şirketi raporuna göre, yıl boyunca 167 baz puan genişleyen ABD ve GOÜ kısa vadeli faiz makası, halen 500 baz puan civarında. Bu makas GOÜ’i Fed’in faiz şokuna karşı korurken, global büyümeden fayda gören Hindistan gibi ekonomilerin para birimlerinin değer kazanması olası.

Şirket uzmanları, raporda “GOÜ FX Fed’in parasal sıkılaştırma rejimine geçmesini büyük ölçüde fiyatladı” ifadesini kullandı.  Buna rağmen Fed’in piyasalarda iskonto edilenden daha hızlı faiz artırması hala GOÜ FX için tehdit oluşturuyor.

 

Haziran 2004-2006 arasında Fed kümülatif 425 baz puan faiz artırırken, MSCI GOÜ Hisse Endeksi dolar bazında %80 prim yaptı. Aynı dönemde GOÜ FX de dolara karşı %22 yükseldi. 2015-2018 parasal sıkılaştırma döneminde Fed faizleri 225 baz puan yükselirken, MSCI GOÜ Hisse Endeksi %22, para birimleri ise ortalama %10 prim yaptılar.

 

Türkiye’ye döndüğümüzde, Fed’in parasal sıkılaştırmaya geçmesine karşı TCMB’nin hiçbir önlem almadığı, halen reel faiz eksi %20 civarında olmasına rağmen parasal sıkılaştırmaya geçmediğini görüyoruz.

 

Çetin Ünsalan ParaAnaliz makalesinde şunlara dikkat çekti:

“Öncelikle dünya sabit bile kalsa ne olacağını gördük. Yapılan hamlelerin hiçbir gerçekçi karşılığı olmadığı için enflasyon yükseliyor; faiz düşürdükçe kredi faizleri de yukarı doğru koşuyor.

Bir de buna doları 13 – 14 diliminde tutmak için ödenen faturanın maliyeti eklendiğinde ne olacak aşağı yukarı biraz meseleye vakıf olan herkes biliyor. Ayrıca bunlar her şey bugünkü halinde devam ederse yaşanacaklar.

Şimdi net gelen ses, dünyada enflasyonun kalıcı olarak yüksek olacağı gerçeğinden varlık alımlarının sıfırlanmasına, bir sonraki adımda da faiz yükseltmeye neden olacak bir süreci işaret ediyor”.

 

Commerzbank, Türk lirasında değer kaybının devam etmesini bekliyor

 

Commerzbank, hükümetin verdiği desteğe ve TCMB’nin döviz piyasasına müdahalelerine rağmen Türk lirasının daha da zayıflamaya devam etmesinin büyük bir olasılık olduğunu savundu.

Hükümetin kurlarda oynaklığa karşı uygulamaya koyduğu ve aralarında kur korumalı TL mevduatın da olduğu tedbirlerin Türkiye’nin “temel problemi” olan tutarsız para politikasını ve TCMB’nin bağımsız olmamasını düzeltecek adımlar olmadığını öne süren Commerzbank analisti Tatha Ghose, TCMB’nin döviz rezervlerinin müdahaleler başladığından bu yana 15 milyar dolar kadar düştüğünü de savundu.

 

Tatha Goshe, USD/TRY’nin kısa bir aranın ardından yeniden yükselişe geçeceğini savunduğu raporunda, reel faiz oranının -%20 seviyesinde olduğuna işaret ederek, “Üzüntü verici, kötü, durumun yakın zamanda yeniden tekrarlanması büyük olasılık.” ifadelerini kullandı.

 

Eurotahvil, CDS ve DİBS pazarında neler oluyor?

 

Powell doların ateşini yaktı: Faiz artışı ile bilanço küçültme de kademeli devreye girecek

 

Beste Naz Süllü: Fed Faiz Artırırsa Bitcoin Nasıl Fiyatlanır?

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler