Sosyal Medya

Döviz

Eurotahvil, CDS ve DİBS pazarında neler oluyor?

İş Yatırım: Eurotahvil Piyasaları FED başkanı Powell’in yaptığı konuşma beklentileri değiştirmezken konuşma öncesi %1,73 seviyesine gerileyen “Mart ayında varlık alımlarının…

Eurotahvil, CDS ve DİBS pazarında neler oluyor?

İş Yatırım: Eurotahvil Piyasaları

FED başkanı Powell’in yaptığı konuşma beklentileri değiştirmezken konuşma öncesi %1,73 seviyesine gerileyen “Mart ayında varlık alımlarının sonlandıracağız” açıklaması ile %1,78 seviyesini test eden ABD 10 yıllıkları %1,75 seviyesinden günü tamamladı. EMEA tarafında ise daha yatay bir seyir devam ederken İngiltere 10 yıllıkları 1.167% seviyesine genişleyerek diğer EMEA ülkelerinden negatif ayrışıyor. Almanya 10 yıllıkları %-0,031 Fransa 10 yıllıkları %0,345 İtalya 10 yıllıkları %1,304 işlem görmektedir.

Türkiye Hazinesi Eurobondlarında bugün diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışarak alıcılı bir seyir izledi. Local ve yabancı tarafta alımlar kısa vadeli kıymetlerde yoğunlaştı. Getiri eğrisinde kısa tarafta daralma 10 baz puan olurken, uzun tarafta daralma 5 baz puan işlem görüyor. Beş yıl vadeli kıymet 7,65%, on yıllık 7,95% seviyesinde işlem görürken, ülke risk primi 573 seviyesinden işlem görmektedir.

Şirket tarafı eurobondları hazine ile pozitif bir görüntü çizmektedir. Özellikle kısa tarafta güçlü lokal ilgisi görülürken bu talep likidite sıkıntısına yol açmış durumdadır. Bankaların kısa vadeli sermaye benzeri kıymetlerinin getirileri 6 baz puan daralırken, uzun vadeli sermaye benzeri kıymetler 16 baz puan daralma gözlenmektedir.

 

 

QNB Finansbank Piyasalarda bugün

Powell bilanço küçültmesi kararının alınması için birkaç ay beklenebileceğini belirterek, parasal sıkılaşmanın hızlı ilerleyeceğine ilişkin endişeleri azalttı. Küresel piyasalarda bugün Aralık ayı ABD TÜFE enflasyonu izlenecek. TÜFE’nin aylık %0.4 oranında artması ve yıllık enflasyonun %6.8’den %7’ye yükselmesi bekleniyor.

Powell’ın açıklamalarının ardından risk iştahı toparlanırken, ABD’de S&P 500 endeksi dün %0.9 oranında yükseldi. Oynaklık göstergesi VIX endeksi 19.4’ten 18.4’e geriledi.

10 yıllık ABD tahvil faizi aşağı gelerek bu sabah %1.73 seviyelerine indi. Buna paralel dolar değer kaybetti ve EUR/USD yükselerek bu sabah 1.1370 seviyelerinde başladı.

 

 

Brent petrol fiyatı 81 dolardan 83.5 dolar seviyelerine çıktı. Ons altın fiyatı 1805 dolardan 1820 dolar civarına yükseldi. Risk iştahında toparlanmayla beraber, AsyaPasifik bölgesi hisse senedi endeksleri de bugün genel olarak geriledi.

Yurtiçinde döviz kuru oynaklığı azalırken, USD/TL küresel dolar hareketiyle beraber hafifçe azalarak bu sabah 13.77 seviyesinde başladı. 5 yıllık Türkiye CDS primi 8 baz puan azalarak 573 baz puan oldu. 2 yıllık tahvil faizi ise 20 baz puan azalarak %24.21 oldu.

 

Hazine dün TLREF’e endeksli 5 yılık tahvil ile değişken faizli 7 yıllık tahvil ihraç etti.

TLREF’e endeksli tahvil ihalesinde 1.1 milyar TL, değişken faizli tahvil ihalesinde 2.4 milyar TL tutarında borçlanma yapıldı. İhale öncesi rekabetçi olmayan tekliflerle kamu kurumları ve piyasa yapıcılara toplam 2 milyar TL tutarında satış yapıldı. Böylece dünkü borçlanma 5.5 milyar TL olurken, bu haftaki ihraçlarda toplam borçlanma 12.5 milyar TL’ye ulaştı.

Bu ay beş ihale daha düzenleyecek olan Hazine, Ocak ayında toplam 49.2 milyar TL olan iç borç servisine karşılık 45.8 milyar TL’lik iç borçlanma yapmayı planlıyor.

 

 

CDS, Erdoğan’ın iktidarda kalma riski demek! & Faiz iner, dolar 18’e gider | Atilla Yeşilada

 

Powell doların ateşini yaktı: Faiz artışı ile bilanço küçültme de kademeli devreye girecek

 

Erdal Sağlam: Erdoğan, Bakan Nebati’ye neden kızgın?

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler