Sosyal Medya

Döviz

Powell doların ateşini yaktı: Faiz artışı ile bilanço küçültme de kademeli devreye girecek

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, ABD para politikası hakkında yeni ayrıntılar vermekten kaçınırken enflasyon artışını kontrol altına almak ve büyümeyi…

Powell doların ateşini yaktı: Faiz artışı ile bilanço küçültme de kademeli devreye girecek

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, ABD para politikası hakkında yeni ayrıntılar vermekten kaçınırken enflasyon artışını kontrol altına almak ve büyümeyi uzatmak için gerekeni yapacağına söz verdi.

Powell salı günü Senato Bankacılık Komitesi’nin merkez bankası başkanı olarak ikinci dönemi için yaptığı konuşmasında, “Zaman içinde faiz oranlarını daha fazla yükseltmek zorunda kalırsak, yapacağız. Enflasyonu geri çekmek için araçlarımızı kullanacağız” dedi.

Hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar, enflasyonun yetkililerin %2 hedefinin çok üzerinde seyrederken Fed’in düşük faiz ve tahvil alımlarıyla ekonomiyi aşırı teşvik ettiği yönündeki endişelerini dile getirdiler. ABD merkez bankası yetkilileri ise enflasyonun kalıcılığının beklediklerinden daha fazla olduğunu düşünürken bu yıl büyümeyi yavaşlatmadan enflasyona karşı harekete geçme niyetindeler.

Fed’in tercih ettiği kriter olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ile ölçülen fiyatlar kasımda yıllık %5,7 yükseldi.

Powell’ın sözleri, Fed’in mart ayındaki toplantılarında faizleri yükseltmeye başlaması için açıkça çağrıda bulunan bazı meslektaşlarından daha temkinliydi. Ancak Başkan, Fed’in politika belirleme komitesiyle meseleleri tartışma fırsatı bulamadan önce kamu politikası rehberliği sağlamaktan kaçınmaya çalışır, ki bir sonraki toplantı da 25-26 Ocak’ta.

Powell, Fed’in fiyat istikrarı için tam istihdam hedefinden daha fazla öncelik vermediğini vurgularken, vurgunun değişebileceğini ve şu anda enflasyona daha fazla odaklanıldığını söyledi.

‘Şiddetli Tehdit’

“Yüksek katılımla istediğimiz gibi çok güçlü bir işgücü piyasası elde etmek için uzun soluklu bir büyüme gerekecek.” dedi. “Uzun bir büyüme dönemi elde etmek için fiyat istikrarına ihtiyacımız olacak. Ve bu nedenle, yüksek enflasyon maksimum istihdamın sağlanması için ciddi bir tehdittir” dedi.

Finansal piyasalar Powell’ın sözlerini adım adım izledi. Hisse senetleri, S&P 500 ve Nasdaq 100’ün tahviller dalgalanırken daha yükseğe itilmesiyle kayıplarını sildi.

Pictet Wealth Management kıdemli ABD ekonomisti Thomas Costerg, “İlk faiz artışının zamanlaması hakkında devam eden belirsizlik, Mart 2022’yle ilgili diğer Fed direktörlerinden gelen yorumların çığı ile tezat oluşturuyor” dedi. Sonuç olarak: Powell’ın olayları biraz yatıştırmak istediğini ve piyasanın sindirmesini istediğini hissediyorum – ateşe yakıt eklemek değil.”

Yatırımcılar, Fed’in Mart 2020’de salgının başlangıcında neredeyse sıfıra indirdikten iki yıl sonra, mart ayında gösterge federal fon oranını yükseltmeye başlayacağına bahse giriyorlar. Çalışma Bakanlığı’nın cuma günü yayınladığı ve ABD’deki işsizlik oranının aralık ayında %3,9’a gerilemiş ve salgın öncesi %3,5’lik düşük seviyeye yaklaşmış durumda.

Fed yetkilileri aralık ayında varlık alım programlarının sona ermesini hızlandıracaklarını söylediler ve bu yıl faizleri üç kez yükselteceklerini tahmin ettiler. Goldman Sachs Group Inc. gibi Wall Street firmaları dört kadar faiz artışı öngörüyor.

Bilanço küçülme konusu

Fed’in 8,77 trilyon dolarlık bilançosunu küçültme planları sorulan Powell, bu yıl bir noktada kendisinin ve meslektaşlarının bunun başlamasına izin vereceğini söyledi. Bakan’ın sözleri, diğer Fed yetkililerinin merkez bankasının faizleri yükseltmeye başlamasından oldukça kısa bir süre sonra bilançoyu küçültmeye başlamayı tercih edeceği yorumları sonrasında geldi.

ABD ekonomisinin, merkez bankasının bilançosunu en son küçülttüğünden çok daha güçlü bir konumda olduğuna dikkat çeken Başkan, oranların yükseltilmesi ve bilançonun küçültülmesi arasında yaklaşık iki yıl beklenen bir önceki döngüyle karşılaştırılınca bir karar alınmadığını, ancak bu sefer daha hızlı olacağını söyledi.

“Bilanço çok daha büyük ve bu yüzden bilanço küçültme daha hızlı olabilir. Bu yüzden daha erken ve daha hızlı diyebilirim – bu çok açık” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler