Sosyal Medya

Döviz

Döviz açığını kapatmak giderek zorlaşıyor: KKM’de şirketlere yeniden teşvik, ihracat bedelinin yüzde 40’ı merkeze!

AKP hükümetinin sattığı döviz rezervlerini yerine koyamaması, artan enflasyonu kontrol altına alamayışı ile Kur Korumalı Mevduat yoluyla döviz rezervlerini artırma…

Döviz açığını kapatmak giderek zorlaşıyor: KKM’de şirketlere yeniden teşvik, ihracat bedelinin yüzde 40’ı merkeze!

AKP hükümetinin sattığı döviz rezervlerini yerine koyamaması, artan enflasyonu kontrol altına alamayışı ile Kur Korumalı Mevduat yoluyla döviz rezervlerini artırma ve TL’yi koruma planı giderek sürdürülemez hale dönüşmekte. KKM’den ve aşırı negatif reel faiz politikasından, kısaca hatalı politikalardan vazgeçmeyen hükümet, sürdürelemeyecek olanı sürdürmek için şartları zorlamaya devam ediyor. Hazine’ye yüklenen maliyet ise artmaya devam ediyor.

Yeni torba yasa ile şirketlerin döviz mevduatları hedefleniyor

Meclis’e sunulan teklifte, ticari mevduat sigorta kapsamına dahil ediliyor. Şirket DTH’larının yıl sonuna kadar KKM kapsamına alınmasının önü açılıyor.

Ticari mevduatı sigorta kapsamına alınmasını öngören, şirket DTH’larının yıl sonuna kadar Kur Korumalı Mevduat kapsamına alınmasını öngören toplam 20 maddeden oluşan yeni bir kanun teklifi TBMM’ye sunuldu.

Teklifin birinci maddesi ile 5411 sayılı Bankacılık Kanunu değiştirilerek, sigortaya tabi mevduatın kapsamı genişletiliyor. Buna göre, resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar dışındaki tüm ticari mevduat sigorta kapsamına alınıyor.

Torba kanun teklifinin 11’inci maddesi ile şirketlerin DTH’larının çevrilerek KKM’ye yatırılması halinde, bunlara yönelik sağlanacak vergi avantajının süresi de uzatılıyor. Buna göre, mevduatı en az 3 ay vade ile değerlendiren şirketler, dönem sonu değerlemesinden kaynaklananlar da dahil olmak üzere vade sonunda elde edilen faiz ve kâr payı ile değer kazançlara kurumlar vergisi istisnası uygulanacak.

Aynı madde ile Cumhurbaşkanına bu istisnanın süresini 30 Haziran 2022 ve 30 Eylül 2022’ye kadar uzatma yetkisi de veriliyor. Sözkonusu istisnalar, 2022 yılı sonuna kadar vade sonunda yenilenen hesaplara da uygulanacak.

İhcatçının döviz gelirlerinden TCMB’ye satış zorunluluğu yüzde 40’a çıkarılıyor

Bugün TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu TİM Başkanı Gülle ve ihracat temsilcileriyle bir araya geldi.

İhracatçılar şirketlerin ihracat gelirlerinin TCMB’ye satma zorunluğunun yüzde 25’ten yüzde 40’a çıkarılacağı niyeti olduğunu dile getirdi.

Ortalama aylık 20 milyar dolarlık ihracat üzerinden hesaplandığında yüzde 25’lik oran Merkez Bankası’na 5 milyar dolarlık satış anlamına gelirken, oranın yüzde 40’a çıkmasıyla rakam 8 milyar dolara ulaşmış olacak.

Dünya, BloombergHT

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler