Sosyal Medya

Döviz

Avrupa Merkez Bankası’ndan beklenen yüksek faiz artışı: Parite üzerine çıkan euronun gücü kalıcı değil

Avrupa Merkez Bankası (ECB) banka refinansman faiz oranını 75 baz puan artırdı ve  %1,25’e taşıdı. Bir önceki ay da 50…

Avrupa Merkez Bankası’ndan beklenen yüksek faiz artışı: Parite üzerine çıkan euronun gücü kalıcı değil

Avrupa Merkez Bankası (ECB) banka refinansman faiz oranını 75 baz puan artırdı ve  %1,25’e taşıdı. Bir önceki ay da 50 baz puan artırmıştı.

ECB’den yapılan açıklamaya göre, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranı yüzde 0’dan yüzde 0,75’e, marjinal faiz oranı yüzde 0,75’ten yüzde 1,50’ye yükseltildi.

ECB Başkanı Christine Lagarde’ın basın toplantısı TSİ 15:45’te başlayacak. Arkasından 16:00’da Fed Başkanı Powell’ın konuşması var. 

Tarihinin en büyük faiz artırımını yapan ECB artan ve doğalgaz krizi ile daha da yükselmesi beklenen enflasyon karşısında pozisyon almış durumda.  Ancak enerji krizine bağlı başta Almanya olmak üzere Euro Bölgesi ekonomisinde beklenen daralma bu adımın benzer ölçekte devamına engel.

Euro/dolar paritesi habere tepki olarak yeniden 1,00’ın üzerine çıktı. Ancak Fed’in de 21 Eylül’de benzer bir 75 baz puan faiz artışı daha yapacak olması, faiz artışlarına ECB’nin aksine daha tempolu devam ederken bilanço daraltma yolunda ilerleyeceği gerçeği pariteyi yeniden 1,00 seviyesinin altına itme potansiyelin sahip.

ECB faiz kararıyla beraber yaptığı açıklamada, enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine geri dönmesini sağlamak için faizlerde önden yüklemeli adımlar atıldığını vurguladı. Önemli bir not olarak da iç talebi düşürmek için Yönetim Konseyi’nin izleyen birkaç toplantıda faizlerin daha da artırılmasını beklediğini açıkladı. ECB, “Bankaların fonlama şartlarını izlemeye devam edeceğiz” dedi.

Büyüme beklentisinde aşağı yönlü, enflasyonda yukarı yönlü güncelleme

Avrupa Merkez Bankası büyüme beklentisinde değişikliğe gitti.

2022 yılı için büyüme beklentisi yüzde 2,8’den yüzde 3,1’e çıktı,

2023 beklentisi yüzde 2,1’den yüzde 0,9’a indi,

2024 beklentisi yüzde 2,1’den yüzde 1,9’a çekildi.

Banka’nın ortalama enflasyon beklentisi

2022 yılı için yüzde 8,1,

2023 yılı için yüzde 5,5 ve

2024 yılı için yüzde 2,3 olarak belirlendi.

Euro Bölgesinde en son açıklanan yıllık tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 9,1, çekirdek tüketici fiyatları enflasyonu ise yüzde 4,3 seviyelerinde.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler