Sosyal Medya

Döviz

ANALİZ: ABD enflasyonunda yeni zirve Fed’i hızlandırır

ABD Mart TÜFE %8.5’la konsensus olan %8.4’ün hafif üstünde, çekirdek TÜFE is %6.5’la beklenti doğrultusunda, bazı anketlere göre ise beklentinin…

ANALİZ: ABD enflasyonunda yeni zirve Fed’i hızlandırır

ABD Mart TÜFE %8.5’la konsensus olan %8.4’ün hafif üstünde, çekirdek TÜFE is %6.5’la beklenti doğrultusunda, bazı anketlere göre ise beklentinin 0.1 puan altında gerçekleşti.   1981 yılından bu yana en hızlı enflasyonu yaşayan ABD’de ekonomi hala güçlü seyrediyor, New York Fed’in ölçtüğü  tüketicinin enflasyon beklentileri ise yükseliyor.

Fed Mayıs  toplantısında 50 baz puan artıracak ve 2023 sonuna kadar parasal sıkılaştırmayı durdurmayacak.

Verinin açıklanması ardından Çarşamba sabajı Euro/dolar 1.0881’e gerilerken, Dolar Endeksi  100 kritik direncinin üstünde seyrediyor.  Wall Street hisse endeksi vadeli işlemleri enflasyonun zirve yapmaya yaklaştığı beklentisi ile hafif primli başladığı geceyi, 3 majör endeks de eskide kapattı. Dünya için gösterge teşkil eden ABD  10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi ise enflasyonun zirveye yakın olduğu yorumlarıyle  3 yıllık zirvesi olan %2.82’den %2.75’e geriledi.

Manşet TÜFE aylık %1.2 artarken bir ay önceki tempo olan %0.8’e göre de hızlandı. Fakat çekirdek TÜFE aylık %0.3 artışla konsensus civarında geldi.

Fed New York şubesinin hane halkı anketine göre, gelecek yıl için ortalama TÜFE beklentisi %6.6 ve hızlanıyor. Fakat, 3 yıl vadeli TÜFE öngörüsü %3.7’yle A/A hafif geriledi.

Wall Street’in ilk tepkisi iyimser yönde olsa da, Fed FOMC’nin bu veri ardından Mayıs  toplantısında 50 baz puan faiz artırımı ilan etmesi nerdeyse kesin. Fed’in halen %0.25  civarında olan politika faizi %3-3.5 düzeyine yükselinceye kadar parasal sıkılaştırmayı sürdürmesi çok olası. Ek olarak, Mayıs veya en geç Haziran’da ayda $95 milyarlık bir tempo ile bilançosunu da daraltması bekleniyor. DEVA Partisi kurucu üyesi ve tecrübeli bankacılık uzmanı Ömer Faruk Gencal, veri üzerine şu paylaşımı yaptı:

“ABD Merkez Bankası FED varlık alımlarını aylık 95 milyar azaltacak ve ilk toplantıda azaltacağı  sinyalini  verdi.

Likiditenin çekilmesi ve bilanço daraltmanın faiz artışı eşiti yaklaşık 2,5-3,0 puan. TL’den kaçışın tüm zeminini hazırladığınızın farkında mısınız?”

Ancak, dolar/TL Fed’e tepki vermiyor, 14.60 civarında hareketsiz. Piyasa, kurumların KKM’ye geçmesini teşvik için yeni yöntemleri, ihracat gelirlerinin %40’nın TCMB’ye devri fikrini ve enflasyon korumalı süper-bono haberlerini fiyatlıyor.

ABD ekonomisi Fed’in faiz artırımları öncesi güçlü bir görünüm sergiliyor. Şirketler maliyetlerdeki artışı rahatlıkla tüketiciye yansıtınca,  enflasyon katılaşıyor. Yıllık ücret artışı %5.8’le TÜFE’nin gerisinde, fakat yakında hızlanabilir.

 

ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirilerinin Dolar Endeksi’yle eşanlı yükselişi, zaten Ukrayna Krizi ve Çin’deki Covid-19 salgının ürettiği geçici talep durgunluğuyla boğuşan Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) grubu için olumsuz.  Büyümekte çok zorlanacaklar. Dünya Bankası dün yayınladığı Asya-Pasifik  ve Orta Asya ve Avrupa raporunda 2022-2023 beklentilerini aşağı revize etti.

 

Fed’in uzun soluklu bir parasal sıkılaştırma maratonuna başladığı beklentisinin yayılmasıyla, S&P500’de %20 düzeltme gündeme gelir. Emtia ihraç edenler dışında kalan GOPÜ’den  sıcak para kaçışı bekleniyor.

 

Almanya’da enflasyon son 40 yılın zirvesinde; ZEW endeski düşmeye devam etti

DTÖ Ticaret Görünümünü Düşürdü, Rusya Savaşının Daha Geniş Ayrışma Riski Taşıdığını Söyledi

 

Çin haberleri ve OPEC açıklamaları ardından petrol yeniden yükselişte

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler