Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

DTÖ Ticaret Görünümünü Düşürdü, Rusya Savaşının Daha Geniş Ayrışma Riski Taşıdığını Söyledi

Dünya Ticaret Örgütü, Rusya’nın Ukrayna ile savaşının dünya ekonomisinin salgından sonra toparlanmasını yavaşlatacağını, mal ticaretini azaltacağını ve potansiyel olarak küresel…

DTÖ Ticaret Görünümünü Düşürdü, Rusya Savaşının Daha Geniş Ayrışma Riski Taşıdığını Söyledi

Dünya Ticaret Örgütü, Rusya’nın Ukrayna ile savaşının dünya ekonomisinin salgından sonra toparlanmasını yavaşlatacağını, mal ticaretini azaltacağını ve potansiyel olarak küresel ticaretin daha geniş bir parçalanmasına yol açacağını söyledi.

Cenevre merkezli kurum, bu yıl mal ticaretindeki büyüme projeksiyonunu, önceki %4,7’lik projeksiyonundan %3’e düşürdü. DTÖ ayrıca salı günü yaptığı açıklamada, 2023’te ticarette %3,4’lük bir büyüme beklediğini ve gıda güvensizliği ve virüsün olası bir yeniden canlanması da dahil olmak üzere değerlendirmesine bir dizi aşağı yönlü risk sunduğunu söyledi.

DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala, “Tarih bize dünya ekonomisini rakip bloklara bölmenin ve en yoksul ülkelere sırtımızı dönmenin ne refaha ne de barışa yol açmadığını öğretiyor. DTÖ, ülkelerin farklılıklarını kuvvete başvurmadan tartışabilecekleri bir forum sağlayarak çok önemli bir rol oynayabilir ve bu misyonda desteklenmeyi hak ediyor” dedi.

Ekonomik Serpinti: Ukrayna’daki savaş kırılgan küresel ticaretteki toparlanmayı riske atıyor

DTÖ, dünya gayri safi yurtiçi hasılasının bu yıl %2,8 oranında artmasını ve önceki %4,1’lik tahmine göre 1,3 puan azalmasını bekliyor. DTÖ, GSYİH büyümesinin 2023’te pandemiden önceki on yıldaki ortalama %3’lük orana yakın bir şekilde %3,2’ye kadar çıkması gerektiğini söyledi.

Ukrayna savaşı ve Rusya’ya karşı yaptırımlar bu yıl küresel büyümeyi anlamlı bir şekilde etkileyecek olsa da, ticaret akışları aslında daha yakın tarihli tarihsel forma geri dönüyor.

Geçtiğimiz iki yıl boyunca, sınır ötesi ticaret, dünya ekonomisi için şaşırtıcı bir destek oldu – büyük ölçüde ABD’nin Asya’dan rekor düzeyde mal ithalatı ile beslendi. Ancak DTÖ’nün en son tahminleri gerçekleşirse, ticaret büyümesinin yörüngesinin, küresel finansal krizden sonraki on yıl boyunca devam eden %1-%3 aralığına geri döneceği anlamına geliyor.

Böyle bir eğilime dönüş, DTÖ yetkilileri için en uygun sonuç olmasa da, pandeminin savaş sonrası dönemde uluslararası ticaret akışlarının en keskin çöküşünü tetikleyebileceği 2020’deki felaket ilk projeksiyonlarından çok uzak.

Bunu önlemek için, hükümetler darbeyi yumuşatmaya yardımcı olan büyük mali harcama paketleri ve destekleyici para politikaları yürürlüğe koydular.

Arz Kesintileri

Dünya mal ticareti DTÖ’nün Büyük Buhran’a rakip olacak ilk en kötü durum tahmini %32 daralmadan çok daha az 2020’de sadece %5 düştü – – 2021’de ise %9,8’lik bir toparlanma kaydetti.

Geçen yılki teşvik odaklı fiziksel mal tüketimi, ithalatın 2021’de güçlü bir şekilde toparlanmasına yardımcı oldu, ancak arz kesintileri ve virüs varyantlarının yeniden canlanması, ekonomilerin tam hıza geri dönmesini engelleyen kilitlenmelere neden oldu.

Bu yılki ticaret aksaklıkları üretim üzerinde bir yük olmaya devam edecek, çünkü Rusya’nın işgali petrol, çelik, alüminyum, gübre ve tahıl gibi önemli emtia piyasalarını sarstı.

DTÖ şefi Okonjo-Iweala, “Daha düşük arzlar ve daha yüksek gıda fiyatları, dünya yoksullarının yoksunluk ve açlık yaşayabileceği anlamına geliyor. Bunun olmasına izin verilmemelir. Şimdi içe dönme zamanı değil” diyor.

Bu arada, Pekin’in Covid salgınlarına verdiği sert tepki, dünyanın 2 numaralı ekonomisinden büyümeyi ve ihracatı yavaşlatma tehdidinde bulunuyor.

DTÖ, “Covid-19’un yayılmasını önlemek için Çin’deki kilitlenmeler, tedarik zinciri baskılarının hafiflediği bir zamanda deniz ticaretini tekrar bozuyor. Bu, imalat girdilerinin yenilenmesinde aksaklıklar ve daha yüksek enflasyona yol açabilir” diye uyarıyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler