Sosyal Medya

Döviz

Çin haberleri ve OPEC açıklamaları ardından petrol yeniden yükselişte

WTI vadeli işlemleri pazartesi günü %4 kaybettikten sonra varil başına 97 doların üzerine yükseldi. Şanghay’ın finans merkezindeki bazı virüs kısıtlamalarının…

Çin haberleri ve OPEC açıklamaları ardından petrol yeniden yükselişte

WTI vadeli işlemleri pazartesi günü %4 kaybettikten sonra varil başına 97 doların üzerine yükseldi.

Şanghay’ın finans merkezindeki bazı virüs kısıtlamalarının hafifletilmesinin ardından Çin’in petrol talep beklentilerinin artmasıyla petrol fiyatı kısmi bir toparlanma sergiledi.

West Texas Intermediate vadeli işlemleri %3’ten fazla yükselerek varil başına 97 doların üzerinde işlem gördü. Petrol, Rusya’nın şubat ayı sonlarında Ukrayna’yı işgalinden bu yana neredeyse tüm kazanımlarını geri vermiş durumda.

Petrol piyasası, savaşın patlak vermesinden sonra ortaya çıkan varil fiyatlarındaki artışın yerini daha sakin koşullara bırakmasıyla son haftalarda belirgin bir şekilde yumuşadı.

DNB Bank ASA’da kıdemli bir petrol analisti olan Helge Andre Martinsen’e göre, petrol fiyatları, acil durum rezervlerinin planlanan serbest bırakılması, Çin’de Covid-19’un yeniden canlanması – taleple ilgili endişelere yol açması – ve Rus ihracatının devam edeceği beklentileri nedeniyle son zamanlarda düştü.

Bir araştırma notunda, “Rusya’nın devam eden saldırganlığı göz önüne alındığında, Batı yaptırımları tırmanmaya devam edeceği için fiyat riski yukarı doğru çarpıtıldı” dedi.

Petrol piyasası, şubat ayının sonlarından bu yana, Rusya’nın komşusunu işgali, Orta Doğu’da artan gerilimler, Çin’de virüsün alevlenmesi ve daha sıkı ABD para politikası tarafından desteklenen çalkantılı bir dönemi gördü. Volatilitedeki artış, borsaların marj gereksinimlerini artırmasıyla likidite sıkışıklığına neden oldu, ancak bu hareketin bir kısmı CME Group Inc.’in WTI için marjları neredeyse %8 oranında azaltmasıyla tersine dönüyor.

Mayıs ayı teslimatı için WTI, Londra’da saat 10:06 itibariyle varil başına %3,3 artarak 97,42 dolara yükseldi .

Haziran vadeli Brent %3,3 değer kazanarak 101,75 dolara yükseldi.

İşgal enflasyonu körüklerken ABD ve müttefiklerini artan enerji fiyatlarını sainleştirmek için stratejik rezervleri serbest bırakmaya teşvik etti.

Bu arada OPEC’in üst düzey diplomatı, Avrupa Birliği yetkililerine, Rusya’nın savaşının neden olduğu küresel petrol piyasalarındaki mevcut krizin grubun kontrolü dışında olduğunu söyledi. OPEC’in azalan Rus petrolünü tedarik edemeyeceğini söylemesi ve Çin’de yasakların kısmen azalması petrol fiyatlarına destek vermekte.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler