Sosyal Medya

Döviz

Almanya’nın tüketici fiyatları enflasyonu temmuzda beklenmedik şekilde hızlandı

Kıtanın en büyük ekonomisindeki tüketici fiyatları, hükümet önlemlerinin geçici bir sonucu olarak geçen ay %8,2’ye düştükten sonra temmuzda bir yıl…

Almanya’nın tüketici fiyatları enflasyonu temmuzda beklenmedik şekilde hızlandı

Kıtanın en büyük ekonomisindeki tüketici fiyatları, hükümet önlemlerinin geçici bir sonucu olarak geçen ay %8,2’ye düştükten sonra temmuzda bir yıl öncesine göre %8,5 arttı. Bloomberg tarafından ankete katılan analistler %8,1’lik artış öngörmekteydi.

Gıda ve enerji maliyetlerindeki büyük bir sıçrama, geçici yakıt vergisi iadelerini ve sübvansiyonlu toplu taşıma biletlerini dengelemekten daha fazla sürpriz yarattı.

ECB’nin bu ay yaptığı beklentinin iki katı olan 50 baz puanlık faiz artışının arkasında Euro Bölgesi’ndeki rekor enflasyon var. Başkan Lagarde, daha yüksek fiyatlara yönelik beklentilerin yerleştiğine dair işaretleri ele almanın önemli olduğunu söyledi.

Almanya’nın ötesinde, İtalya ve İspanya’nın cuma günü yeni enflasyon rekorları bildirmesi bekleniyor. Bir bütün olarak Euro bölgesi için ekonomistler, fiyat artışının temmuz ayında %8,7’ye yükseldiğini tahmin ediyor.

Hane halkları enflasyonla daha da sıkıştıkça açıklanan enflasyon verisi Almanya hükümeti üzerindeki baskıyı artırıyor. Tüketiciler ağustos ayına kadar ultra ucuz toplu taşıma araçlarından yararlanacak olsa da, olası bir Rus enerji kesintisi daha ciddi problemler barındırıyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler