Sosyal Medya

Döviz

ABD’de Ocak enflasyonu coştu, tahvil faizleri barajın üstüne taştı

Foreks’e göre, biraz önce açıklanan ABD tüketici fiyatları artışını sürdürdü ve yıllık bazda son 40 yılın en yüksek seviyesine kalmaya…

ABD’de Ocak enflasyonu coştu, tahvil faizleri barajın üstüne taştı

Foreks’e göre, biraz önce açıklanan ABD tüketici fiyatları artışını sürdürdü ve yıllık bazda son 40 yılın en yüksek seviyesine kalmaya devam etti. Wall Street’te  DJ30 yatay, fakat S&P500 ve NASADQ gerilemede. Dünya borçlanması için gösterge sayılan ABD 10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi kısa bir süreliğine kritik direnç %2’yi aştı, halihazırda %1.98’de trade ediyor.

 

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Ocak ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,6 arttı. Piyasa beklentisi artışın yüzde 0,4 olacağı yönündeydi.

 

Tüketici fiyatlarında yıllık bazda artış yüzde 7,5 olarak gerçekleşti. Analistler yıllık artışın yüzde 7,2 olacağı tahmininde bulunmuşlardı. Böylece 1982 yılı Şubat ayından bu yana en yüksek seviye görüldü.

 

Çekirdek fiyat olarak kabul edilen gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,6, yıllık yüzde 6,0 arttı. Analistlerin beklentisi aynı sırayla yüzde 0,4 ve yüzde 5,9 artış olacağı yönündeydi.

 

Ülkede enerji fiyatları aylık yüzde 0,9 artarken, yıllık yüzde 27,0 artış gösterdi. Gıda fiyatlarında aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde 7,0 artış yaşandı.

 

Ortalama haftalık kazançlar yüzde 0,5 azalış gösterdi.

 

Bazı uzmanlara göre, ABFD enflasyonunda seyir, Mart’ta Fed’in 50 baz puan yapmasını zorunlu kılıyor.

 

Stratejist Orkun Gödek twitter hesabında şu uyarıyı yaptı:

 

“Öyle mi böyle mi, geçici mi kalıcı mı” diye tartıştığımız ABD enflasyonu Ocak 2022 itibarıyla geniş çaplı, beklentilerden kuvvetli ve hizmetlere de yayılır şekilde ilerliyor. Temmuz için swaplar +1 tam puan Fed faizi artışı der. 2022 herkes için epey zor yıl. Hata affetmez.

 

Investing.com yazarı Deniz Engin’den şu yorum geldi:

 

ABD’de enflasyon Ocak ayında %7,5’e çıkarak Şubat 1982 sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Çekirdek enflasyon da %5,5’ten %6’ya yükseldi. ABD’de son 40 yılın en yüksek enflasyonun görüldüğü Ocak ayında akaryakıttaki maliyet katkısı devam etti.

 

Bugün açıklanan enflasyon oranı zirvenin görülmediğini gösterirken Fed’in de şahin davranacağı beklentisini artırdı. Mart ayında 25 yerine 50 baz puanlık bir artış olacağına dair beklentiler de kuvvetlenmeye başladı. Yüksek enflasyonun ardından Dolar Endeksi 96,0 seviyesine doğru yükseliş yaşarken 10 yıllık tahvil getirisi de %1,97 üzerine çıktı.

 

Halen Türkiye’ni de dahil olduğu Gelişmekte Olan Ülke FX’lerinde satışlar var. Ancak, dolar/TL 13.48’e geriledi.

 

FÖŞ’ten canlı yayın: Türkiye Niye Döviz Fazlası Sağlayamaz? | Döviz Açığının Enflasyon, Büyüme ve Kura Etkisi

 

Bloomberg:  Türk şirket Eurotahvilleri yüksek uçuşta

 

Geliyor gelmekte olan: Yatırımcılar Ultra Ucuz Nakdin Sonuna Hazırlanırken Kredi Maliyetleri Yükseliyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler