Sosyal Medya

Döviz

Bloomberg:  Türk şirket Eurotahvilleri yüksek uçuşta

Bloomberg’in “Top Emerging-Market Debt Trade Hinges on Turkish Lira Truce” başlıklı (4 Şubat tarihli) haberine göre, yılbaşından bu yana Gelişmekte…

Bloomberg:  Türk şirket Eurotahvilleri yüksek uçuşta

Bloomberg’in “Top Emerging-Market Debt Trade Hinges on Turkish Lira Truce” başlıklı (4 Şubat tarihli) haberine göre, yılbaşından bu yana Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ, Piyasalar = GOP) şirket tahvilleri dolar bazında %2.7 düşerken, Türk banka ve şirketlerinin tahvilleri ortalama %5.7 değer kazandı. Halen GOÜ kurumsal tahvil pazarında en iyi performans gösteren 10 tahvilden dokuzu Türk firma ve bankalarına ait.

 

Bloomberg dün Hazine’nin $2 milyar tutarında dolar veya Euro cinsinden sukuk ihraç etmeye hazırlandığını da ilan etti.  Türkiye’de ekonomik görünüm oldukça bozuk, GOÜ tahvil pazarında ise çok az ihraç gerçekleşirken, Hazine’nin bu cesur adımı dikkat çekti. Hazine kurumsal Eurotahvillerin cazibesinden yararlanarak bu ay sonunda itfa etmesi gereken $2 milyar dış borcu finanse etmek istiyor olabilir.

 

Bankaların 4Ç2021 bilançolarında açıkladıkları yüksek karlar, banka tahvillerini cazip hale getrdi. Fakat, bizim kurumsal tahvillerin rallisinde başlıca neden, kur istikrarı.

Amundi SA GOP analisti Andriy Boychuk:  “Eğer Erdoğan’ın kur istikrarını sağlamak için aldığı önlemler boşa çıkarsa, önce Hazine Eurotahvil faizi artar, ardından sıkıntı kurumsallara yansır” uyarısında bulundu.

 

JPMorgan Chase & Co başta Ziraat Bankası olmak üzere, bankaların kısa tenörlü Eurotahvillerinin görünümünü yükseltti.

 

JPMorgan uzmanı Konstantin Rozantsev, ”TL’de şimdilik istikrarlı  seyir bekliyoruz; bu da tahvil-kredi pazarında işlem gören varlıkları olumlu etkileyecek” yorumunu yaptı. Ancak, enflasyonda sıçrama ve TCMB’den beklenmeyen faiz indirimleri görünümü bozabilir. Dolayısıyla, JP Morgan’ın al önerileri kısa vadeli.

 

Bloomberg’e göre, Türk kurumsallarının temerrüt riski nerdeyse yok. 2007’den bu yana  sadece toplam değeri $510 milyon civarında 3 tahvil vaktinde ödeme yapamadı.

Son 10 yılda Türk Eurotahvilleri toplam %82 dolar bazında getiriyle, GOÜ ortalaması olan %66’nın hayli üstünde performans gösterdi.

 

Dr Ali Orhan Yalçınkaya: Nakit Bütçe 2022 Yılına 37.8 Milyar TL Açık Vererek Başladı

 

30 yıllık emtia uzmanı:  Ben hayatımda böyle piyasa görmedim!

 

Foreks ‘Ödemeler Dengesi Anketi’: ‘Ekonomistlerin Aralık ayı cari işlemler tahmini 4,1 milyar dolar açık oldu…’

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler