Sosyal Medya

Borsa

Piyasalar haftaya Ukrayna paniği ile başladı, Brent uçuyor

Borsalarda Şubat dirilişi çok kısa sürdü. ABD’den sürekli yayılan Rusya’nın her an Ukrayna’yı işgal edebileceğine yönelik açıklamalar yatırımcı moralini bozdu.…

Piyasalar haftaya Ukrayna paniği ile başladı, Brent uçuyor

Borsalarda Şubat dirilişi çok kısa sürdü. ABD’den sürekli yayılan Rusya’nın her an Ukrayna’yı işgal edebileceğine yönelik açıklamalar yatırımcı moralini bozdu. ABD ve dünyanın hemen her yanından akan yüksek enflasyon verileri de Fed başta merkez bankalarının (MB) yıl boyunca faiz artıracağı algısını yarattı. Yükselen faizler her zaman hisse senedi değerlemelerini düşürür.

Cuma günü sert satış dalgasıyla kapanan Wall Street ardından, bu sabah da Asya borsalarında yoğun satışlar var. Brent petrol $96/varile vurdu. Dolar hafif de olsa değer kazanıyor. Uzmanlar riskli varlıklar açısından haftanın çok çetin geçeceği uyarısını yaptı.

 

Cuma gecesi Wall Street hisseleri %3 gerileyen NASDAQ öncülüğünde kısa Şubat rallisine ara verdi. Yıl sonu kar açıklamalarının bitmesiyle, yatırımcılar artık Fed haberlerine yoğunlaşacak. Halen vadeli işlemler Fed’in Mart’ta 25 değil 50 baz puan faiz artırımı yapmasına %80 ihtimal tanıyor.

Bu sabah Asya’da TSİ 07:30’da Nikkei225 %2.20 değer yitiriyor. MSCI Japonya dışı Asya-Pasifik Hisse Endeksi de %1 geriliyor. Bilindiği gibi, Türkiye’nin de dahil olduğu MSACI Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ)  Hisse Endeksi uzun zaman aralığı ile yayınlanıyor. Fakat, Reuters’e göre Asya seansının açılışında, MSCI GOP Hisse Endeksi %0.58 değer yitirdi bile.

Asya borsalarında paniğin Ukrayna ve coşan petrol fiyatları dışında 2 nedeni daha var. İlkin, Hong Kong’da patlak veren 5ci Covid dalgası kenti yeniden tam kapanmaya mahkum ederken, hastanelerde  kapasite sorunu başlıyor. İkincisi ise resmi olmayan duyumlara göre  ABD en az 50 Çin teknoloji şirketine daha mal ve hizmet satılmasını yasaklayacak.

Brent bu sabah $96/varille 8 yıllık rekorunu kırıyor. Uluslararası Enerji Ajansının Covid kapanmalarının sonlanması ile global talebin beklenenden hızlı yükseleceği tahmini yatırımcıları kaygılandırdı. Eğer Rusya Ukrayna’ya girerse, enerji sektörü dahil bir çok başlıkta yaptırım yiyecek. Rusya’nın da Avrupa’ya doğal gaz arzını sınırlı tutarak misilleme yapacağı düşünülüyor. Artık Brent’in $100 hatta $150/varile yükseleceğine dair öngörüler finans basınında üstlere çıkıyor.

Dolar Endeksi Asya’da 96’yı deniyor. Euro ve JYen dolara karşı değer kaybediyor. Dolar yanında altın da riskten kaçış talebinden fayda sağlıyor. Altın son 8 haftanın en güçlü rallisiyle $1.854/onsa tırmandı.

Uzmanlara göre, hisse senetlerinde Ukrayna Krizi’nin sonu görülmeden toparlanma zor. ABD kaynaklarına göre, Ukrayna Savaşı Çarşamba günü başlayabilir. Bu açıdan, piyasalar Biden ve Putin arasında bir anlaşma sağlanıncaya kadar satıcılı seyredecek.

Brent’in $100’ü  yukarı kırması Wall Street, Avrupa ve enerji ithal eden GOP’ta panik satışlarına neden olabilir.

Petrol ve doğal gaz Fed’in Mart planını da etkileyecek. Olası Ukrayna Savaşı’nın güven yoluyla ekonomiye vuracağı darbe ve yükselen enerji fiyatlarının enflasyon beklentilerine olumsuz etkisine tepki vermek arasında sıkışan Fed’in faiz artırımından cayması beklenmez, fakat 25 veya 50 baz puan faiz artırımı arasında vereceği karar çok önemli.

 

CNBC: Rusya  – Ukrayna savaşı başlarsa, petrol fiyatları $100/varili aşar

 

Dr. Artunç Kocabalkan – Atilla Yeşilada: Enflasyon büyümeyi silecek

 

Ekonomi Gündemi: Bütçe, dış borç, konut, politika faizi, tarım, tüketici güveni

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler