Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: İngiltere’de Truss hükümeti gidici, Japonya’da kırılganlık artıyor

Küresel mali piyasalar, hafta başı yakalamış oldukları iyimser havayı maalesef kaybetti. Sat, sat, sat nereye kadar diyerek hafta başı ucuzlayan…

Piyasa Bülteni: İngiltere’de Truss hükümeti gidici, Japonya’da kırılganlık artıyor

Küresel mali piyasalar, hafta başı yakalamış oldukları iyimser havayı maalesef kaybetti. Sat, sat, sat nereye kadar diyerek hafta başı ucuzlayan hisse senetlerine yönelik alım iştahı ile biraz da olsun soluklanan piyasalar, dün İngiltere’de açıklanan ve 40 yılın en yüksek seviyesine çıkan tüketici enflasyonu, son haftalarda mütemadiyen dolar karşısında değer kaybeden Japon Yen’i, ABD’de zayıf ekonomik verilere rağmen 15 yılın zirvesine çıkan 10 yıllık tahvil faizleri ve dün 3. çeyrek finansallarını açıklayan elektrikli araç devi Tesla’nın hayal kırıklığı yaratan sonuçları havanın hızla olumsuza dönmesine neden oldu.

ABD’de dün açıklanan konut başlangıçlarının gerilemesi, diğer bir deyişle ekonomideki ivme kaybının korunduğunun anlaşılmasın rağmen, mortgage faizleri 20 yılın zirvesine yükselirken, doların piyasa faizi olan 10 yıllık hazine tahvil getirisi bu sabah %4,15 seviyesine yükselerek 2008 yılına geri döndü! ABD faizlerinin yükselmesinde, FED’in Kasım toplantısına yönelik 100baz puan faiz artırım beklentisine %10 ihtimal verildiğini gösteren faiz vadeli işlemlerinin de etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Dün sabah saatlerinde İngiltere’de açıklanan Eylül ayı TÜFE enflasyonu, gıda kaleminin gölgesinde %10 olan beklentiyi de aşarak %10,1 ile 40 yılın en yüksek seviyesine geldi. Yaralı kraliyet aslanı Sterlin, İngiltere’nin politika hatasından U dönüşü yapmasına rağmen 1,1410 seviyesini hafta başı aşamayınca, yüksek enflasyonun ve güç kazanan DXY’nin baskısın omuzlarında hissederek 1,12 seviyesinin hemen altına geriledi. Sterlin’de 1,1410 üzerinde temiz bir haftalık kapanış görmeden, sancılı hava bitmeyecek gibi görünüyor. Doların güçlü seyri bir tarafta, İngiltere’nin kendi sorunları ise diğer tarafta yer alıyor. Muhalefetteki bulunan İşçi Partisi’nin eleştirisinin yanı sıra kendi partisi içindeki tepkilerin de arttığını görüyoruz. İçişleri bakanının da dün istifa etmesi, oldukça zayıf bir profil çizen Truss’ın koltuğunu uzun süre koruyamayacağına işaret ediyor.

Emtia cephesinde ise, azalan risk iştahına paralel altın ve gümüş de yine mevzii kaybederken, önemli teknik seviyelerin altında düşüş isteği ivme kazandı. Takdir edeceğiniz üzere, herhangi bir faiz getirisi olmayan kıymetli madenler, ABD faizlerinin multi yılların zirvesine yükselmesine paralel sırası ile 1,620 ve 18,20 dolar seviyesine geriledi. Altında 1,685 dolar geçilmeden aşağı yönlü çekim gücünün 1,600 seviyesinin diplerine kadar devam etmesi olası görülüyor. Gümüşte ise haftalık kapanışın 18,20 doların altında gerçekleşmesi, aşağı yönlü hareketin ivme kazanmasına neden olabilir.

OPEC+’nın üretim kesintisi kararına sert bir eleştiri getiren ABD ile Suudi Arabistan arasında ‘soğuk savaş’ devam ederken, dün ABD’li bir yetkili, Başkanı Biden’ın, ihtiyaç duyuldukça stratejik petrol rezervlerinden piyasaya petrol sürmeye devam edeceğini söyledi. Biden’ın özellikle 8 Kasım’daki ara seçimler öncesinde benzin fiyatlarındaki yükselişi bastırmaya çalıştığını görüyoruz. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı, teknik mânâda önem arz eden 92 dolar seviyesinin etrafında dalgalanmaya devam ediyor. Haftalık kapanışı görerek daha sağlıklı yorum yapmaya çalışacağız.

Kendi dinamikleri ile dünyadan kopuk bir seyir izleyen Türk mali piyasalarında temkinli iyimser tablo dün de korundu. Son günlerde tahvil faizlerinde yaşanan gerileme ve beraberinde konut sektörünün artık çok pahalı olması nedeniyle alım gücünü zorlaması sonrası enflasyona karşı sığınılacak yegane liman olarak elde kalan hisse senetlerine yönelik alım iştahının korunacağından söz ediyorduk. Borsa İstanbul Bankacılık endeksi (XBANK) günü %5 yükselişle 4,000 endeks seviyesini test ederek tamamlarken, açıkçası momentumun desteği ile yükselişin devam etmesi olası görülüyor. USDTRY kuru ise psikolojik 18,60 seviyesinin hemen altında son 2 haftadır hayat belirtisi göstermeden yatay seyrini korumaya devam ediyor. Tahvil faizlerinde ise TCMB’nin yeni tebliği sonrası aşağı yönlü baskılanma dün de korundu. 2030 vadeli TL tahvilin bileşik faizi %7,78 seviyesine gerilerken, aynı vadede Türkiye’nin USD faizi (eurobondu) %10,6 seviyesinde işlem görüyor! Diplomasi tarafında Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukraynalı meslektaşı Zelenski ile görüştü. ABD Hazine Bakanlığı yetkililerinin ise Türkiye iş örgütlerini ziyaret ederek Rusya’ya yönelik yaptırımların delinmesine dâhil olmamalarını talep etti. Son dönemde ABD ve Avrupa kaynaklı bu tür taleplerin arttığına şahit oluyoruz.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), Japon tahvil faizlerinin BOJ’un hedefinin üzerine yükselmesi sonrası olağanüstü tahvil alımına gitti. BoJ, Japonya’nın 10 yıllık borcun getirisini yaklaşık %0 seviyesinde tutmaya devam etmek adına getiri eğrisi kontrolü (YCC) politikasında ısrar etmeye devam etmesi, öte yandan ABD ile Japonya faiz oranları arasında genişleyen fark, YEN’in üzerinden âdeta silindir gibi geçmeye devam ediyor. Piyasa ile inatlaşmaya devam eden Japonya’da filmin sonu pek de hoş bitmeyecek gibi görünüyor! USDJPY paritesi bu sabah 150 ile 1990’dan bu yana en yüksek düzeye ulaştı!

Gece piyasa kapanışını ardından 3. çeyrek finansallarını açıklayan elektrikli araç devi Tesla, bu yıl araç teslimat hedeflerini tutturamayacaklarını ve gelir tahminlerinin de beklentini altında kalması, son günlerde egemen olan iyimser havayı hızla aldı götürdü. Nasdaq geceyi %1’e yakın gerileyerek tamamlarken, yeni gün başlangıcında vadeli işlemlerde düşüşün ivme kazandı. Pasifiğin diğer ucunda da hava topyekûn kırmızı. Gösterge endeks Tokyo borsası %1,2 aşağıda işlem görürken, Kore %1,5, Hong Kong borsası ise %2,5 geriledi.

Mali piyasaların gündeminde bugün içeride TCMB’nin olağan Para Politikası Kurulu (PPK) takip edilecek. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek haneli faiz talebini sıklıkla ifade etmesine paralel bugün %12 seviyesinde olan TCMB’nin politika faizinin 100 baz puan indirerek %11 seviyesine getirileceğine neredeyse kesin gözüyle bakıyoruz. Yurtdışı cephede ise her perşembe olduğu üzere ABD işsizlik maaşı başvuruları ve ikinci el konut satışları takip edilebilir. İçeride ise TCMB’nin para ve banka istatistikleri ile analitik bilançosunu irdeleyeceğiz.

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler