Sosyal Medya

Borsa

Gelişmekte  Olan  Piyasalarda kayıp $5 trilyon, ama yatırımcı  hala hevesli

Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalara  (GOP, Ülkeler = GOÜ) yatırım yapan fonlar sene başında bu yana $5 trilyon…

Gelişmekte  Olan  Piyasalarda kayıp $5 trilyon, ama yatırımcı  hala hevesli

Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalara  (GOP, Ülkeler = GOÜ) yatırım yapan fonlar sene başında bu yana $5 trilyon zarar yazdılar. Bloomberg’te yer alan “After $5 Trillion Rout, Emerging Markets Seek Turnaround Signal” ($5 trilyonluk hezimetin ardından, yatırımcılar  dipten dönüş sinyali gözlüyor) başlıklı habere göre, hisselerin aşırı ucuzlaması ve GOÜ devlet tahvilleri ile ABD tahvilleri arasındaki faiz makasının tarihi dirençlere yaklaşması nedeniyle, bazı global fonlar GOP’ta yeni pozisyonlar almaya başladı, ya da hazırlanıyor. Ancak, daha muhafazakar para yöneticileri önce ABD ekonomisinin dip yapmasını bekleyecek.

 

GOP hisselerinin performansını ölçen, 24 ülke borsasından oluşan MSCI GOP Hisse Endeksi sene başından bu yana yatırımcılara $4 trilyon  kaybettirdi. Bloomberg’in derlediği verilere göre, yatırımcılar $500 milyar GOÜ- Eurobondlarda, $500 milyar da yerel para birimi cinsinden tahvillerde kayıp yazdılar.

Dünyanın en büyük GOP varlık yönetim şirketlerinden biri olan Fidelity International fon yöneticisi  Paul Greer  ”Bu varlık sınıfı için eskisi kadar kötümser değiliz” diye  başladı sözlerine, “Temel veriler hala yeterince iyileşmedi, ancak değerlemeler çok ucuz ve teknik analiz göstergeleri de AL vermeye başladı”.

JPMorgan Chase & Co’nun  tüm varlık yöneticileri tarafından takip edilen tahvil endeksine göre, halen (eş vadede) GOÜ devlet tahvili ile ABD DİBS arasındaki faiz farkı (spread) 489 baz puan. 2011’de spreadin bu düzeyi aşması güçlü bir ralli tetiklemişti. 2015’te de JP Morgan Tahvil Endeksi bu düzeyden sonra prim yaptı.

Yerel para birimleri cinsinden DİBS’i takip edene endekste ise ortalama getiri %4.9’la 2008’den bu yana süren ayı trendini kırmış gözüküyor.

Hisse senetleri tarafında ise ortalama F/DD hafta başında 1.41’le 2005 yılından bu yana ortalaması 1.47’in  hafif altında.

William Blair Investment Management GOÜ tahvil masası direktörü Marcelo Assalin El Salvador, Pakistan ve Arjantin Eurobond aldığını ifade etti. Assalin’e göre,  GOÜ evrenine bulaşacak türden  finansal kriz işareti veren ülke yok. Ek olarak temel değerlemeler ucuz ve yılbaşından bu yana %17 değer kaybeden JP Morgan Tahvil Endeksi tüm olumsuz haberleri fiyatlamış durumda.

Bloomberg’in yorumuna göre, GOP’ta yeni veya ek pozisyon almak için en uygun dönem, global enflasyonun zirve yapması ve Dolar Endeksi’nden değerlenmenin sona ermesi.

GAMA Asset Management  global karma fon  yöneticisi  Rajeev De Mello, “Hala yerel para cinsinden tahvil almam” dedi. “Geçmiş döngülere nazaran bu kez GOÜ Merkez Bankalarının çok çetin ve uzun süren bir parasal sıkılaştırma sürecinin ortasında olduğunu düşünüyorum”.

 

Ruble değerleniyor; Rusya MB olağanüstü toplanıyor, TL eriyor; sessizlik hâkim!

 

Güldem Atabay: Euro/TL konuşmanın zamanı geldi

 

Beste Naz Süllü: “Yeni Terra Ağı Kripto Paralarda Dışlama Etkisi Yarattı”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler