Sosyal Medya

Borsa

Gedik Yatırım:  BIST 100’de düzeltme bitti demek için erken

2022’de içeride enflasyon dışarıda omicron 2020’nin ardından küresel ölçüde covid salgınına karşı toplumsal direnç artmış olsa da 2021 yılında çıkan…

Gedik Yatırım:  BIST 100’de düzeltme bitti demek için erken

2022’de içeride enflasyon dışarıda omicron

2020’nin ardından küresel ölçüde covid salgınına karşı toplumsal direnç artmış olsa da 2021 yılında çıkan yeni varyantlar dönem dönem belirsizlikler oluşturdu. Bununla birlikte 2020’de ertelenen talebin bir çok alanda 2021’de devreye girdiğini hatta yaşam şartlarındaki değişiklikler nedeniyle bazı alanlarda sonraki yıllarda gerçekleşmesi beklenen talebin bir kısmının da öne çekildiğini söylemek mümkün.

Özellikle evden çalışmanın küresel ölçüde yaygınlaşması insanların evde daha fazla zaman geçirmesi ve şirketlerin uzaktan çalışmaya oryantasyonu önemli bir tedarik hamlesi başlatmalarına neden oldu. Bu durum bazı üreticilerin farklı iş kolları için yaptıkları üretimleri

azaltmasına ya da durdurmasına neden olarak talebin daha kuvvetli olduğu aynı zamanda da kar marjlarının yüksek seyrettiği bu alanlara kaymasına neden oldu. Talepteki bu artışın yanında salgın kaynaklı gelişmeler ve ABD ile Çin arasındaki örtülü ticaret savaşı tedarik zincirlerindeki kesintilere neden olarak üretime önemli ölçüde sekte vurdu.

Bu gelişmeler başta emtia fiyatları olmak üzere her alanda fiyatlarda artışlara neden oldu. Bu dönemde değerli metaller dışında nerdeyse hemen hemen bütün emtia gruplarında ortaya çıkan sert yükselişler bir çok ülkede rekor üretici fiyatlarına neden oldu. Artan üretici maliyetlerinin bir kısmının da tüketici enflasyonuna dönüştüğünü, dönüşmeye devam ettiğini gördük.

 

BIST’te kur farkını unutmamak lazım

 

2021 yılında BIST 100 Endeksi TL bazında %25,80 getiri sağlamış durumda. Bu rakama dolar bazında baktığımızda ise %30’a yaklaşan bir

kayıp görüyoruz. Bu nedenle bir Türk yatırımcısı için Borsa 2021 yılında TL bazında enflasyona yakın bir getiri sağlarken, dövizini bozdurarak Borsa İstanbul’a yatırım yapmış bir yabancı ya da aynı şekilde döviz bozdurarak borsaya geçmiş bir yerli için döviz bazında %30’a yakın bir kayıp oluşmuş oluyor. Yani sene başında 10.000 dolarını bozdurarak BIST 100 endeksinin sağladığı %26’lık getiriyi kazanan bir yatırımcı, borsadaki tüm parasını çekip tekrar dolar almak istediğinde sadece 7.000 dolar alabiliyor.

Kurların bu hızlı yükselişi yabancı yatırımcının elini ayağını Borsa İstanbul’dan çekmesine neden olan etken oldu. Son haftalarda yabancı satışlarını çok daha net bir şekilde görüyoruz. Yabancı takas oranı yılın sonunda %40,60 civarına kadar gerilemiş durumda. 2022’de kurlarda istikrar sağlanabilirse Borsa İstanbul döviz bazındaki bu düşüşün ardından yabancı yatırımcı için yeniden cazip hale gelebilir. Yabancı yatırımcı bu süreçte yeniden giriş için başta da ifade ettiğimiz gibi bir süre kurların seyrini ve uygulanan ekonomik programın başarılı olma ihtimalini takip edeceklerdir.

 

BIST 100’de düzeltme bitti demek için erken

17 Aralık’ta başlayan sert satışların ardından Borsa İstanbul’da zaman zaman tepkiler görsek de bu yükselişler oldukça sınırlı kaldı. Yurtdışı piyasaların ağırlıklı olarak tatilde ya da diğerlerinin etkisi ile tatil rehavetinde olması içeride de işlem hacimlerini düşürerek yılın son günlerinde net bir yön oluşmasını engelledi. Yılın son iki haftası endeks yukarıda 22 günlük, aşağıda 50 günlük ortalamanın arasına sıkıştı.

Haftaya başlarken 22 günlük basit ortalama 1.970’te 50 günlük basit ortalama ise 1.795’te bulunuyor. Endeksin yıl kapanışı ise bu iki seviyenin ortalarına yakın bir şekilde 1.857’den gerçekleşti. Endekste bu bant içinde takip edeceğimiz kısa vadeli destek 1.830’da iken kısa vadeli direnç olarak da 1.923 seviyesini takip ediyor olacağız. Endekste yukarıda bahsettiğimiz iki ortalamadan biri kırılmadan orta vadeli yön tahmininde bulunmak zor olacaktır. Bu nedenle bu süreçte ortalamalardan biri kırılana kadar bu ortalamalar ile arada bahsettiğimiz seviyeler referans alınarak kısa vadeli stratejiler oluşturulabilir.

 

Integral Yatırım:  Piyasalarda bu hafta ne olacak?

 

Ziraat Yatırım:  Kur çalkantısından en fazla etkilenecek Borsa şirketleri

 

Bankacılık: Kasım’da karlılık patladı, ama 2022 zor geçecek

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler