Sosyal Medya

Borsa

Fed faiz tartışması ve Ukrayna gerilimi piyasaları sarsabilir

Yatırımcıların Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimi izlemesi ve Fedl’in faiz oranlarını ne kadar hızlı yükseltebileceği tartışması nedeniyle hisse senetlerinde dalgalı…

Fed faiz tartışması ve Ukrayna gerilimi piyasaları sarsabilir

Yatırımcıların Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimi izlemesi ve Fedl’in faiz oranlarını ne kadar hızlı yükseltebileceği tartışması nedeniyle hisse senetlerinde dalgalı bir seyir hakim olabilir.

Geçen hafta piyasalar çalkalandı. Geçtiğimiz Perşembe enflasyon okumasının birçok Wall Street faiz artırımı tahminini alt üst etmesinden sonra tahvil getirileri yükseldi. Beyaz Saray’ın Rusya’nın Olimpiyatlar sırasında Ukrayna’yı işgal edebileceği konusunda uyarması cuma günü yatırımcılara bir darbe daha vuruldu. Hem ABD hem de İngiltere, vatandaşlarına Ukrayna’yı bir an önce terk etmeleri çağrısında bulundu.

Bleakley Advisory Group’un baş yatırım görevlisi Peter Boockvar konuyla ilgili, “Fed’in herkesi gergin tuttuğunu düşünüyorum ve yaşanan gelişmeler gerginliği artıracak. Bu nedenle makrodan üç haftalık bir kazanç molası vererek mikroya döndük. Geçtiğimiz hafta, bize kazanç sezonunun neredeyse bittiğini ve tüm makro konuların yeniden önemli olduğunu hatırlattı.” dedi.

ABD Hazine getirileri, Perşembe günkü Ocak ayı tüketici fiyat endeksinin 40 yılın en yüksek seviyesi olan %7,5 oranında arttığına dair raporun ardından en yüksek seviyelerinden düştü. S&P 500 ise bu hafta %1.8 kayıpla 4,418’e geriledi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Cuma günü Beyaz Saray’a verdiği brifingde Ukrayna sınırında Rusya ordusunun hareketliliğine dair işaretler olduğunu belirtti. Sullivan, aksi yöndeki spekülasyonlara rağmen Olimpiyatlar sırasında bir işgalin gerçekleşebileceğini söyledi.

Bannockburn Global Forex baş piyasa stratejisti Marc Chandler, “Şimdiye kadar yaşanan gerilimin para politikasıyla ilgili olduğunu söylerdim. Bunun gibi gelişmeler piyasalara ekstra bir bilinmeyen ekliyor. Dolar yükseliyor, petrol fiyatları arttı ve hisse senetleri satılıyor… Piyasalar bu hafta gergin olacak” dedi.

Boockvar, Rusya Ukrayna geriliminin Fed’in tutumunu karmaşıklaştırdığını ve olası bir işgalin zaten yüksek olan küresel enflasyonun atmasına katkıda bulunacağının altını çizdi. “Gerilim Fed için sorun yaratıyor çünkü yaşananlar petrol, gıda, gübre ve diğer her şeyin fiyatını artıracak. Bu durum Fed’in enflasyonla mücadelesini çok daha zor hale getirecek. Fed geri adım atamaz. Faizleri artırmamak jeopolitik gerginlik sebep gösterilemez” yorumunu yapan Boockvar, Merkez bankasının ekonomik bir etkiden endişe duyması halinde, faiz artırımlarını yavaşlatabileceğini söyledi.

Fed’in enflasyon savaşı

Geçtiğimiz cuma sabahı, bazı ekonomistler Ocak ayı enflasyon raporunun ardından Fed’in Mart ayında faiz oranlarını yarım puan artıracağı beklentilerini artırmıştı. Goldman Sachs ve diğer ekonomistler ise, bu yıl için yedi kere çeyrek puanlık faiz artışı öngörerek beklentilerini yükseltti.

Fed konuşmacıları, özellikle bugün CNBC’nin “Squawk Box” programına konuk olacak St. Louis Fed Başkanı James Bullard’ın açıklamaları yakından takip edilecek. James Bullard’ın geçtiniz perşembe günü yaptığı “Fed’in Temmuz ayına kadar faizi 100 baz puan artıracağı” yorumu piyasadaki türbülansa ve tahvil getirilerindeki keskin sıçramaya katkıda bulunmuştu

Credit Suisse’in kıdemli hisse senedi stratejisti Patrick Palfrey, ” Güvercin Fed daha şahin bir para politikasına geçerken piyasadaki oynaklığın yüksek kalacağını düşünüyorum. Henüz ne kadar şahin olacağına karar vermedik. Tutarlı faiz oranları artışları için yeni bir yol çizene kadar, özellikle yüksek değerlemesi olan şirketler dahil piyasadaki dalgalanmanın yüksek kalacağını düşünüyorum” dedi.

Neler takip edilmeli?

Fed, bugün son toplantısının tutanaklarını yayınlayacak. Yatırımcılar, faiz artırımı planlarına, enflasyon görünümüne veya bilançosundaki yorumlara ilişkin yeni bilgiler için tutanakları bekliyor.

Ayrıca  BUgün Cisco, Nvidia ve AIG gibi şirketlerin mali raporları açıklanacak. Walmart Perşembe, Deere ise Cuma günü açıklayacaklar.

Fed tartışması

Palfrey, yatırımcıların Fed’den daha açık bir iletişim beklediklerini söyledi. Bullard, 50 baz puanlık bir faiz artışı onaylayan tek Fed yetkilisi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve diğerleri, çeyrek puandan fazla artış beklemediğini belirttiler. Fed Başkanı Jerome Powell ise, yarım puanlık bir faiz artışı için kapıyı aralık bıraktı, ancak bu karardan yana olduğuna dair bir açıklamada bulunmadı.

 

Cnbc.com

Çeviri: Cem Cetinguc

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler