Sosyal Medya

Borsa

Dünya  piyasaları:  Ayı paniği Asya’da sonlandı

Çarşamba gecesi Wall Street’te başlayan panik hisse satışları Cuma sabahı Asya seansında sona erdi.  Çin’de ticari bankaların 5 yıl vadeli…

Dünya  piyasaları:  Ayı paniği Asya’da sonlandı

Çarşamba gecesi Wall Street’te başlayan panik hisse satışları Cuma sabahı Asya seansında sona erdi.  Çin’de ticari bankaların 5 yıl vadeli krediler için faizleri indirmesiyle Şangay hisseleri (%0.79 prim) öncülüğünde önde gelen Asya borsa endeksleri primli.  TSİ 06:30’da S&P500 ve Avrupa endeks vadelileri de yükselişe geçti. Fakat, satışlar henüz bitmemiş olabilir.

 

Dün   S&P500 ve DJ30 sırasıyla %0.58 ve %0.75 değer yitirip, zirveden-dibe %20 satış olarak tanımlanan ayı pazarının eşiğinden dönmüştü.  Öte yanda, satışlar henüz bitmemiş olabilir, çünkü para hala güvenli liman olarak talep gören ABD 10 yıl vadeli   devlet tahvillerine kaçıyor. Bu sabah Asya’da bu tahvilin getirisi %2.84, Perşembe gecesi seans ortasında %2.90’ın üzerine fırlamıştı.

Altın hem ABD devlet tahvili getirilerinin düşmesi, hem de risk iştahsızlığından yakıt alıp,  %2 prim yaparak, $1.836/onsa geri tırmandı. WTI ve Brent petrolde ise vahşi dalgalanmalar gözlüyoruz. Bu sabah Brent vadeliler Asya’da $111/varilde. Çin’den gelen faiz indirim haberi petrolü olumlu etkiliyor. İtalya da Rus şantajına boyun eğerek doğal gazı rubleyle satın almaya razı oldu. Doğal gaz vadelileri hafif satıcılı.

Öte yanda, dünya borsalarında satışlar bitmemiş olabilir. Eski Morgan Stanley Asya Direktörü ve Wall Street’in  önde gelen kanaat önderlerinden Stephen Raoch’a göre, Fed stagflasyonu önleyemeyecek.  2023 sonunda ABD TÜFE %5’in üstünde kalabilir.

Roach CNBC.com’a şunları söyledi:  “Enflasyon geçicidir yorumu mantıksızlık. Yatırımclar bu enflasyonun ne denli derin ve yapışkan olduğunu anlamadılar. Fed de faiz artırmakta çok geç kaldı. Her toplantıda 50 baz puan sıkılaştırma bu enflasyonu kesmez.”

Ünlü fon yöneticisi Jeremy Gratham, “Piyasalarda 2000 yılından daha kötü bir balon şişti”, sözleriyle ayı pazarına karşı uyardı. Allianz yönetim kurulu üyesi ve dünyaca ünlü stratejist Muhammed el Arian da “Piyasalar için yeni bir dönem başlıyor” uyarısıyla yatırımcıları dikkatli olmaya çağırdı.

Fon yöneticileri tahvillerde resesyonu fiyatlıyor, hisse senetlerinde ise sıkılaşan finansal koşullar ve yavaş büyüme senaryosunu. Stagflasyon her iki senaryodan daha kötü sonuçlar vereceği için, eş zamanlı olarak tahvil getirilerini yukarı, hisse senetlerini ise satış yönünde baskılayabilir.

 

 

Yatırımda başarılı olmanın temel şartı ne? | Atilla Yeşilada

ANALİZ:  Dünya piyasaları stagflasyon korkusundan titriyor

 

Dr. Artunç Kocabalkan – Devrim Akyıl – Prof. Dr. Burak Arzova:  Piyasa istim üstünde

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler