Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ:  Dünya piyasaları stagflasyon korkusundan titriyor

Çarşamba akşamı Wall Street’te başlayan satış dalgası, TSİ 15:00’de Avrupa borsalarını da titretiyor. S&P500 endeks velisi %%4 gerileyerek, panik satışların…

ANALİZ:  Dünya piyasaları stagflasyon korkusundan titriyor

Çarşamba akşamı Wall Street’te başlayan satış dalgası, TSİ 15:00’de Avrupa borsalarını da titretiyor. S&P500 endeks velisi %%4 gerileyerek, panik satışların ikinci işlem gününde sürebileceğini işaret ediyor. Bloomberg’in “Stagflation Danger Stalks Global Economy Beset by War Fallout” (Savaş yorgunu dünya ekonomisini pusuda stagflasyon bekliyor) başlıklı haberine göre, bugün Almanya’da toplanan G-7 liderlerinin ilk önceliği global   stagflasyonla mücadele olacak.

 

1970’lerden bu yana  tüm dünyayı pençesine  alan stagflasyon gözlemedik.  Stagflasyon,  yükselen enflasyona paralel daralan ya da yavaşlayan ekonomik aktivite konjonktürü tanımlıyor. Geleneksel olarak merkez bankaları talep yönlü enflasyonla mücadelede ustalaştılar. Stagflasyonla mücadele normal konjonktüre nazaran daha ağır  işgücü ve çıktı kaybına neden olurken, başarıya ulaşmak da oldukça uzun sürüyor.

 

Habere göre, dünya henüz resesyonun eşiğinde değil, fakat fiyat baskılarının yoğunluğu her yerde hissediliyor. Ek olarak, bu baskıların geçici olmayacağı da kesinleşmeye başladı. Kötü tarafından bakarsak, ne kadar süreceklerini de bilmiyoruz, çünkü Ukrayna Savaşı nedeniyle gıda ve enerji fiyatlarında köpürtünün ne zaman biteceğini kestiremiyoruz.

Salı günü Japon ekonomisinin 1Ç2022’de Ç/Ç daraldığı haberi geldi. Çin ekonomisi önüne geçilemeyenCovid-19 Omicron varyantı salgını nedeniyle tökezliyor. ABD Hazine Bakanı Yellen emtia şokunun stagflasyona yol açabileceği uyarısını yaparken, Avrupa Birliği’nde 2022 büyüme öngörüleri hızla aşağı geliyor.

Bazı yatırımcılar ikna olmasa da, Fed enflasyonu hedefi olan %2 civarına indirinceye kadar faiz artırmakta kararlı. Eğer diğer büyük ekonomilerde de enflasyon ABD kadar kalıcılık arz ederse, dünyanın 2000’lı yılların başından bu yana görülmedik sertlikte bir parasal sıkılaştırma dönemi yaşaması söz konusu.

 

Halen Avrupa’da Stoxx600 endeksi %1.87 kayıpla seyrederken, ABD endeks vadelilerinde kayıplar derinleşti. Şimdi, DJ30 ve S&P500 vadelileri %4 civarında geriliyor.

Yıl başından bu yana %18 değer yitiren dünyanın öncü hisse endeksi S&P500’ün ayı pazarına girmesi nerdeyse kesin.   Eğer yatırımcılar stagflasyon senaryosuna inanırsa, ayı pazarının uzun sürmesi söz konusu.

Liberum Capital’dan baş stratejist Joachim Klement, “Henüz dibi görmedik, hatta piyasa yeni bir aşamaya giriyor” dedi.

Klement’e göre, tüketim malları satan şirketler öncülüğünde endeks gerileyecek. Fakat,  Klement yılın ikinci yarısında enflasyonun istikrara kavuşması ve gerileme trendine dönmesini bekliyor.

State Street Global Markets kıdemli stratejisti Marija Veitmane “Korkarım Fed bu kez uzun süre parasal sıkılaştırma yapmakta kararlı” dedi. “Bu senaryoda, borsalarda kayıplar sürebilir”.

JP Morgan ABD ekonomisinin resesyondan kurtulacağını savunarak, satışları alım fırsatı olarak değerlendiriyor. Flowbank ve Goldman Sachs stratejistleri de ayı pazarının kısa süreceği görüşünde.

 

Çarşamba kapanışı itibarıyla, S&P500 2022 F/K’sı 16.50’la Nisan 2020’den bu yana dibine geriledi. Son on yılın ortalaması ise 17.04.  Eğer ABD başta, dünya resesyona girmezse, bu değerlemelere alıcı gelir. Ancak,  Merkez Bankalarının ekonomiyi iyice frenlemeden stagflasyonla başa çıkmaları geçmişte hiç de kolay olmadı.  16.5 F/K resesyona girecek bir ekonominin şirketleri için pahalı kaçar.

 

Wall Street’te kabus gecesi

 

Yatırımda başarılı olmanın temel şartı ne? | Atilla Yeşilada

 

Enflasyon ve Resesyon aramaları arttı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler