Sosyal Medya

Borsa

Dünya borsaları faiz tehdidi altında, ayı pazarı kış aylarında sürebilir

S&P500'ün bu sene toparlanması zor

Dünya borsaları faiz tehdidi altında, ayı pazarı kış aylarında sürebilir

FÖŞ’ten özür:  Internet çok ağı olduğu için foto yüklemiyor.

 

GCM Yatırım’dan Kaan Kutsar’a göre, Dün ABD borsalarının günü kayıplarla sona erdirmesi ardından Asya borsaları karışık seyretti. Küresel büyümeye yönelik endişelere ek olarak Çin ekonomisine ilişkin artan riskler piyasalarda tedirginlik oluşturuyor.

Dolar endeksi haftanın başında yaşadığı düşüşten bu yana en yüksek seviyeleri test etti. ABD endeks vadelilerinde ise şimdilik negatif seyir ön planda.

ABD ekonomisinin teknik olarak resesyona girmesine rağmen agresif faiz artırımları devam ediyor. Piyasa ekonominin sağlıklı işleyişine ilişkin ipuçları ararken, bir taraftan da şirketlerin faiz kararları ile mevcut ekonomik koşullardan ne zaman ve ne ölçüde etkilenebileceği merak ediliyor.  CNBC.com haberine göre, ilk bölüm mali tabloların yayınlanması ardından, şirket analistleri 3Ç 2022 S&P500 kar büyümesi kestirmelerini yıllık %2.8’den, %3.1’e yukarı revize etti.  Fakat, Temmuz başında 3Ç’de karların yıllık %11.1 büyüyeceği tahmin edilmişti. S&P500’ün bir kaç denemeye rağmen ayı pazarından kurtulamamasının önemli nedenlerinde biri kar beklentileri gevşerken,  NASDAQ.com’a göre, S&P500’ün 12-ay sonrası tahminleri ile ölçülen F/K oranı 17; ki geçmişte ayı pazarı diplerinde bu katsayı 13-14 düzeyinde istikrar kazanmıştı.

S&P500 bu göstergeye göre hala pahalı sayılırken, şirket karlarının bugüne indirgenmiş net değerinin hesabında kullanılan ABD 2 ve 10 yıllık devlet tahvili getirileri sert ve tarihi sayılacak bir yükseliş trendinde. HSBC Portföy Ekonomisti İbrahim Aksoy, faiz pazarındaki durumu şöyle değerlendirdi:

“Geçen haftaki ABD Eylül TÜFE enflasyonu verileri sonrasında ülkenin tahvil faizlerinde yükseliş devam ederken faizler 2007-2008 küresel finansal krizinden bu yana en yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Fed fonları vadeli kontratları Fed faizinin yılsonunda %4.5’e, Mart ayında ise %5’e ulaşarak zirve yapacağını fiyatlıyor. Gelecek sene faizin ulaşacağı seviye fiyatlamasının enflasyon verisi sonrasında bu piyasada %4.6’dan %5’e çıkması  tahvil faizlerinin yükselmeye devam etmesine neden oluyor.

ABD 10-yıllık tahvil faizi dün 9 baz puan artışla %4.23’e, 2-yıllık tahvil faizi ise 5 baz puan artarak %4.61’e çıktı. Tahvil faizlerinde yükseliş eğilimi ABD hisse senedi piyasalarında kalıcı bir toparlanmayı engellerken S&P 500 endeksi günü %0.8 düşerek 3666 puanda bitirdi.

Fed yetkililerinden para politikası konusunda enflasyon karşıtı şahin mesajlar gelirken ABD 10-yıllık tahvil faizi bu sabah %4.25’e yükselmiş durumda. Bloomberg haberine göre, “Fed Guvernörü Lisa Cook, ABD’de enflasyonun “kabul edilemeyecek” şekilde yüksek olduğunu belirtti ve fiyat artışları kontrol altına alınana kadar faiz artışlarının süreceğini söyledi. “Enflasyon çok yüksek, düşmeli ve bu iş halledilene kadar gerekeni yapacağız” diyen Cook, “Bu da faiz artışlarının devam etmesini ve sonra bir süre para politikasının kısıtlayıcı olmasını gerektiriyor” ifadelerini kullandı. Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker da Fed faizinin bu yıl sonuna kadar %4’ün “oldukça üzerinde” olmasını beklediğini kaydetti. Cook ve diğer çok sayıda Fed yetkilisine benzer şekilde, gelecek yıl Fed politikasının “kısıtlayıcı” kalacağını vurgulayan Harker, enflasyonu düşürmek için gerekmesi halinde Fed’in daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu söyledi. Harker, Fed’in enflasyonu düşürme konusundaki ilerlemesinin bugüne kadar “hayal kırıklığı” yarattığını ifade etti.”

 

Özetle, pay başı karlar yavaşlarken, onların piyasa değeri de yükselen faizler yüzünden gerileyecek. ABD 2- ve 10 yıl vadeli devlet tahvili getirilerinin yükselmesi, ek olarak S&P500 ve diğer borsalarda kote şirketlerin finansman maliyetlerini yükselterek de hisselerin cazibesini azaltıyor.

Özetle, ayı pazarı sürecek. Fakat nerede bitecek?  Dip avcıları hangi seviyeden alıma başlamalı?

 

Borsagundem.com’un Fortune’dan tercüme ettiği Bank of America’nın yakın zamanlı bir anket raporu fon yöneticilerinin %87’sinin enflasyonun pik noktasına ulaştığına inandığını gösterdi. Fon yöneticilerinin %79’u ise enflasyonun önümüzdeki 12 ay içerisinde düşeceğini ve FED’in para politikasını değiştirmesine imkan sağlayacağını öngörüyor.

Bank of America analistleri, yönetim altında 971 milyar dolarlık varlığa sahip 326 fon yöneticisinin yanıtlarını içeren en son fon yöneticisi anketinin piyasalardaki “kapitülasyon çığlıkları” yansıttığını söyledi.

 

Yatırım bankası, yatırımcı teslimiyetinin borsada “büyük bir düşüşe” yol açacağına inanıyor. Bu daha sonra FED’in ekonomide ve piyasalarda neden olduğu kriz sebebiyle paniğe kapılmasına yol açacak. FED’in faiz artırımlarını sona erdirmesi halinde hisse senetlerinde bir ralliye yol açmasını bekleyen yatırım bankası tüm bunların gelecek yılın ilk yarısında gerçekleşeceğini öngörüyor.

 

BofA analistleri, “Büyük düşüş ve FED’in faiz indirimleri konsensüs tahmin haline geldiğinde büyük bir ralli öngörüyoruz” ifadelerine yer veriyor.

 

Yapı Kredi Yatırım:  Piyasalarda taktik ralli bekliyoruz

 

Ziraat Yatırım’dan 3. Çeyrek Kar Tahminleri…

 

Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan ekonomist uyardı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler