Sosyal Medya

Borsa

Borsa’da çıkış sürecek mi?  Yerliler görevini yaparsa…

SÖZCÜ muhabiri Mehtap Özcan Ertürk Pazar günü uzmanlarla konuşarak şu sonuca vardı:   “Son 2 senedir sistematik olarak Türkiye yatırımlarını azaltan…

Borsa’da çıkış sürecek mi?  Yerliler görevini yaparsa…

SÖZCÜ muhabiri Mehtap Özcan Ertürk Pazar günü uzmanlarla konuşarak şu sonuca vardı:   “Son 2 senedir sistematik olarak Türkiye yatırımlarını azaltan yabancı yatırımcının 2022’de de borsaya dönüşü beklenmiyor. Yüksek enflasyon ve negatif reel faiz ortamında borsaya yerli yatırımcı yön verecek”.

 

Yabancılar yeni yılın ilk haftasında % 10 yükselen borsada alış değil satış yaptılar. Aralıksız 7 haftadır satıyorlar ve bu süreçte hisse satışı 1.3 milyar dolara ulaştı.  Borsanın 2022 yılında, geçen yılın son ayında yaşadığı kayıplarını kapatabileceği ve yeni zirveleri deneyebileceği düşünülüyor.

 

Analistler,  borsanın 2022 görünümü için olumlu olmakla birlikte aynı zamanda ihtiyatlı. Döviz cinsinden diplerde seyreden hisse fiyatlarına rağmen 2022’de de yabancı yatırımcının Türk hisse senetlerine dönüşü beklenmiyor. Dolayısıyla borsa yerli yatırımcı talebine göre yön bulacak.

 

OSTİM Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi olan sermaye piyasaları uzmanı Dr. Berra Doğaner, uluslararası karşılaştırmalara göre ucuz denebilecek çarpanlarına ve döviz cinsinden diplerde seyreden hisse fiyatlarına rağmen 2022’de de borsaya yabancı yatırımının kayda değer oranda yükselmesini beklemediğini söyledi. Yabancı yatırımcıların son 2 senedir sistematik olarak Türkiye yatırımlarını azalttıklarına işaret eden Doğaner, Borsa İstanbul’da 2020 yılına girerken yüzde 65.58 olan yabancı yatırımcı oranının Ekim 2021’de yüzde 41.07’de dip yaptığını hatırlattı. Kur korumalı mevduat ürünlerinin borsaya negatif bir etkisini beklemediğini aktaran Doğaner, “Yüksek enflasyon ve artarak sürecek negatif reel faiz ortamı yerli yatırımcıların borsaya ilgisinin sürmesini sağlayacaktır” değerlendirmesini yaptı.

 

Hürriyet yazarı Şenay Zeren aynı soruyu Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu Tuncay Turşucu ve İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer’e sordu:

 

2022 yılının tahmin edilmesi zor bir yıl olduğunu belirten Tuncay Turşucu Araştırma ve Danışmanlık Kurucusu  Tuncay Turşucu, “Borsa’da her zaman fırsatlar oluşacaktır” şeklinde değerlendirdi. Turşucu aynı zamanda, 2022 yılının ilk çeyrek bilanço sonuçlarının, yılın geri kalanı için daha iyi sonuçlar vereceğini belirtti.

 

İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer ise, “Devam eden karlılık ve güçlü bilanço yapısı ile öz kaynaklara oranla yüksek ihracat yapan şirketler bu yıl ön planda olacak. Sektörel bazda, bankacılık sektörünü öz sermaye karlılığı bakımından ön plana çıkarıyoruz” şeklinde belirtti.

 

Yapı Kredi yatırım:  2022 yılında hisse senetleri görünümü

 

Son Beş Yıl Temettü Verimliliği Ortalaması Yüksek Olan Şirketler

 

YK Yatırım Başstratejisti Murat   Berk:  Ekonomi ve Piyasalarda 2022’ye Bakış

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler