Sosyal Medya

Borsa

Son Beş Yıl Temettü Verimliliği Ortalaması Yüksek Olan Şirketler

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 2021/12 dönemine ait finansal sonuçları ocak ayı sonuna doğru açıklanmaya başlayacak. Şirketlerin 2021 yılı net kâr rakamlarının belirli olmaya başlaması ile birlikte 2022 yılında dağıtabilecekleri temettülere ilişkin beklentiler de ön plana çıkacak...

Son Beş Yıl Temettü Verimliliği Ortalaması Yüksek Olan Şirketler

Gedik Yatırım, son beş yıl temettü verimliliği ortalaması yüksek olan şirketlere ilişkin rapor hazırladı. Raporun ayrıntılarında şöyle denildi;

Kitabi tanımlamayla temettü, bir diğer adıyla kâr payı bir şirketin yıllık faaliyeti süresince elde ettiği net dönem kârı üzerinden (yasal karşılıklar çıkarıldıktan sonraki dağıtılabilir kâr) şirket ortaklarının pay alma hakkıdır.

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 2021/12 dönemine ait finansal sonuçları ocak ayı sonuna doğru açıklanmaya başlayacak. Şirketlerin 2021 yılı net kâr rakamlarının belirli olmaya başlaması ile birlikte 2022 yılında dağıtabilecekleri temettülere ilişkin beklentiler de ön plana çıkacak. Şirketlerin yıllık kâr rakamlarının belirlenmesinin ardından olağan genel kurullarının gerçekleştirildiği mart – haziran döneminde temettü potansiyeli bulunan / yüksek olan şirket paylarının görece daha pozitif bir seyir izlediği önceki yıllarda görülmektedir. Ayrıca 20 Aralık’ta açıklanan TL’yi özendirme paketi kapsamında temettü stopaj oranının %15’den %10’a düşürülmesi de temettü verimliliği yüksek olan şirketlere olan ilgiyi artırabilir. Bu nedenle önümüzdeki günlerde sıklıkla telaffuz edilecek olan temettü konusunu ele almaya ve yıllar itibariyle temettü verimliliği güçlü seyreden şirketlere ilişkin bir çalışma yapmaya karar verdik.

Çalışmamızda son 5 yıllık temettü verimlilikleri ve temettü ödeme alışkanlıkları dikkate alınmıştır. 2017 – 2021 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde en az 4 defa temettü ödemesi yapan şirketler ile son 5 yıldaki ortalama temettü verimliliği %5 olan şirketler çalışmamızda seçilmiştir. Her ne kadar temettü verimliliği belirli dönemlerde ön plana çıksa da son aylarda hisse senetlerinin genelinde yaşanan sert yükselişler nedeniyle temettü verimliliği yüksek de olsa bazı hisselere temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle aşağıdaki tablolarda temettü verimliliğine ilave olarak şirketlerin özvarlık karlılıkları ve PD/DD rasyolarının son 5 yıl ortalamalarını ve cari değerlerini paylaştık. Özvarlık kârlılığındaki gelişim dikkate alınmak kaydıyla PD/DD rasyosunda cari değerin ortalama değerlerden çok fazla uzaklaşması durumunda çok daha hassas analizlere ihtiyaç olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Raporun Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Gedik Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler