Sosyal Medya

Borsa

ANALİZ:  Piyasaların en zor günü

Reuters’in haberine  göre  (Markets brace for heavy falls as Russia-Ukraine crisis escalates), Rus askerinin Ukrayna’nın 2 ayrılıkçı bölgesi olan Donetsk…

ANALİZ:  Piyasaların en zor günü

Reuters’in haberine  göre  (Markets brace for heavy falls as Russia-Ukraine crisis escalates), Rus askerinin Ukrayna’nın 2 ayrılıkçı bölgesi olan Donetsk ve Luhansk’a girmesi, piyasalarda en zor günü başlatabilir.

 

TSİ 06:00’da Asya’da Nikkei2235 %2’den fazla değer kaybederken, dün kapalı olan Wall Street’te DJ30 ve S&P500 vadeli sözleşmeleri de hızla düşüyor. Brent petrol $97/varile yükseldi. Dolar/TL bu kez krize duyarsız kalamadı, 13.69-70 civarında kotasyonlar var.

 

Canlı yayında halka seslenişte buluna Putin Donetsk ve Luhansk’ın  özgür olduğunu, Ukrayna’nın ise aslında Rusya toprağı olduğunu beyan etti. Sene başından bu yana Ukrayna Krizi mali piyasalarda trilyonlarca dolar değer kaybına neden olurken, asıl sıkıntının bu gün başlaması bekleniyor.

Aberdeen Varlık Yönetimi portföy yöneticisi Viktor Szabo Reuters’e “Asla krizin bu noktaya tırmanmasını beklemiyordum. Yarın (Salı) piyasalarda çok bunalımlı geçecek demek yanlış olmaz” yorumunu yaptı.

 

Putin’in halka seslini esnasında Rus rublesi  dolara karşı %3.3 düştü. Dolar bazlı  RTS %13.2,  ruble bazlı  MOEX Rus hisse endeksi ise %10.5 geriledi.

Uzmanlara göre, piyasalarda sıradaki hareketi ABD ve AB’den gelecek yaptırım açıklamaları belirleyecek. Beyaz Saray’dan düşük tonlu yaptırım kararı geldi. İlerleyen günlerde Rusya’nın askeri hareketlerine göre açıklanan yaptırımların genişletilmesi bekleniyor.  Fakat özellikle İtalya ve Almanya’nın Rus gazına bağımlılığı, doğalgaz alışverişinin yaptırım listesinden çıkarılması gerektiği tartışmalarını da beraberinde getirmekte (ParaAnaliz).

 

Biden’ın gün içinde Avrupa’lı ortakları, Kanada, Avustralya ve Japonya liderleri ile görüşerek geniş kapsamlı bir yaptırım planı anons etmesi olasılık dahilinde. Rusya’nın en çok canını yakacak yaptırım uluslararası para transfer sistemi olan SWIFT’ten atılmak olur. İran halen fon aktarım işlemlerini bu sistemden yapamadığı için büyük ekonomik zorluklar çekiyor. Türkiye’nin Rusya’yla ticareti de olumsuz etkilenebilir.

ABD ve İngiltere’nin ülkelerinde mukim kurumsal yatırımcılara Rus tahvillerini satın almayı tümden yasaklaması da yüksek olasılık. Halen $43 milyar Rus tahvili dolar veya ruble olarak uluslararası tedavülde.

Rusya’nın $630 milyara erişen FX rezervleri mali yaptırımlara uzun süre dayanacağını gösteriyor. Fakat, Batı bloku Rusya’nın enerji yatırımlarına katılmayı da yasaklarsa, şartlar değişir.

Bu sabah Asya’da $97/varili gören Bent petrolün $100/varil psikolojik direncini aşması bu hafta içinde gerçekleşebilir. Artık Brent’in $110-150’a yükselmesi ve krizin uzunluğuna paralel aylarca bu rekor düzeylerde seyretmesi beklenebilir. Bu durumda Türkiye’nin cari fazla verme hayalleri de suya düşeceği gibi, enerji ithalatının enflasyonist baskılarını bertaraf etmenin maliyeti artacak.

 

UBS Gelişmekte Olan Piyasalar stratejisti Manik Narain “Güvenli varlıklara kaçış sendromu başlar. Bu durumda Gelişmekte Olan Piyasaların üstündeki belirsizlik bulutu iyice yoğunlaşır” yorumunu yaptı.

Kace Capital Advisors  yönetici ortağı Ken Polcari S&P500’de ilk aşamada 24 Ocak dibi olan 4.220 puanın sınanacağını öne sürdü.

Halihazırda DJ30 ve S&P500 vadelileri sırasıyla %1.40 ve %1.8 geriliyor. Altının onsu Asya’da 1.912 $’ı gördü.

 

 

FÖŞ uyardı:  Ukrayna Gerginliği Elektriğimizi Kesebilir

 

Ve Rus askeri Ukrayna’da işgale başladı; Türkiye kınadı

 

Ukrayna krizi: Türkiye siyasi ve ekonomik olarak ciddi etkilenecek | Aydın Sezer

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler