Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Ve Rus askeri Ukrayna’da işgale başladı; Türkiye kınadı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusunda kurulan iki ayrılıkçı yönetimi tanıma kararının ardından Donbas’ta Rusya ordusunun “barışı koruma” operasyonlarına…

Ve Rus askeri Ukrayna’da işgale başladı; Türkiye kınadı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusunda kurulan iki ayrılıkçı yönetimi tanıma kararının ardından Donbas’ta Rusya ordusunun “barışı koruma” operasyonlarına başlamasını emretti.

Karar doğrultusunda Rusya, uluslararası yasalara göre Ukrayna’ya ait olan topraklara asker sokmuş olacak. Bu da sınırlı da olsa hukuken Ukrayna topraklarını işgal anlamına geliyor.

Putin, bugün yaptığı uzun konuşmanın ardından Donbas’ta ayrılıkçılar tarafından kurulan Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni resmen tanımıştı. Bu vesileyle Rusya, ayrılıkçı yönetimleri bağımsız devletler olarak tanıyan ilk ülke oldu. Yönetimler, 2014’te Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından Donbas bölgesini ayrılıkçıların ele geçirmesiyle kurulmuştu.

Türkiye: Rusya’nın Donetsk ve Lugansk kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz

Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Rusya Federasyonu’nun, sözde Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararı Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu gibi, Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına gelmektedir.

Rusya’nın sözkonusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz.

Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslarası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler