Sosyal Medya

Ekonomi

Yaptırımlar başladı ancak henüz etkili değil- doğalgaz bağımlılığı sorun

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların bölgesi Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanımasının ardından Beyaz Saray’dan düşük tonlu…

Yaptırımlar başladı ancak henüz etkili değil- doğalgaz bağımlılığı sorun

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların bölgesi Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanımasının ardından Beyaz Saray’dan düşük tonlu yaptım kararı geldi. İlerleyen günlerde Rusya’nın askeri hareketlerine göre açıklanan yaptırımların genişletilmesi bekleniyor.  Fakat özellikle İtalya ve Almanya’nın Rus gazına bağımlılığı, doğalgaz alışverişinin yaptırım listesinden çıkarılması gerektiği tartışmalarını da beraberinde getirmekte. 

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan Biden’ın Rusya’nın “bağımsızlığını tanıdığını” açıkladığı iki bölge ile ABD’li kişi ve kurumların ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararname yayımlayacağı bildirildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Bakanı Anthony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’in de bulunduğu ulusal güvenlik ekibiyle Ukrayna-Rusya krizini görüştü.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Biden’ın aralarında Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley’in de bulunduğu ulusal güvenlik ekibiyle Ukrayna-Rusya krizini görüştüğü belirtildi.

Avrupa Birliği kararı ‘güçlü şekilde’ kınadı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, ortak yazılı açıklama yayımlayarak, Putin’in kararını “mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını” bildirdiler.

Açıklamada “Bu adım, Minsk anlaşmalarının yanı sıra uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir. Birlik, bu yasa dışı eyleme karışanlara yaptırımlarla karşılık verecektir. Birlik, Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yineler” ifadeleri kullanıldı.

Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, AB’nin, Rusya’nın Donbas’taki ayrılıkçı yönetimleri tanıması halinde güçlü bir birleşik cephe olarak tepki vermeye hazır olduğunu söylemişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler