Sosyal Medya

Borsa

Ak Yatırım (4Ç2021 kar tahmini):  Kur hareketleri ve emtia fiyat artışları şirket kârlarına damga vurdu

Araştırma kapsamımızdaki şirketlerin 4Ç21 toplam net kârının, yıllık bazda ikiye katlanmasını bekliyoruz. Bankalar tarafındaki  güçlü beklenti TL fonlama maliyetinin gerilemesini…

Ak Yatırım (4Ç2021 kar tahmini):  Kur hareketleri ve emtia fiyat artışları şirket kârlarına damga vurdu

Araştırma kapsamımızdaki şirketlerin 4Ç21 toplam net kârının, yıllık bazda ikiye katlanmasını bekliyoruz. Bankalar tarafındaki  güçlü beklenti TL fonlama maliyetinin gerilemesini ve enflasyona bağlı olarak TÜFE tahvillerin artan getirisini yansıtıyor. Ayrıca, bazı bankaların dönemsel kâr artışını yumuşatmak ve ilerideki risklere hazırlık olarak bir miktar ihtiyari karşılık ayırmasını öngörüyoruz.

Banka dışı tarafta ise küresel emtia rallisi ve TL’nin döviz kuru karşısında zayıflaması, başta demir/çelik şirketleri olmak üzere döviz kazandıran şirketlerin performansını güçlendirdi. Diğer taraftan, gıda perakendecileri (olası rekabet cezaları nedeniyle), gıda üreticileri (döviz pozisyonuna bağlı olarak) ve beyaz eşya/elektronik sektörü (4Ç21’in yüksek baz etkisiyle), yıllık bazda nispeten daha zayıf sonuçlar açıklayabilir.

Bankalarda İş Bankası ve iki devlet bankasının önceki çeyreğe göre kâr artışları öne çıktı. Artış (i) İş Bankası’nda güçlenen net faiz marjı ve Şişecam’ın kâr katkısının artmasından; (ii) kamu tarafında karşılık gideri artışına rağmen, fonlama maliyetindeki düşüşün faiz marjına yansımasından kaynaklandı. Ayrıca Halkbank’ın TÜFE tahvillerin değerlemesinde Ekim yerine Aralık ayı enflasyonunu dikkate almış olduğu da not edilmeli. Garanti ve Yapı Kredi’nin 4Ç21 net kârlarının temkinli karşılık tahminimiz nedeniyle, yatay kalmasını öngörüyoruz.

Banka dışında, İndeks Bilgisayar, Tekfen, Şişe Cam, Koç Holding, Koza Altın, Kardemir ve Ereğli, öncelikle döviz iş modelleri ve küresel faktörler sayesinde en yüksek yıllık kazanç artışı sağlayacak şirketler olarak öne çıkıyor. Öte yandan, Anadolu Efes, Anadolu Grubu Holding, Migros, Şok veÜlker’in 4Ç21 zarar açıklamasını; Bimas, Kervan Gıda, Turkcell, Vestel Beyaz ve Arçelik’in 4Ç21 kârlarında da belirgin daralma olacağını öngörüyoruz. Bu

varsayımlarımız (i) gıda perakendecileri için çoğunlukla öngörülen Rekabet Kurulu cezalarından (ii) dayanıklı tüketim üreticilerinde 4Ç20’in (güçlü iç pazar nedeniyle) baz etkisinden ve (iii) diğer şirketlerin çoğu için kur zararlarından kaynaklanmaktadır.

 

İnfo Yatırım’dan 4. Çeyrek Bilanço Tahminleri ve Beklentiler…

 

Ziraat Yatırım’dan 4. Çeyrek Kar Tahminleri

 

Gedik Yatırım 2022 Hisse Stratejisi

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler