Sosyal Medya

Raporlar

Ak Yatırım şirket analizi: Tüpraş

Stok etkisinden arındırılmış FAVÖK beklentilerden iyi gelirken, net kar hedge zararı nedeniyle tahminlerin gerisinde kaldı Tüpraş’ın 3Ç21 net karı 988…

Ak Yatırım şirket analizi: Tüpraş

Stok etkisinden arındırılmış FAVÖK beklentilerden iyi gelirken, net kar hedge zararı nedeniyle tahminlerin gerisinde kaldı

Tüpraş’ın 3Ç21 net karı 988 milyon TL ile geçtiğimiz yılın aynı döneminde gerçekleşen 420 milyon TL net zarara göre belirgin bir iyileşme gösterdi. Net karın artmasında, güçlü operasyonel performans ve daha düşüş kur farkı gideri etkili oldu. Tüpraş geçtiğimiz yılın aynı döneminde 2,1 $/varil net rafineri marjı elde etmişken, bu yıl bu rakam 5,9 $/varil seviyesine yükseldi. Olumlu stok etkisi düşüş gösterirken bu iyileşmenin ardında daha yüksek kapasite kullanım oranı ve satış hacmi, varil başına faaliyet giderlerinin düşmesi, daha iyi ürün makasları ve genişleyen hammadde makası etkili oldu.

Sonuç olarak FAVÖK 2,47 milyar TL ile geçtiğimi yılın aynı döneminde gerçekleşen 883 milyon TL’yi belirgin şekilde aştı. Beklentiler ile karşılaştırıldığında, stok etkisinden arındırılmış FAVÖK’ün (261 milyon $) tahminlerin üzerinde gerçekleşmesi sayesinde raporlanan FAVÖK bizim 2,18 milyar TL olan beklentimizden ve 2,27 milyar TL konsensüsün üzerinde oluştu. Buna rağmen net kar bizim 1.15 milyar TL olan ve piyasanın 1,12 milyar TL olan tahmininin altında gerçekleşti. Sapmanın ana sebebi 631 milyon TL seviyesinde oluşan hedge zararı oldu.

Tüpraş 2021 net rafineri marjı beklentisini 2,5-3,5 $/varil aralığından 4,5-5,0 $/varil seviyesine yükseltti. Bunu son dönemde yaşanan beyaz ürün marjlarındaki iyileşmeye ve ham petrol makasındaki genişlemeye bağlıyor (2020 gerçekleşmesi 1.3 $/varil). AK Yatırım beklentisi olan 4,5 $/varil yönetimin tahminlerinin alt bandında yer almaktadır.

Tüpraş’ın 3Ç21 operasyonel sonuçlarını oldukça başarılı buluyoruz. Diğer taraftan net karın beklentilerin altında kalması hisse üzerinde kısa süreli baskı yaratabilir. Ancak rafineri sektöründeki olumlu gelişmeler ve Şirket’in güçlü operasyonel görünümü dikkate alındığında, olası satış baskısının sınırlı kalacağını düşünüyoruz.

Tüpraş için 165 TL/hisse hedef fiyatımız ve ‘Endeksin Üzerinde Getiri’ tavsiyemiz bulunmaktadır.

Ak Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler