Sosyal Medya

Piyasa

Sektörel Güncel Gelişmeler: İnşaat ve Konut

Konut satışları 2021’in Nisan ayında 2020 yılındaki düşük baz etkisi nedeniyle yıllık bazda önemli oranda arttı. Öte yandan, yılın ilk…

Sektörel Güncel Gelişmeler: İnşaat ve Konut

Konut satışları 2021’in Nisan ayında 2020 yılındaki düşük baz etkisi nedeniyle yıllık bazda önemli oranda arttı. Öte yandan, yılın ilk 4 ayı itibarıyla konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,5 oranında daralma kaydetti. Konut kredisi faiz oranlarındaki yüksek seyir Ocak-Nisan döneminde ipotekli konut satışlarının yıllık bazda %55,8 gerilemesinde etkili olurken, diğer satışların %23,9 oranında arttığı görüldü.

Ocak ayında yıllık bazda %3,2 ve Şubat ayında %0,3 artış kaydeden bina inşaatı reel cirosu Mart ayında %6,3 geriledi. Böylece, ilk çeyrekte reel ciro %0,9 yükseldi. 2020’nin üçüncü çeyreğinde %6’ya yakın oranda artan bina inşaatında reel ciro, yılın son çeyreğinde de %12’nin üzerinde daralmıştı. Artan faiz oranları nedeniyle talebin baskı altında kaldığı sektörde hızlı yükseliş sergileyen inşaat maliyetleri de ciro üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Bina inşaatı maliyet endeksi Mart ayında yıllık bazda %31,6 oranında yükseldi. Küresel piyasalarda artış eğiliminde olan emtia fiyatları ile birlikte değerlendirildiğinde maliyet artışının devam edebileceği tahmin ediliyor.

2021 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %32 oranında yükselen konut fiyat endeksi, reel olarak da %13,6 oranında arttı. Bu dönemde İstanbul, Ankara ve İzmir’de konut fiyatları yıllık bazda sırasıyla %28,9, %30,3 ve %33,9 oranlarında artış gösterdi.

2020’nin üçüncü çeyreğindeki olumlu görünümün ardından hızlı bir bozulma kaydeden inşaat sektörü güvenindeki gerileme Nisan ayında da sürdü. Zayıf talebin yanı sıra son dönemde artan maliyetler sektör üzerindeki baskının artmasına neden oluyor. İç talep koşulları ve faiz oranlarının seyrinin önümüzdeki dönemde de sektörün faaliyetleri üzerinde belirleyici rol oynaması bekleniyor.

 

 

 

Kaynak: ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler