Sosyal Medya

Raporlar

Sektörel Güncel Gelişmeler: Enerji

2020 yılsonunda 95,9 bin megavat seviyesinde olan Türkiye’nin elektrik kurulu gücü Ağustos 2021 itibarıyla 98,5 bin megavat seviyesine yükseldi. Yenilenebilir…

Sektörel Güncel Gelişmeler: Enerji

2020 yılsonunda 95,9 bin megavat seviyesinde olan Türkiye’nin elektrik kurulu gücü Ağustos 2021 itibarıyla 98,5 bin megavat seviyesine yükseldi. Yenilenebilir enerji kaynakları içinde hidroelektrikten sonra en yüksek paya sahip olan rüzgar enerjisinin kurulu gücü ise 10 bin megavat seviyesini aştı. Bu alanda faaliyet gösteren işletme sayısı 3.600 düzeyine yaklaşırken, sektörün istihdamının 25 bin kişiyi aştığı tahmin ediliyor.

Elektrik üretimindeki yıllık artış Temmuz ayındaki %7,3 seviyesinden Ağustos ayında %12,9 seviyesine çıktı. Böylece, yılın ilk 8 ayında elektrik üretimindeki artış %11,1 seviyesine ulaştı.

Küresel ölçekte yükselen enerji fiyatları, tüm dünyada sanayide üretim maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor. IMF verilerine göre Ağustos ayında ham petrol endeksi yıllık bazda %57, kömür endeksi %191, doğalgaz endeksi %267 ve enerji endeksi %98 oranında yükseldi. Artan enerji fiyatları yurt içindeki doğalgaz ve elektrik fiyatları üzerinde baskı yaratırken, doğalgaz çevrim santralleri ve ithal kömüre dayalı termik santrallerinde üretimin büyük ölçüde azaldığı görüldü.

Türkiye’de ithal kömürle üretim gerçekleştiren 16 adet termik santral yer alırken, bu santrallerin kurulu güç toplamı 9 bin megavat seviyesinde bulunuyor.
Küresel enerji fiyatlarındaki artış yurt içi piyasadaki fiyat gelişmelerini olumsuz etkilerken, Türkiye’nin enerji faturasını da artırıyor. Bir süredir paralel bir seyir izleyen elektriğin tüketici ve üretici fiyatı arasındaki fark son aylarda üretici aleyhine açılırken, söz konusu farkın izleyen dönemde tüketici fiyatları üzerinde de baskı yaratması bekleniyor.

 

ekonomi.isbank,com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler