Sosyal Medya

Döviz

Ziraat Yatırım, yılın ilk çeyreğindeki kur etkilerinin olası etkilerini araştırdı…

Ziraat Yatırım, Döviz Kurlarının 2021 1. Çeyrek Finansallarına Olası Etkisini araştırdı. Araştırma kapsamında şu ifadelere yer verildi; 2021 yılının 1.…

Ziraat Yatırım, yılın ilk çeyreğindeki kur etkilerinin olası etkilerini araştırdı…

Ziraat Yatırım, Döviz Kurlarının 2021 1. Çeyrek Finansallarına Olası Etkisini araştırdı. Araştırma kapsamında şu ifadelere yer verildi;

2021 yılının 1. çeyrek bilanço dönemini kapatırken, bilançolarda kullanılacak değerleme kurları da belli oldu. Buna göre yılın son çeyreğinde TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %13,4, %8,5 ve %6,2 oranlarında değer kazanmışlardır. Dolayısıyla döviz açık pozisyonları olan şirketlerin bu durumdan olumsuz etkilenmesi beklenmektedir. Dolar’daki görece yüksek yüksek artıştan dolayı Dolar açık pozisyonu yüksek olan şirketlerin, Euro ve Japon Yeni açık pozisyonu olan şirketlere göre daha olumsuz etkilenmesi beklenmektedir.

2020 yılının 4. çeyreğinde, Dolar, Euro ve Japon Yeni, TL’ye göre, sırasıyla %6,0, %1,3 ve %3,8 oranlarında değer kaybetmişti. Bu nedenle, ilk çeyrekte kurların yükselmesine bağlı olarak, döviz açık pozisyonu olan şirketler bir önceki çeyrekteki kur farkı gelirlerine karşın bu çeyrekte yüksek kur farkı gideri yazabilecekken, döviz fazla pozisyonu olan şirketler de bir önceki çeyrekteki kur farkı giderine karşın bu çeyrekte yüksek kur farkı geliri kaydedebilecektir.

Ayrıca, ana karşılaştırma dönemi olan 2020 yılının ilk çeyreğinde ise TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %9,7 %8,5 ve %10,9 oranlarında değer kazanmıştı. Bu kapsamda, bir önceki yılın aynı dönemine göre kurların olumsuz etkisinin dolar bazında açık pozisyonu olan şirketlerde bu çeyrekte daha yüksek olması beklenmektedir.

Dosyada (Kur Etkisi_1Ç2021) Aralık 2020 sonunda net yabancı para pozisyonu yüksek olan şirketlerin (Mart 2021 sonu itibariyle döviz pozisyonlarını aynı korudukları varsayımıyla) 2021 yılının 1. çeyreğinde kur değişimlerinden nasıl etkilenebileceklerinin tablosu verilmiştir. Bankalar, yabancı para net pozisyonlarını bilanço dışı nazım hesaplarda türev ürünler kullanarak dengelediği için listeye dahil edilmemiştir. Buna göre:

Döviz Açık Pozisyonu Olanlar;

– Ak Enerji (AKENR) 472mn TL, Sasa Polyester (SASA) 459mn TL, Sinpaş GYO (SNGYO) 357mn TL ve İzmir Demir Çelik (IZMDC) 331mn TL kur farkı geliri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Diğer taraftan, yüksek döviz açık pozisyonu olmasına karşın finansallarını USD cinsinden tutan Türk Hava Yolları (THYAO) TL fazlasından gider yazmasına karşın açık pozisyonun EUR ve JPY cinsi olması ve dolar karşısında değer kaybetmeleri sebebiyle nette 449mn TL’lik kur farkı geliri yazabilir.

Döviz Pozisyon Fazlası Olanlar;

Kurlardaki yükselişe bağlı olarak, Şişe Cam (SISE) 971mn TL, Aselsan (ASELS) 877mn TL, Doğan Holding (DOHOL) 355mn TL ve Enerjisa (ENJSA) 223mn TL kur farkı geliri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumlu etkilenecek şirketler olarak ön plana çıkmaktadır. Diğer taraftan, döviz pozisyon fazlası yüksek olmasına karşın, İskenderun Demir Çelik’in (ISDMR) ve Enka İnşaat’ın (ENKAI) USD cinsinden bilanço tutması nedeniyle sırasıyla 254mn TL ve 152mn TL kur farkı gideri kaydetmesi beklenirken, Koç Holding’in (KCHOL) de döviz fazla pozisyonu gözükmekle birlikte, riskten korunma araçları ve doğal hedge sonrası 283mn TL kur farkı gideri kaydedebileceği hesaplanmıştır.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Ziraat Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler