Sosyal Medya

Borsa

Yapı Kredi Yatırım Araştırması: ‘Otomotivde Baz etkisiyle güçlü büyüme devam ediyor’

Mayıs 2021’de binek ve hafif ticari oto satışları yıllık bazda yaklaşık %70 artarak 54,7 bin adet olarak gerçekleşti. Mayıs ayındaki büyümede hem binek oto segmenti (%72 büyüme) hem de hafif ticari segmenti (%62 büyüme) önemli katkı sağladı...

Yapı Kredi Yatırım Araştırması: ‘Otomotivde Baz etkisiyle güçlü büyüme devam ediyor’

Mayıs 2021’de binek ve hafif ticari oto satışları yıllık bazda yaklaşık %70 artarak 54,7 bin adet olarak gerçekleşti. Mayıs ayındaki büyümede hem binek oto segmenti (%72 büyüme) hem de hafif ticari segmenti (%62 büyüme) önemli katkı sağladı. Veriyi piyasadan daha iyi satış performansı sergilemeleri bakımından TOASO ve DOAS açısından olumlu değerlendiriyoruz. 5A21 itibariyle toplam iç piyasa büyüklüğü yıllık %72 büyümeyle 314,9 bin adet oldu. Yalnız hem geçen yılın yüksek bazı hem de faizlerin geçen yıla oranla daha yüksek seyretmesi nedeniyle bu performansın yıl içerisinde devam etmesini de zor görüyoruz.

TOASO’nun binek araç hacmi Mayıs ayında %123 artışla 7,4 bin adet oldu. Bu performans piyasa büyümesinin üzerinde gerçekleşti. Bunun ana nedeni ise Egea’nın yurt içi piyasadaki güçlenen pozisyonu oldu Mayıs ayında binek araçta şirketin pazar payı yıllık bazda 3,9 puan yükselerek %17,1 oldu. Hafif ticari araç segmentinde ise satış adedi Mayıs ayında yıllık bazda %44 yükselerek segmentin toplam büyümesini yakalayamadı. Böylece hafif ticaride şirketin toplam pazar payı yıllık bazda 3,2 puan düşerek %24,9 oldu. Toplamda yıllık bazda satışlar %93 artarken pazar payı Mayıs ayında 2,2 puan artarak %18,7 oldu. 5A21 döneminde ise pazar payı %15,5 olurken yıllık bazda 1,2 puan arttı. TOASO için al önerimizi 42,7 TL hedef fiyatla koruyoruz.

FROTO’nun toplam yurt içi satışları Mayıs ayında 4,5 bin adet olurken yıllık bazda %21 arttı. Bu artış toplam piyasa büyümesinin altında kalırken bunun en önemli nedeni şirketin mikroçip tedarik problem nedeniyle üretime ara vermesi oldu. Hafif ticari araç satışlarında %13’lük bir büyüme yakalayan şirketin pazar payı Mayıs ayında yıllık bazda 12,5 puan azalarak %29,1 oldu. Binek araçta ise şirketin yıllık bazda Mayıs ayında satış adedi geçen yıla göre %55 artarak 1,1 bin adet oldu. Böylece şirketin 5A21 toplam pazar payı yıllık bazda 0,9 puan düşerek %9,5 oldu. FROTO için 172,6 hedef fiyatla TUT önerimizi koruyoruz.

DOAS ise Mayıs ayında toplamda yıllık bazda %250 artışla 10,4 bin adet perakende hacimle son derece başarılı bir performans sergiledi. Şirketin pazar payı da yıllık bazda 9,8 puan artışla %19,0 oldu. Böylece 5A21 döneminde pazar payı %19,3 olurken yıllık bazda 3,5 puan yükseldi. Binek araç segmentinde %238’lik büyüme ile 8,7 bin adet satış gerçekleşirken hafif ticari segmentinde ise yıllık bazda dört kattan fazla büyüyerek ile1,8 bin adet düzeyinde gerçekleşti.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Yapı Kredi Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler