Sosyal Medya

Ekonomi

İnfo Yatırım haftalık makro bülten

Küresel piyasalarda gözler Çarşamba günü açıklanacak Fed Faiz kararına ve karar ardından Başkan Powell'ın açıklamalarına çevrildi...

İnfo Yatırım haftalık makro bülten

TCMB’den faiz indirimleri devam eder mi?

Piyasaların merakla beklediği sorunun cevabı 16 Aralık Perşembe günü saat 14:00’da cevap bulacak. Mart 2021’de göreve gelen TCMB Kavcıoğlu önderliğindeki PPK Eylül 2021’ye kadar politika faizlerini %19’da sabit tutmuş, ardından Eylül’de 100, Ekim’de 200, Kasım’da 100 baz puan olmak üzere son 3 ayda toplamda 400 baz puan faiz indirerek politika faizini %15,00’e çekmişti. Faiz indirimleri ile birlikte yurtiçi dinamiklere bağlı olarak Dolar / TL tarafı 13,96 seviyesine kadar yükselirken, enflasyon yıllık bazda %21,31 olarak açıklandı.

Kavcıoğlu tarafından geçtiğimiz aylarda politika faizinde manşet enflasyon yerine çekirdek enflasyonun baz alınacağı açıklanması sonrasında TCMB hamleleri daha da merak uyandırdı. Kasım ayında çekirdek enflasyon %17,62’ye yükseldi. Son PPK’da karar metnine eklenen ”Arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir.” ifadesi ile eklenmesi ile Aralık ayında 100 baz puan indirim ihtimalinin güçlü olduğunu ön görmüştük. Ancak döviz kurlarındaki hızlı yükseliş ve TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantıda bu ay için faiz indiriminin olmayabileceğine yönelik beklenti oluşturması ile birlikte Aralık ayında faizde değişiklik ön görmüyoruz.

Küresel Piyasalarda Gözler Fed’e Çevrildi

Küresel piyasalarda gözler Çarşamba günü açıklanacak Fed Faiz kararına ve karar ardından Başkan Powell’ın açıklamalarına çevrildi. Omicron varyantı kaynaklı endişelerle birlikte varlık alım programları hızında değişikliğe gidilmeyeceği görüşü ve faiz artırımının 2023’e ötelendiğinin konuşulması ardından, varyant kaynaklı endişelerin azalıp Powell ve Yellen’ın geçici enflasyon mottosunu bir kenara bırakmaları ile birlikte risk iştahının yüksek olduğunu görüyoruz.   Varlık alım programı azaltımı hızının 15 milyardan 30 milyar dolara çıkarılacağı ve faiz artımının 2020 yılı ilk çeyreğinde olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda Çarşamba akşamı Powell’ın vereceği mesajları yakından takip edeceğiz.

TCMB Kur’a Bu Hafta da Müdahale Etti

Perşembe günü açıklanacak faiz kararı öncesinde belirsizliklerin sürmesi ile birlikte Dolar / TL 14,00 seviyesine dayandı. TCMB, ‘sağlıksız piyasa hareketleri nedeniyle’ 2014 yılından bu yana kur tarafına 3. kez satım yönünde müdahale etti. Son müdahale 13,95’te olmasına rağmen Dolar / TL kuru kısa bir sürede 13,73’e geldikten sonra tekrar müdahale öncesi seviyesine döndü.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler