Sosyal Medya

Ekonomi

Günlük Bülten: ‘Satış baskısı etkisini sürdürüyor…’

Korona virüs vaka sayılarındaki artışın ekonomik aktivite açısından bir tehdit olarak algılanması ve büyümeye yönelik soru işaretleri varlık fiyatlarının küresel ölçekte uzun bir aradan sonra zayıf bir performans sergilemesine neden oluyor...

Günlük Bülten: ‘Satış baskısı etkisini sürdürüyor…’

Korona virüs vaka sayılarındaki artışın ekonomik aktivite açısından bir tehdit olarak algılanması ve büyümeye yönelik soru işaretleri varlık fiyatlarının küresel ölçekte uzun bir aradan sonra zayıf bir performans sergilemesine neden oluyor. Bu kapsamda Borsa İstanbul genel hatlarıyla yurt dışı piyasalara paralel hareket ederken TL’nin ise özellikle TCMB’den gelen açıklamaların enflasyon-faiz denkleminin nasıl şekilleneceğine dair soru işaretleri yaratması nedeniyle diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştığını gördük. Piyasalardaki zayıflık küresel kaynaklı olduğu için TL varlıkların denge bulabilmesi için yurt dışındaki baskının yerini daha ılımlı bir görünüme bırakması gerektiğini düşünüyoruz.

Gündem açısından sakin olan haftanın en önemli konu başlığını ise bugün TSİ 14.45’te sonuçlanacak olan ECB toplantısı oluşturuyor. ECB’nin faiz oranlarında değişiklik yapması beklenmese de enflasyonun yukarı yönlü eğilimi nedeniyle Merkez Bankası’nın özellikle tahvil alımlarının hızı konusunda yapacağı açıklamaların piyasalarda hareketliliğin artmasına neden olabileceğini düşünüyoruz.

USD/TL’de yukarı yönlü tepkiler artıyor

Daralan risk iştahının yatırımcıların dolar tercihini öne çıkarması gelişmekte olan ülke para birimlerini topyekûn negatif etkilerken TL’nin en fazla baskı altında kalan para birimleri arasında yer aldığını görüyoruz. Ağustos ayı rakamlarının ardından yıllık enflasyonun politika faizinin üzerine yerleştiği bir dönemde çekirdek enflasyona vurgu yapan Merkez Bankası’nın enflasyonun geçici olduğuna dair söylemlerinin TL’ye negatif yansıdığını söylemek mümkün. Teknik açıdan baktığımızda ise 8,40’ın üzerinde kalınmasının kısa vadeli göstergelerde yukarı yönlü eğilime kapı aralayan bir tablo yarattığını söyleyebiliriz. Bu kapsamda 8,47-8,50 bölgesini ilk direnç seviyesi olarak takip ediyoruz. Daha ılımlı bir eğilim oluşması için ise 8,35’in altında rakamlar görülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Borsa İstanbul küresel piyasalara ayak uyduruyor

Büyüme endişeleri nedeniyle küresel piyasalarda yaşanan bozulma kaçınılmaz olarak Borsa İstanbul üzerinde de etkisini gösteriyor. BIST-100 endeksinin hafta başından bu yana yaşadığı değer kaybı %2’yi aşarken endeks 1440 puandan geçen 200 günlük hareketli ortalamasının altında kapanış yaptı. Bu seviyenin altında kalınması aşağı yönlü riskleri canlı tutarken baskının devam etmesi durumunda 1400-1415 puan aralığını destek bölgesi olarak izleyeceğiz.

BIST-30 EKİM VADELİ VİOP KONTRATI

Arka arkaya iki günde yaşanan geri çekilmenin ardından 1570 desteğinin de altına inen Ekim vadeli kontratta 200 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1552 seviyesini ilk destek olarak takip edeceğiz. Bu seviyenin aşağı yönlü geçildiği bir senaryoda kayıpların 1520’ye doğru genişlemesi olası görünüyor. Daha iyimser bir görünüm oluşması için ise yeniden 1570 puanın üzerinde kapanış yapılması gerekir.

USD/TL EYLÜL VADELİ VİOP KONTRATI

8,5315 seviyesinin aşılması kısa vadeli görünümü önemli ölçüde bozmuş durumda. Bu seviyenin üzerinde kalındıkça yukarı yönlü tepkilerin devam etmesi olası görünüyor. Böyle bir senaryoda 8,5900 takip edeceğimiz ilk direnç noktası olacaktır.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler