Sosyal Medya

Ekonomi

Gece Bülteni: ‘Noel Tatili ve Noel Baba Rallisi…’

Geçen hafta G-7 merkez bankalarının toplantılarını sonlandıran piyasalar, bu hafta Noel tatili ve Noel baba rallisine odaklanmış durumdalar...

Gece Bülteni: ‘Noel Tatili ve Noel Baba Rallisi…’

Geçen hafta G-7 merkez bankalarının toplantılarını sonlandıran piyasalar, bu hafta Noel tatili ve Noel baba rallisine odaklanmış durumdalar. Cuma günü belirttiğimiz gibi 2022’ye güçlü büyüme ve istihdam beklentileri merkez bankalarını daha sıkı para politikası tedbirlerine yöneltmişti. Bu hafta Noel tatili ve önemli ekonomik verilerin geride kalması, piyasaları Noel baba rallisi beklentileri yönünde fiyatlamaya yöneltebilir.

ABD’de 3. çeyrek büyümesi, dayanıklı tüketim malı siparişleri, PCE core çekirdek rakamları gibi önemli verilerin açıklanmasına karşın, pozitif  veriler fiyatlara yansımış durumdadır. Bu yüzden olası kötü veriler gelişen piyasalarda fiyatlanmışken, iyi gelecek veriler Noel baba rallisini destekleyecektir.

TCMB’nin müdahalesi etkisiz kaldı

TCMB, Dolar/TL’nin 17 seviyesini aşmasının ardından piyasaya doğrudan satım yönünde müdahale etti. Aralık ayı başından bu yana 4 milyar $ satış gerçekleştiren TCMB’nin Cuma günü de 2 milyar $ sattığı tahmin ediliyor. TCMB’nin müdahaleleri yetersiz kalırken, iş dünyası ve ticaret odaları kurda yaşanan kayıpların verdiği rahatsızlığı yüksek sesle dile getirdi. TCMB’nin faiz indirimi, asgari ücretin cari enflasyonun iki katından fazla artmış olması TL’de yaşanan kayıpların devam etmesine neden olabilir. Cuma günü piyasalarda iş dünyasından gelen tepkiler sonrasında yeni adımlar atılabileceği beklentisi olmuştu. TL’de değer kaybına yönelik yeni adımlar atılmaması ile birlikte 16 ana destek olmak üzere kurda   17.20-17.90 dirençleri takip edilecektir.

Olağanüstü tedbir beklentileri düşürdü

Türkiye’nin en büyük iş dünyası örgütlerinin yaptığı açıklamalar sonrasında kura yönelik olağanüstü tedbirler gelebileceğine yönelik beklentiler arttı, bu beklentiler ile birlikte Cuma günü endeks iki kez devre kesti ve BIST100 günü %8.52 düşüş ile tamamladı. BIST100 dolar bazında pandemi sonrasında en düşük seviyeye geriledi. Cuma kapanış sonrasında olağanüstü tedbirlerin açıklanmaması, Varlık Fonu’nun özel bankaların elinde olan Türk Telekom hisselerini satın almak için görüşmelere başlaması ile Cuma günü kaybettiklerini geri almasını bekliyoruz. Destek seviyemiz 2000, direnç seviyelerimiz 2340 ve 2400 seviyeleridir.

Aralık vadeli BIST30 kontratı

Cuma günkü düşüşle birlikte 10 Aralık’tan bu yana yükselişin %88.6’sı geri verilmiş oldu. Cuma günkü düşüş sonrasında hafta sonu yeni bir gelişme olmaması nedeniyle 2460’a doğru güçlü bir başlangıç gerçekleştirmesini bekliyoruz. Destek seviyelerimiz 2400 ve 2460, direnç seviyelerimiz 2606 ve 2737 seviyeleridir.

Aralık vadeli Dolar/TL

TCMB’nin doğrudan döviz müdahalesi ile Dolar/TL 17.20 direncinden 16.65’e kadar geriledi. 16.65 desteğinden gelen alımlarla bugün 16.90 ve 17.20 dirençlerine yeniden yönelim bekliyoruz. TCMB’nin müdahalesi ya da yeni önem açıklamaları 16.40 ve 16.20 desteklerine geriletebilir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler