Sosyal Medya

Ekonomi

Enflasyon değerlendirmesi; ‘Piyasalarda Gözler 16 Aralık’a Çevrildi…’

Kasım ayında TÜFE %3,00 olan beklentilerin üstünde %3,51 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Ekim’deki %19,89 seviyesinden Kasım ayında %21,31’e yükseldi. Son aylardaki kurdaki sert yükseliş, çeşitli mal ve hizmetler ile enerji fiyatlarındaki artışlar sonrasında enflasyon %20’nin üstüne çıkmış oldu...

Enflasyon değerlendirmesi; ‘Piyasalarda Gözler 16 Aralık’a Çevrildi…’

Kasım ayında TÜFE %3,00 olan beklentilerin üstünde %3,51 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Ekim’deki %19,89 seviyesinden Kasım ayında %21,31’e yükseldi. Son aylardaki kurdaki sert yükseliş, çeşitli mal ve hizmetler ile enerji fiyatlarındaki artışlar sonrasında enflasyon %20’nin üstüne çıkmış oldu. Çekirdek TÜFE ise %16,82’den %17,62’ye yükseldi.

ÜFE ise aylık bazda %9,99 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %46,31 seviyesinden Kasım’da %54,62’ye yükselmiş oldu.

TÜFE tarafında ulaştırma %6,31 ile çeşitli mal ve hizmetler %5,36 ile lokanta ve oteller %4,10 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, Kasım ayında düşüş gösteren grup olmadı.

ÜFE tarafında ise en fazla artış %20,67 ile ham petrol ve doğalgaz ürünlerinde ve %16,72 ile kömür ve linyit ürünlerinde gerçekleşti. TÜFE tarafında olduğu gibi ÜFE tarafında da düşüş gösteren grup Ekim ayındaki gibi Kasım ayında da olmadı.

Açıklanan   enflasyon verisi sonrasında BİST100 endeksi ve Dolar / TL’deki alıcılı seyir sürdü. Eylül ayından bu yana gerçekleşen faiz indirimleri, doların küresel piyasalarda değer kazanması ve iç dinamiklere bağlı olarak Dolar / TL’deki yukarı yönlü trend sürüyor. Cumhurbaşkanın ‘yüksek faiz ile mücadele’ söylemlerini medyada ve grup toplantılarında yinelemesi ise Dolar / TL kuru 13,88 seviyesine kadar yükselmesinin ardından, bu hafta TCMB, kurdaki sağlıksız fiyat hareketleri söylemiyle döviz kurlarına satım yönünde müdahale etti. TCMB 2014 yılından bu yana ilk kez kur tarafına direkt müdahale  etmiş  oldu.  Ekim  ayında  sepet  kurda görülen %7’lik artışın etkilerini Kasım enflasyon rakamlarında gördük. Geçtiğimiz ayda ise sepet kur artışının %14 olduğu düşünülürse Aralık enflasyonunun kur hareketi kaynaklı riskler barındırabilir. Ay başında süt ürünlerine ve doğalgaza yapılan zamlar ile birlikte, yüksek gıda fiyatları ve artmaya devam edecek enerji maliyetleri ile Aralık ayında yıllık enflasyonda artışın devam edeceğini düşünüyoruz. Görevinden ayrılan Hazine ve Maliye Bakan’ı Lütfi Elvan enflasyonla mücadeleye destek olmak adına BOTAŞ’ın doğalgaz fiyatlarındaki desteği hariç yaklaşık 150 milyar TL bütçe gelirlerinden feragat edildiği ve bunun manşet enflasyona olumlu etkisinin yaklaşık %5 olduğunu açıklamıştı. Buradan hareketle önümüzdeki dönemde enerji maliyetleri artışlarının enflasyon geçişkenliğinin artması beklenecektir. Enflasyon rakamlarının yüksek seyredecek olmasının bir diğer sebebi de 2022 yılı beklentilerinde bozulma ve bunun getirdiği fiyatlama eğilimleri. Son olarak da %20’lerin üstünde devam eden manşet enflasyonun oldukça üzerinde açıklanma ihtimali yüksek olan asgari ücret zammı etkisi de göz önüne alındığında 2022 yılının ilk çeyreğinde %30’lara yakınsayan yıllık TÜFE beklentileri ve gerçekleşmeleri doğrultusunda kur fiyatlamaları görebiliriz.

TCMB’nin 16 Aralık’ta Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddeleri yüksek enflasyon,   omicron    kaynaklı    coronavirüs salgını, jeopolitik riskler ile siyasi konular ve bunlara ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır. Son TCMB Toplantısında 100 baz puan indirim yaparak Politika faizini %15,00’e çeken TCMB’den karar metninde sıkı duruş ibaresine Kasım ayında da yer vermezken, Kasım ayındaki karar metnine eklenen ”Arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir ‘’ ifadesi eklendi. Bu kapsamda Aralık ayında da TCMB’den 100 baz puan indirim   bekliyoruz.   Cumhurbaşkanı   Erdoğan   ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atanan Nureddin Nebati’nin ‘yüksek faize karşı olan demeçleri daha yüksek bir indirim görüşünü yansıtsa da, TCMB’nin döviz kuru gelişmelerini göz önüne alarak 100 baz puanın üstünde de bir faiz indirim olmaması da sürpriz olmayacaktır.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler