Sosyal Medya

Ekonomi

Ekim Ayı Enflasyon, Beklentilerin Altında; Gözler 18 Kasım’daki PPK’da…

Ekim ayında TÜFE %2,76 olan beklentilerin altında %2,39 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Eylül’deki %19,58 seviyesinden Ekim ayında %19,89’a yükseldi...

Ekim Ayı Enflasyon, Beklentilerin Altında; Gözler 18 Kasım’daki PPK’da…

Ekim ayında TÜFE %2,76 olan beklentilerin altında %2,39 artış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Eylül’deki %19,58 seviyesinden Ekim ayında %19,89’a yükseldi. Gıda fiyatlarındaki yükseliş, tedarik sıkıntısı ve arz sorununa ek olarak, kurdaki sert yükseliş enflasyonun artışına neden oldu. Çekirdek TÜFE %16,98’den ise %16,82’ye geriledi.

ÜFE ise aylık bazda %5,24 artış gösterirken, yıllık artış bir önceki aydaki %43,96 seviyesinden Ekim’de %46,31’e yükselmiş oldu.

TÜFE tarafında eğitim %7,56 ile giyim ve ayakkabı, %5,97 ile alkollü içecekler ve tütün, %2,43 ile ulaştırma en çok artış gösteren sektör grupları olurken, Ekim ayında düşüş gösteren grup olmadı.

ÜFE tarafında ise en fazla artış %20,85 ile kok ve rafine petrol ürünlerinde ve %19,38 ile tütün ürünlerinde gerçekleşti. TÜFE tarafında olduğu gibi ÜFE tarafında da düşüş gösteren grup olmadı.

Açıklanan enflasyon verisi sonrasında BİST100 endeksi yatay seyrini korurken, Dolar / TL 9,67 seviyesinden 9,63’e geriledi. Dolar/TL tarafına detaylı bakılacak olursa Eylül ayındaki faiz indirimi ile hızlanan TL varlıklardaki değer kaybı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TCMB Başkanı Kavcıoğlu görüşmesi sonrasında, TCMB Kurulundan 3 üyenin görevden alınıp, Ekim ayında beklentilerin üstünde 200 baz puan indirim yapılması ile devam etti. Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda yeterince
çaba göstermeyen ülkelerin bulunduğu gri listeye aldıklarını duyurması, ABD, Almanya, Fransa, Kanada, Hollanda, Danimarka, İsveç, Finlandiya, Norveç ve Yeni Zelanda büyükelçilerinin Türkiye karşıtı mesaj yayımlaması ile Dolar / TL kuru 9,85’i test etti.

Sonrasında ülkelerin Viyana Sözleşmesinin 41. Maddesine uyulacağının bildirilmesi ise gerilim azalırken, geçtiğimiz hafta sonu Roma’da gerçekleşen G – 20 Zirvesinde Erdoğan – Biden görüşmesinde ılımlı mesajlar verilmesi Dolar / TL’in 9,50’lere kadar geri çekilmesini sağladı. BİST100 endeksi ise faiz indirimleri ardından yabancı yatırımcıların Borsa’daki etkisinin azalıp yerli yatırımcıların endeksteki ağırlıklarının artması ile son 10 gündür yükseliş trendinde. Ayrıca bilanço döneminde olunduğundan özellikle bankacılık tarafından gelen güçlü bilançolar endeksi destekliyor.

Tüm dünyada gıda fiyatları, emtialardaki yükseliş, tedarik sıkıntısı ile arz sorunlarının yaşanması, coronavirüs pandemisi ile birlikte ön plana çıkan yüksek enflasyon sıkıntılarının devam etmesi sonrası piyasalar bugün gerçekleşecek Fed faiz kararı ardından Powell’ın açıklamalarına odaklandı. Powell’ın her seferinde geçici enflasyon vurgusu yapması sonrası dünyada yüksek enflasyonun devam etmesi ile bugünkü toplantının önemi daha da artmışa benziyor. Son toplantıda Powell Kasım ya da Aralık ayında varlık alımlarının azaltılacağının başlanacağını bildirmişti.

Son TCMB Toplantısında 200 baz puan indirim yaparak Politika faizini %16,00’e çeken TCMB’den karar metninde sıkı duruş ibaresine yer vermedi. Gelişmekte olan ülkelere paralel yüksek enflasyonun geçici olduğunu ön gören Merkez, karar metinine Arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı değerlendirildi ifadesi eklendi. Bu ifade önden yüklemeli faiz indimi olarak algılandı. Kasım ve Aralık aylarında bir miktar daha faiz indirimi olabileceği algısı ile son 2 ayda yapılan 300 baz puan faiz indirimi ardından PPK faiz indirimi kapısını açtı. Çekirdek enflasyondaki geri çekilme ile birlikte TCMB’den yıl sonuna kadar 100 baz puan arası faiz indirimi ön görüyoruz.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler