Sosyal Medya

Ekonomi

Erken seçim sinyalleri artıyor: Asgari ücrete-emekli aylığına büyük zam yolda mı?

Sabah ve Yeni Şafak gazeteleri AKP içine yakınlıkları ve talimatla yazdıkları yazılar nedeniyle birtakım gelişmeleri önceden haber verebiliyorlar.  Bugün Sabah’taki…

Erken seçim sinyalleri artıyor: Asgari ücrete-emekli aylığına büyük zam yolda mı?

Sabah ve Yeni Şafak gazeteleri AKP içine yakınlıkları ve talimatla yazdıkları yazılar nedeniyle birtakım gelişmeleri önceden haber verebiliyorlar.  Bugün Sabah’taki köşesinde Dilek Güngör enflasyonla ezilen halk kesimlerine asgari ücret ve emekli aylığı ayarlamalarının yeni yılda yüksek seviyelere ulaşabileceğini vermekte. Bunun da gerçekleşmesi halinde son dönemdeki yüksek faiz indirimi gibi erken bir seçimin habercisi olduğunu düşünebiliriz.

Kendisinden alıntılayalım:

“…Bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 3,4’lerde kaldı… Aynı performans aslında 2021’de de devam etti, ediyor.
Biliyorsunuz 2021’de yüzde 4.5 olarak hedeflenen bütçe açığı/ GSYH daha sonra 3.5’e çekildi. (Eylül rakamlarına göre oran yüzde 1.6’larda…) 2022 yılında da bütçe performansı olarak … yüzde 3.5 olacağı öngörüldü.

Fakat…
Hep yazıyorum…
Malum, hayat pahalılığı birçok kesimin belini büküyor.

Dünyadaki emtia fiyatlarına bakarsanız, enflasyon uzun bir süre daha yüksek kalacak. Fiyat seviyesi eskiye dönmeyeceğine göre toplumun belli kesimlerindeki refah kaybının önüne geçmek için tedbirler acilen alınmalıdır.

‘Para mı var’ demeyin.

Misal, bu yıl bütçe hedeflenenden daha düşük açıkla kapanacağı için kabaca 100 milyar TL bir marj yaratılabilir. Hatta, önümüzdeki yıl açık hedefini yukarı çekip asgari ücretten dar gelirliye ve emekliye kadar birçok kesime destek olunup, dolaylı vergilerin payı azaltılabilir.

Örneğin, asgari ücret aralıkta belli olacak. 45 yılın en yüksek zammı olacağı söyleniyor. Bugün gıda enflasyonu yüzde 30’lardayken, asgari ücrete yüzde 20’ler civarında bir zam yapılması doğru olmaz.

Bütçedeki marjı kullanıp asgari ücret en az net 3.600 TL seviyesine çıkarılmalıdır. Ücret üzerindeki % 15 Gelir Vergisi kesintisi başta olmak üzere, SGK ve işsizlik sigortası primi, damga gibi vergilerden feragat edilmelidir.

Asgari ücretliden vergi alınmasa bir kişinin maliyeti yaklaşık 750 TL yapıyor. 7 milyon asgari ücretli olduğunu varsaydığınızda toplam yük 5.25 milyar TL… Yapılacak zammın üzerine vergiden feragat edilecek tutar da eklense… O zaman asgari ücretle ev geçindirmeye çalışanlar bir nebze nefes alır.

Keza, bütçedeki yaratılan marj en düşük emekli aylığını asgari ücret seviyesine çıkarmak için de kullanılabilir. İntibak Yasası ve 3600 ek gösterge de yılsonu beklenmeden devreye alınabilir.

Böylece, dar gelirlilerin ve emeklilerin pandemi sonrası yakıcılığını artıran enflasyonun altında kalmadan bu süreci atlatması sağlanabilir.

Hani derler ya, bugün değilse ne zaman!”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler