Sosyal Medya

Ekonomi

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan önemli açıklamalar

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bir televizyon kanalında soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi: (Orman yangınları) Kendi içinde söylem birliği sağlayamayan…

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan önemli açıklamalar

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bir televizyon kanalında soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu özetle şunları söyledi:

  • (Orman yangınları) Kendi içinde söylem birliği sağlayamayan bir iktidarla karşı karşıyayız. Geçmiş dönemde “176 yerde yangın çıktığını, ama THK uçaklarıyla bu yangınları söndürdük haberi bile olmadı” dediler. Köylerde Orman Genel Müdürlüğü, yangınlardan hemen haberdar olup söndürüyorlardı. Şimdi ihale yapıyorlar. THK mecburen pilotları göndermek zorunda kalıyor, uçaklar hangarlarda kalıyor.
  • THK’unda çalışan hem uçak hem helikopter var. 4 milyon Dolar sağlanırsa bu uçakları da kullanabileceklerini söylüyorlar. Bu kuruma sahip çıkmamız gerekiyor. Orman Bakanı “Envanterimizde uçak yok” diyor, bir başkası “Hayır var” diyor. Orman Bakanının ormanlardan haberi yok. Orman Genel Müdürlüğü’nün konuşması lazım. Neden yeteri kadar ödenek verilmediğinin sorgulanması lazım.
  • Orman Kanunu’nu okudum. Yangınlarla ilgili belediyelerimizi suçladılar. Yangın ormanda çıkmış. Bizim belediyeler zaten tüm arazözleri alana gönderdi. Sadece bölgedeki belediyeler değil, İzmir, Gaziantep, Aydın, İstanbul, Ankara hepsi göndermiş. “Orman yangınlarının söndürülmesi” ile ilgili kanun maddesi der ki yangın çıkarsa en yakın muhtarlığa, jandarmaya, mülki amirlere haber vereceksin, bu telefon için ücret ödemeyeceksin diyor. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’ndan telsiz de alabilirsiniz ve istasyon kurabilirsiniz diyor. İstasyonlarda fazla mesai ödememek için insan kalmıyor. Sorumlu orman idaresi. Orman Bakanı da belediyeler sorumlu diyor.
  • Orman İdaresi’ne görevi yaptırılmıyor. Bu en köklü kurumlardan biridir. THK’nun devre dışı bırakılması, bakandan ve tepesindeki kişiden kaynaklanır. Bütün belediyelerimiz çok sayıda personel gönderdi. Hatta hayvancılık yapan vatandaşlarımıza saman da gönderiyoruz. Orada yanan bizim canlılarımız. Eleştiri gelince bunu kutuplaşma olarak dillendiriyorlar. Yangınlarda kullanılan tüm araçların yakıtlarını Orman Genel Müdürlüğü’nün karşılaması lazım. Ödeneği kısarsanız nasıl karşılayacak?
  • Bakan oraya gittiği zaman hizmetlerin aksamaması lazım. Erdoğan gitti, itfaiye aracını beklettiler, uçakları, helikopterleri beklettiler. Gitme o zaman. Koordinasyon yetkisi valilerdedir. Muğla Valisi, İçişleri Bakanı orada diye büyükşehir belediye başkanın davet etmeye korkuyor. Muğla’nın Orman Bölge Müdürlüğü’ne ormancılıkla ilgili birini getirirseniz önlem alamaz.

THK’DA BÜYÜK YOLSUZLUKLAR VAR

  • (THK ziyareti) THK’nu bu duruma kim getirdi? Bugüne kadar başarıyla görev yapan bu kurumu, bu noktaya kim getirdi? Sayın Bülent Arınç açıklama yaptı, “DDK harekete geçsin” dedi. O da görüyor rezaleti. Bu kadar büyük bir alan daha önce yanmadı. THK’nda büyük yolsuzluklar var. 80 milyon Dolar kredi almışlar. Nereye harcandı bilen var mı? Denetleyen var mı? Uçakların bakımını yapacaksınız, tüm yedek parçalar Dolar bazında.

İHALE 10- 15 YILLIK YAPILMALI

  • 1 yıllık ihale ne demek biliyor musunuz? Bir kişinin ihaleyi kazanması için filosu olması lazım. Dünyada bu ihaleler 10- 15 yıllık yapılır. Kurumun tarihi çok ilginç. Rahmetli İnönü 40 kuruş açığın nereden olduğunu arıyor. “Bugün 40 kuruş, sonra 40 lira olur” diye.

DEVLET HASSAS DEĞİL

  • En hassas davranan biziz. Devlet hassas falan değil. Vatandaştan para alıyorsun, sonra Somali’ye yardım edeceğim diyorsun. Vatandaştan para dileniyorsun, sonra üstünü kapatıyorsun, sonra Somali’ye hibe vereceğim.
  • 15 Temmuz’dan sonra da gaziler için topladıkları paraya çöktüler. Biz olmasak gaziler için vakıf da kurulmayacaktı.

“HELP TURKEY” TARTIŞMASI

  • Hükümetin yetersizliği vatandaşı isyan ettirdi. Önce RTÜK’ü devreye soktular, “Bunları göstermeyin” dediler. Öbür taraftan vatandaşa iban numarası attılar. Uçak yok, helikopter yok. Azerbaycan’a Rusya’ya telefon ettiler. Vatandaş da herkes yardım etsin dedi.
  • Devleti aciz duruma sokan sarayda oturan kişidir. Yangınları söndürecek tüm kurumları felç etti, ödenek ayırmadı. Neden yeterli ödenek konulmadı? Eğer fazla mesaiyi bile ödeyemeyecek pozisyondaysanız, devleti yönetemezsiniz. Bir beceriksizlik var. Yönetemiyorlar.

KUTUPLAŞMA TARTIŞMALARI

  • Kutuplaşmayı kim yaratıyor? Devletin kurumları, bankaları hangi televizyonlara reklam veriyorlar? Bunu yapan, kutuplaşmayı yaratan iktidarın kendisi değil mi? Hiçbir yasa hazırlanırken düşüncemizi alan var mı? Bizden vazgeçtiniz, STK’lara gidip görüşlerini alan var mı? “Ben yaparım” anlayışıyla, bir kişinin iradesiyle devlet yönetilmez. Orman Bölge Müdürlüğü’ne hiç ilgisi olmayan birini atıyorsunuz. Liyakati bitirdiğiniz andan itibaren devleti yönetemezsiniz.

YANGINLARIN ÇIKACAĞI BELLİYDİ

  • Bize birden fazla yerde yangın çıktığı söylendi. Yangın çıkacağı iklim değişikliğiyle birlikte belliydi zaten. Biz oturduk iklim değişikliğiyle ilgili özel bir toplantı yaptık, kendi kitapçığımızı hazırladık. Bu yangınlar olmadan Muğla Büyükşehir Belediyesi toplantı yaptı, uzmanları topladı. Tüm Akdeniz havzasında yangınlar var. Onlar önlem aldı, biz almadık. Önlem alınsa da yangın çıkabilirdi, ama zararları bu çapta olmazdı.

İKTİDAR MÜDAHALE ETMEZSE THK’YI AYAĞA KALDIRIRIZ

  • Biz yardım kampanyası açtığımızda yarın el koymayacaklar. Pandemi döneminde yaptılar. Toplanan paranın yerinde harcanacağına emin olmamız lazım. Harcanan paralar THK internet sitesinde açıklanacak, bağımsız bir kurum tarafından denetlenecek. Para yerinde kullanılırsa biz THK’nu ayağa kaldırırız.
  • Verilecek paranın Türkiye’nin gereksinimi doğrultusunda harcanırsa kurum ayağa kaldırılabilir. Kurum’un çok nitelikli bir kadrosu var. Yedek parçalar ithal ediliyor, sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından kontrol ediliyor, yangın söndürme pilotları özel olarak eğitiliyor. Güzel bir kurum ama içi boşaltılmış. Bir kurum özel olarak böyle batırılabilir. Göz göre göre batırdılar.
  • THK’na gidecek paraya göz dikenlere göre şartname hazırlıyorsanız o kurumu batırırsınız. Bir kamu kurumu neden ihaleye katılır? Bu para zaten kamunun. Bu kurum biraz destek verilirse, bu uçakların pek çoğunu ayağa kaldırabilir.

GÖÇMEN SORUNU

  • Bu dış politika Türkiye’ye bölgeye, Avrupa’ya, en çok da bize zarar veriyor. Ortadoğu’ya barışı ve huzuru getirmek için bir projemiz var. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kuracağız. Egemen güçlerin orada at koşturmasını, silah satmasını doğru bulmuyorum. Gittiler, Suriye’yi karıştırdılar. Sadece bize gelen 3 milyon 600 bin Suriyeli var.
  • AB yetkilileri de mültecilerden şikayet ediyorlar. Bu mülteciler gelmeden önce insanlar ölüyordu rahatsız olmuyordunuz. Bu adam demokrasi istiyor, iyi bir yaşam standardı istiyor. Hep birlikte önce Ortadoğu’ya barışı getireceğiz. Sonra Suriyelilerin yolunu, okulunu, hastanesini yapacaksınız. Davulla zurnayla demiştim, huzur içinde gidecekler oraya.
  • Elbette yüzde 100’ü gitmez. Ama burada günün 12 saati çalışan, asgari ücretin yarısı kadar gelir elde eden, sigorta primi ödenmeyen insanları kendi ülkesinde ev sahibi yaptığınız zaman, orada fabrikalar kurduğunuz zaman bu sorun çözülür. Gaziantepli iş adamlarından, oraya fabrika açmalarını isteyeceğiz. Gönüllü olarak dönmek isteyecekler. O insanların oradaki yaşamını da güvence altına almak zorundayız. Suriye’de büyükelçiliğimizi açacağız.
  • Erdoğan Biden ile görüşüyor, diplomasiyle hiç ilgisi olmayan birini yanında götürüyor. Erdoğan bu ülkeden ne saklıyor? Yaptığı her görüşmenin tutanakları Dışişleri Bakanlığı olmak zorundadır. Tercüman bile dışarıdan. Amerikalılar açıklama yaptı. 2 bin kilometreyi aşacaklar, Türkiye’ye gelecekler, Amerikalılar içlerinden seçecek. Dışişleri’nden de Erdoğan’dan da açıklama yapmayınca tweet attım. Gelenlerin kaydı yok.
  • Irkçılığı kabul etmeyiz. Alırsınız, kontrol altında tutarsınız. Bunu yapan son derece saygın STK’lar var. Türkiye bunu yapmadı. Ama Türkiye’yi göçmen deposu haline getiren bir iktidar var.
  • Erdoğan paranın tutsağı olmuş. Tanju Özcan bulunduğu yerin politik iklimi içinde böyle söylemiş olabilir. Ama CHP’nin politikasında böyle bir şey yok. Göçmenlerle ilgili bir çalıştay daha yapacağız. Ama Türkiye bir göçmen deposu olmayacak. Aç bırakmayacağım, yolsuz bırakmayacağım. Bolu Belediyesi’nden böyle bir kararın çıkacağını sanmıyorum. Kimseyi, hiçbir canlıyı susuz ve aç bırakamazsınız.

MİLLET İTTİFAKININ CUMHURBAŞKANI ADAYI

  • 83 milyonu kucaklamayan biri Cumhurbaşkanı olamaz. Erdoğan Cumhurbaşkanı değil, AK Parti’nin Genel Başkanı. Cumhurbaşkanı toplumu bölmez, kutuplaştırmaz. Bu sistem Türkiye’yi uçuracaktı, yokuş aşağı uçuyoruz.
  • Millet İttifakı ile konuşmadan bir isim dillendirilmez. Cumhur İttifakı’nda Bahçeli, Erdoğan’a itaat ediyor. Aksini söyleyemez. Otoriter bir yapı var. Diğer tarafta Millet İttifakı’nda demokrasi var. Cumhurbaşkanlığı için talep gelir, “siz olun” denirse olunur.
  • Büyükşehir Belediye Başkanları bir dönem daha devam etmeli. Başarılarının sürekli olmasını isteriz. Elbette daha iyi yerlere gelebilirler. Bunda hiçbir tereddüdümüz yok.

Politik Yol

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler