Sosyal Medya

Gündem

Türk Eurobond ve CDS’leri de siyasi riske kurban gitti

  İş Yatırım  Türk Şirketleri Eurotahvili Fiyatlamaları ve CDS primlerini anlattı ABD’de hazine tahvillerinin yataya yakın seyri ve güçlü ekonomik…

Türk Eurobond ve CDS’leri de  siyasi riske kurban gitti

 

İş Yatırım  Türk Şirketleri Eurotahvili Fiyatlamaları ve CDS primlerini anlattı

ABD’de hazine tahvillerinin yataya yakın seyri ve güçlü ekonomik veriler ile zayıflayan USD’nin piyasa pozitif etkisi küresel piyasalarda fiyatlamalarda etkili olurken, Türkiye tarafında negatif ayrışma hakim oldu. TL’nin haftalık bazda yaklaşık 2,5% değer kaybetmesi ile diğer EM para birimlerine göre zayıf performansı hazine kıymetleri ve risk primi üzerinde baskı yaratırken, şirket kıymetleri daha pozitif işlem gördü.

Türk hazine eurotahvillerinde geçtiğimiz haftaya göre zayıf performans hakim olurken, kısa tarafta lokal alıcıların talebi kıymetleri biraz daha ayakta tuttu. Beş yıl vadeli kıymetler 7-8 baz puan genişleyerek 5,60% bölgesine genişlerken, orta ve uzun vadede getiriler 10-20 baz puan aralığında genişleyerek sırasıyla 6,60% ve 7,15% bölgesinde işlem gördü. Geçtiğimiz hafta kapanışında gözlemlenen güçlü performansın hafta başında kısa süreli devam etmesi ile 400 baz puanın altına çekilen beş yıllık ülke risk primi burada kalıcı olamadı ve 425 baz puana tekrar yükseldi.

Şirket kıymetlerinde bir süredir hakim olan düşük likidite koşulları nedeniyle, hazine kıymetlerine kıyasla, daha kuvvetli performans gözlemlendi. Yakın vade kıymetlerde likidite zayıf kalmaya devam ederken, hazine kıymetlerinde yaşanan düşüşün etkisiyle, daha uzun vade senior kıymetlerde satıcılar seviyelerini hafif aşağı çekti. 2027 ve sonraki vade sermaye benzeri kıymetler ise, daha çok lokal talebi ile primlenmeyi sürdürdü. Cari seviyelere bakıldığında, şirket kıymetlerinin hazine kıymetleri üzerine sunduğu ek getirinin oldukça düşük seviyelere gelmesi şirket kıymetlerinde pahalılığı biraz daha öne çıkarırken, zayıf likidite koşulları kaynaklı, yabancıların finans dışı ve lokal yatırımcının yüksek getirili kıymetlere talebi şirket tarafını güçlü tutmaya devam ediyor.

ABD hazine tahvilleri hafta başında 1,63% seviyesine kadar genişlerken, satışlar kısa sürede alıma dönerek ay başından bu yana tahvillere olan yaklaşımın değişmediğini gösterdi. Reel getirilerin tekrar düşüşe geçmesi USD üzerinde de baskı yaratırken, ABD’de güçlü ekonomik verilerin yarattığı büyüme beklentilerinin tahvillerde yarattığı satışta yerini yabancı alımları, pozisyon hedgeleri, vb… nedenlerle tekrar alımlara bıraktı.

Vadeler arası farkta düşüşe devam ederken 2-30 yıl farkı 208 baz puana geriledi. Alman hazine tahvilleri de hızlanan aşılama ve normale dönüşün daha erken olacağına dair fiyatlama ile hafta başında satıcılı işlem görerek -0,22%’ye genişlerken, ECB öncesinde biraz daha alım görerek yedi baz puan genişledi.

 

 

Dolar/TL yükseliş trendinde

 

Dolar/TL güne 8.32-33 bandında başlarken, Investing.com yazarı   Şenay Şerefoğlu şunları kaydetti:

TL varlıklardaki volatilite arttı ve negatif durum küresel fiyatlamanın önüne geçti.

 

Küresel borsalarda ralli sonrası yeniden pandeminin yarattığı satış dalgası dün ABD ve Avrupa kanadında dururken GOP’lardan da kırılganlığa göre değişim gösterdi ve böyle olunca TL tarafındaki düşüş devam etti, çünkü hiç kuşku yok ki Mart ayındaki gelişmelerin ardından TL üzerindeki baskı giderek arttı.

8,35 direnci bugün test edildi ve eğer bu direnç korunursa kurdaki atakların da ivmesi artabilir. Bu da yeni seviyeler anlamına geliyor maalesef, neden? Çünkü Mart ayında kur 7,20’den 8,46’ya yükseldi ve ardından ise 8,0 seviyesini korudu, yani mevcut rekor seviyeden çok uzaklaşmadı. Böyle olunca kurdaki her yükseliş makasın da kapanması demek ve sonrası da yeni seviyeler demek.

 

 

YENİLEME (Reuters döviz yorumu eklendi) ABD’li yetkililer: Biden “Ermeni soykırımını” tanımaya hazırlanıyor

 

Biden ile ilişkilerdeki başarısızlık ve Erdoğan’ın rezerv savunması TL üzerinde etkili

 

Gerçek kişilerin döviz mevduatlarında yeniden artış

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler