Sosyal Medya

Borsa

Biden ile ilişkilerdeki başarısızlık ve Erdoğan’ın rezerv savunması TL üzerinde etkili

AKP hükümetinin diplomasi başarısızlıkları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın satılan 128 milyar dolar merkez bankası rezervlerini savunurken gerekirse aynı işlemlerin tekrarlanacağı sözleri…

Biden ile ilişkilerdeki başarısızlık ve Erdoğan’ın rezerv savunması TL üzerinde etkili

AKP hükümetinin diplomasi başarısızlıkları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın satılan 128 milyar dolar merkez bankası rezervlerini savunurken gerekirse aynı işlemlerin tekrarlanacağı sözleri bugün Türk Lirası’nın değerini %2 civarında düşürdü.

ABD’de Biden yönetiminin önümüzdeki Cumartesi günü (24 Nisan) Ermeni Soykırımı’nı tanıdığını resmen ilan etmesi bekleniyor. Biden yönetimi ile diplomasi ilişkilerinin kurulamaması,  Cumhur İttifakı’nın insan hakları ihlallerinde Biden yönetimi dahil uluslararası kamuoyundan gelen tüm uyarılara rağmen devam edişi Türkiye üzerindeki baskıları artırıyor. Türkiye’nin F35 projesinden atılmasının resmi ilanı da S-400 bağlantılı olduğu kadar bu eksende değerlendirilebilir.

Dolar endeksi yurtdışı piyasalarda sakin olmasına rağmen, TL’de yaşanan düşüş tamamen Türkiye’ye özel şartlardan kaynaklanmakta.

Türkiye’nin ABD ile ilişkilerinin daha da bozulacağı beklentisi yanında bir de Mayıs ayı içinde başlaması beklenen Halkbank davası da önemli haberler yaratacak.

Bir tarafta 38 milyar dolar civarında seyreden cari açık, bir yanda 190 milyar dolar tutarında 12 aylık dış borç ödemeleri, eksi seviyede bulunan merkez bankası net döviz rezervleri önemli politik kırılmalarla birleştiğinde önümüzdeki dönemde TL’nin değer kaybının hızlanacağı anlamına geliyor. Enflasyonun yükselmeye devam ettiği bu dönemde merkez bankasının son PPK notundan anlaşıldığı üzere faiz indirimi kollayan görüntüsü de TL ile ilgili beklentileri tamamen bozmuş durumda.

GA.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler