Sosyal Medya

Borsa

Gerçek kişilerin döviz mevduatlarında yeniden artış

TCMB verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 16 Nisan haftasında 2,2 milyar dolar artarak 225,2 milyar dolar düzeyine yükseldi. Parite…

Gerçek kişilerin döviz mevduatlarında yeniden artış

TCMB verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 16 Nisan haftasında 2,2 milyar dolar artarak 225,2 milyar dolar düzeyine yükseldi.

Parite etkisinden arındırılmış verilerde de yükseliş izlendi. 16 Nisan haftasında döviz mevduatlarında artış 1,4 milyar dolar olarak kaydedildi. Parite etkisinden arındılmış veride gerçek kişilerin döviz mevduatları 257 milyon dolar artarken, tüzel kişilerin döviz mevduatları ise 1,1 milyar dolar yükseldi.

Merkez bankası başkanı olarak Ağbal’ın görevden alınıp yerine Kavcıoğlu’nun atanmasıyla TL’de yaşanan sert değer kaybı önce yerlileri döviz satışına götürmüş; ardından yaşanan gelişmeler ve TL’nin değer kazanmayarak sene sonu beklentilerinin daha da yüksek seviyelerde oluşmasıyla yerliler yeniden döviz alımına başlamıştı.

Yabancılar ne yaptı?

Yabancı yatırımcılar 16 Nisan haftasında nette hisse pozisyonlarında bir değişim yapmadılar. Tahvil tarafındaysa ise 165 milyon dolarla yine alıcı konumdaydılar.

Sene başından bu yana hesaplandığında yabancıların Türkiye tahvillerini alımının net olarak 3 milyar dolar olduğu izlenmekte. Hisse tarafında ise yabancı yatırımcının hissede net satışı 1,8 milyar doların üzerinde.

Birleştirildiğinde, yabancı portföy yatırım girişlerinin 2021 yılı başından bu yana 1,2 milyar dolar civarında olduğu görülüyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler