Sosyal Medya

Döviz

Piyasalarda bu sabah: Zayıf dolar, zayıf risk iştahı

Reuters:  Doların küresel piyasalarda gerilemesi ile euro ve sterlin son haftaların en yüksek seviyesine çıktı   ABD’de beklentilere yakın artış…

Piyasalarda bu sabah:  Zayıf dolar, zayıf risk iştahı

Reuters:  Doların küresel piyasalarda gerilemesi ile euro ve sterlin son haftaların en yüksek seviyesine çıktı

 

ABD’de beklentilere yakın artış gösteren enflasyonverisinin ardından tahvil faizi bir ayın en düşük seviyesine geriledi ve dolar göstergesinin 92,0 seviyesinin altına gerilemesiyle paritelerde de dolar etkisi azaldı. Geçen hafta 91,50 seviyesine gerileyen ABD Dolar Endeksi bugün 91,0 tabanına gerileyerek 4 Mart sonrası en düşük seviyeyi gördü ve endeksteki düşüşle EUR/USD ise yükselişini hızlandırdı. Üç haftalık yükselişinin ardından parite bugün 1,2048’e çıkarak 4 Mart sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

 

Majör paraların tamamı bugün dolar karşısında yükseliş yaşarken günlük bazda en iyi performansı sterlin gösteriyor. GBP/USD bugün 1,3940’a yükselerek 19 Mart sonrası en yüksek seviyeyi görürken sterlini Avustralya doları, Japon yeni ve euro takip ediyor.

 

Gelişen ülke paralarında ise bugün karışık seyir var, günlük bazda en çok kayıp rublede görülüyor. Ruble bugün %1 gerilerken Güney Afrika randı ve Polonya zlotisi ise dolar karşısında %0,50 primli işlem görüyor

 

 

QNB Finansbank:  Risk iştahı hafif mahzun

 

ABD’de risk iştahı bir miktar zayıflarken S&P 500 endeksi dün %0.5 oranında azaldı.

VIX endeksi 16.2’den 17.3’e yükseldi. 10 yıllık ABD tahvil faizi hafifçe yükselerek %1.60 seviyelerine geldi. Avrupa’daki aşılama çalışmalarına dair olumlu haber akışının desteğiyle euro güçlenirken, EUR/USD yükselerek bu sabah 1.2060 seviyelerinde başladı. Brent petrol fiyatı piyasadaki arz talep görünüme bağlı olarak artmaya devam etti ve 67.5 dolar seviyelerine geldi. Ons altın yatay seyrederek 1770 dolar seviyelerinde kaldı. Asya ve Pasifik hisse senedi endeksleri de risk iştahındaki zayıflamayla beraber çoğunlukla geriledi.

USD/TL yataya yakın bir eksende dalgalandıktan sonra bu sabah 8.10 seviyelerinde başladı. 5 yıllık Türkiye CDS primi dün 4 baz puan azalarak 397 baz puan oldu. 2 yıllık tahvil faizi ise 17 baz puan düşüşle %17.48 seviyesine geriledi. Hazine dünkü ihalelerde iki yıllık sabit kuponlu tahvilin ihracında %17.98 ortalama bileşik faizle 1.1 milyar TL, dört yıllık TÜFE’ye endeksli tahvilin ihracında %2.88 ortalama reel bileşik faizle 2.2 milyar TL satış yaptı. İhaleler öncesindeki rekabetçi olmayan satışlarda ise Hazine kamu kurumlarından 600 milyon TL, piyasa yapıcılardan 1.3 milyar TL borçlandı.

Bugün de 4 yıllık sabit kuponlu ve 7 yıllık değişken faizli tahvil ile 5 yıllık TÜFE’ye endeksli kira sertifikası ihraç edilecek. Hazine bu ay düzenlediği ihalelerle şimdiye kadar toplam 23.2 milyar TL karşılığı iç borçlanma gerçekleştirdi. Aylık programındaki 33 milyar TL’lik hedefine ulaşmak için kalan ihalelerde 6.8 milyar TL’lik ihraç yapması yeterli olacaktı.

 

Gedik Yatırım:  BIST – 30 Yakın Vade

Nisan vadeli endeks kontratı dün akşam seansı da dahil 1432 ile 1472,5 puanları arasında dalgalanarak ana seansı %1,88’lik düşüşle 1437,25 uzlaşma fiyatından tamamladı. Sözleşmede akşam seansı kapanışı ise uzlaşma fiyatının altında 1433’ten gerçekleşti. Günün neredeyse tamamında satışların görüldüğü sözleşmede kapanışın da günün dip seviyelerinden gerçekleşmesi negatif bir tablo oluşturdu.  Ayrıca kapanış sözleşmede ilk güçlü destek bölgesi olarak izlediğimiz 1440-1445 aralığının da altında gerçekleşmiş oldu. Buranın altında 1405 ve 1394 önemli destekler olup bu seviyelerde de tutunma sağlanamazsa 1300 civarı yeniden gündeme gelebilir. Yukarıda ise 1455 geçilemediği sürece yükselişlere temkinli yaklaşmak gerekiyor. Bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

 

 

YORUM: Halka arzlar Borsa’yı öldürecek

 

Goldman Sachs EUR/USD için Beklentilerini Yükseltti

 

Atilla Yeşilada: Aşı, turizm ve dolar

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler