Sosyal Medya

Genel

Kırmızı et krizi yaklaşıyor

Dövizdeki hareketlilik besicilerin maliyetlerinde de artış getiriyor. Yem girdilerinde yüzde 170’e varan artış var. Üreticiler sorunun ithal etle giderilemeyeceğini belirterek…

Kırmızı et krizi yaklaşıyor

Dövizdeki hareketlilik besicilerin maliyetlerinde de artış getiriyor. Yem girdilerinde yüzde 170’e varan artış var. Üreticiler sorunun ithal etle giderilemeyeceğini belirterek kırmızı ette krizin yaklaştığını söyledi.

Besiciler maliyeti 65 TL olan bir kilo eti 55 TL’den satmak zorunda kalıyor. Yem maliyetlerinde yüzde 170 artış yaşanırken, karkas et fiyatındaki yüzde 27’lik artış gelir gider dengesini sağlamıyor.

Besicilerin iflas etmeye başladığını söyleyen Hayvancılık Meclisi Başkanı ve Adana Ticaret Odası (ATO) Meclisi Üyesi Mehmet Şahbaz, “devlet parayı üreticiden çıkartmaya kalkarsa, üretici bulamaz” dedi.
Büyük işletmelerin sektörden çıkmak için ellerindeki hayvanları yoğun şekilde kesime göndermesi ile çiftliklerin kapasite kullanımları dörtte bire kadar düştü. Öte yandan önceki gün çiğ süt alım fiyatının yüzde 47’lik artışla 4.70 TL’ye çıkması, besiciler için bir umut ışığı oldu. Fiyat artışıyla kesime giden hayvan sayısının azalması, bu sayede de fiyat baskısının hafiflemesi bekleniyor.

Dünya gazetesinden Eray Şen‘e konuşan Şahbaz, geçen hafta 51 TL’den karkas kesimi yaptığını belirterek, “Ancak karkasın kesiminden önce maliyetine bakmak lazım. Biz bu malı bir yılda üretiyoruz ve şimdiki fiyatlarla bunun maliyeti 65 lira. Hayvan yemi olarak geçen yıl mısırın tonunu 1.350 liradan aldık, şu anda 3 bin 750 lira. Arpayı 1.250 liradan aldık, şu anda 3 bin 700 lira. Yem girdilerimizde yüzde 170’e varan artışlar var. 65 liralık maliyete yüzde 20 enflasyon ekleseniz, 78 eder, onu da geçtik, en az 70 lira olmalı” diye konuştu.

‘ÇİFTLİKLER BOŞALIYOR’

Et fiyatının ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen yıldan bu yıla yüzde 27 arttığına dikkat çeken Şahbaz, şöyle konuştu:

“Türkiye’de fiyatı en az artan gıda ürünü et. Bu fiyatı bastır bastır nereye kadar? Üreticiler iflas ediyor, işletmelerini kapatıyor, çiftlikler boşalıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ülkedeki büyük çiftliklere elemanlarını gönderip baktırsın, hayvan sayıları ne durumda. Çiftlikler kapasitelerinin üçte 1, dörtte 1’inde çalışıyor. İnsanlar bu zarara daha kaç gün dayanabilir?”

‘BESİCİLER SEKTÖRDEN KURTULMAK İSTİYOR’

Şahbaz 20 yıldır faaliyet gösterdiği sektörün, son iki yıldır olduğu kadar ‘kötü’ duruma hiç düşmediğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“İki yıldır üretici zararına çalışıyor, artık bıçak kemiğe dayandı. Besiciler sektörden çıkmak, kurtulmak istiyor. Etin fiyatının yükselmemesinin bir sebebi de bu, çünkü üretici ben buradan çıkacağım, yem alacak param yok, malımı satayım, kurtulayım diyor. Zararına da olsa satmak istiyor. Her sektör direnebilir ama canlı direnemiyor. Demir alsan bir kenara koysan, iki sene sonra kullanmak istesen para kazanırsın ama canlıyı bırak bir yılı bir saat bekletemezsin, suyunu, yemini vermek zorundasın.”

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler