Sosyal Medya

Ekonomi

Gece Bülteni: ‘Noel Belki Nefes Aldırabilir…’

Yarın Dünya borsalarının büyük bir bölümü Noel tatili nedeniyle kapalı olacak. Noel tatilleri gelecek hafta da devam edecek. Pazartesi günü Avustralya, Hong Kong, İngiltere, Kanada ve Yeni Zelanda kapalı olacak. Salı günü Avustralya, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda Hediye Günü nedeniyle kapalı olacak...

Gece Bülteni: ‘Noel Belki Nefes Aldırabilir…’

Yarın Dünya borsalarının büyük bir bölümü Noel tatili nedeniyle kapalı olacak. Noel tatilleri gelecek hafta da devam edecek. Pazartesi günü Avustralya, Hong Kong, İngiltere, Kanada ve Yeni Zelanda kapalı olacak. Salı günü Avustralya, İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda Hediye Günü nedeniyle kapalı olacak. 31 Aralık’ta İngiltere ve ABD haricinde dünyanın büyük bir bölümünde piyasalar tatil nedeniyle kapanacak.

Son 4 işlem gününde yaşanan volatiliteye ek olarak yabancıların satışları eşlik etmişti. Dolar/TL’nin 18,40’dan 12,50’ye hızlı bir şekilde gerilemesi, TL cinsi varlıkların değerini hızlı bir şekilde yükseltti ve dolar bazında değerlenen varlıklar için çıkış bileti oldu. İngiltere’nin yarından itibaren Noel ve Hediye Günü tatilleri piyasada satış baskısını azaltabilir. Fakat kura dayalı fiyatlamaların hala devam ettiğini düşünüyoruz. Önceki gün genele yayılan satışlar varken dün sınai dışı diğer sektörlerin ayrışması Borsa İstanbul’da büyük düşüş sonrasında dengelerin kurulacağını gösteriyor, Noel tatilinin de bunun destekleyeceğini düşünüyoruz.

Dolar/TL biraz daha gerileyebilir

Yabancılar genellikle yıllık pozisyonlarını Noel öncesinde realize eder, yeni yıl ile birlikte yeniden pozisyon açarlar. Noel tatili ile birlikte yabancı etkisinin azalması kurun kısa vadede gerilemesini sağlayabilir. 4. çeyrek bilançoların makyajlanmasına yönelik kurda aşağı yönde baskı oluşabilir. Direnç olarak 14’ü ön plana çıkarırken destek olarak 12 seviyesini önemsiyoruz. Dolar/TL’nin yıl sonunu 11.30-12 aralığında tamamlayacağını tahmin ediyoruz.

BIST100 4 günde toplam 7 devre kesti

30 Kasım’dan 16 Aralık kapanışa kadar BIST100 %26 yükseliş göstermişti. Son 4 işlem gününde  tüm yükselişini geri vermiş oldu. BIST100 son 4 günde toplam 7 kez devre kesti, tüm getirisini geri verdi ama ay başından bu yana dolar bazında bakıldığında BIST100 hala %10 artmış görünüyor. Dahası BIST100 ay başından bu yana dolar bazında dünyanın en fazla artan endekslerinin başında yer alıyor. BIST100 Aralık ayı boyunca dolarda yükselişi yakalayamamıştı ama dolar hızlı düşünce bu kez BIST100 doların getirisini geçti. Overallları hızla yükselen yabancı ise satışa geçti. Kurda kısa vadede bir yükseliş beklemiyoruz bu yüzden yüksek dolar bazlı değerler hala satış getirebilir ama Noel tatili nedeniyle yabancı satışları hafifleyebilir.

Aralık vadeli BIST30 kontratı

Volatiliteye bağlı teminat tamamlama çabası her tepkinin satışla karşılanmasına neden oluyor. Dünde  açılışta 2025 desteğinden gelen tepki alımları 2100’de satışla karşılandı, 1932’de bulunan dip noktaya kadar geri çekilme yaşandı. 1932’den tepkiler satışla karşılansa da 1932 desteğinde denge sağlandı. Destek seviyelerimiz 1932 ve 1827, direnç seviyelerimiz 2024 ve 2104’dür.

Aralık vadeli Dolar/TL

Dün 13.08’de bulunan direncine tepki çabaları 13.00’de satışla karşılandı. Tepkilerin satışla karşılanması ilerleyen günlerde 11.64 desteğine doğru gerilemeye neden olabilir. Destek seviyelerimiz 12.15 ve 11.64, direnç seviyelerimiz 13.08 ve 14.08’dir.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ÜNLÜ & Co

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler