Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed raporu: Finansal riskler yükseliyor

Küresel piyasalarda risk iştahı bir kez daha coşarken, Fed yılda iki kez yayınladığı Finansal İstikrar Raporu’nda yükselen finansal istikrarsızlık riskine…

Fed raporu:  Finansal riskler yükseliyor

Küresel piyasalarda risk iştahı bir kez daha coşarken, Fed yılda iki kez yayınladığı Finansal İstikrar Raporu’nda yükselen finansal istikrarsızlık riskine dikkat çekti. Rapora göre, başlıca riskler

-aşırı değerlenmiş mali varlıklar,

-sosyal medya platformlarının yatırım kararlarında belirleyici unsur pozisyonuna gelmesi; ve

-“kara kutu” türü hedge fonları.

 

Fed, mali piyasalarda çok sert düşüşlerin reel ekonomiye zarar vereceğinin de altını çizdi.

Raporun yanında bir açıklama yayınlayan guvernor Lael Brainard da tam dünya ekonomisi Covid-19 pandemisini geride bırakırken biriken bu mali risklerin çok yakından izlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

ABD’de emlak pazarı çok  kırılgan, çünkü evden çalışma modası talebi azaltırken, hanehalkı mali desteklere rağmen gelir kaybına uğramış durumda. Yani yeni konut satın alma gücü aşındı.

Raporda halihazırda para ve sermaye piyasalarında durumun pandeminin başlangıcına göre çok daha sağlam olduğu da not ediliyor. Fed’in sonsuz likidite ve kredi desteği sayesinde iflas dalgası önlendi, Likit Fonlar’dan para çıkışı durdu ve devlet tahvili pazarında sıkışma atlatıldı.  Hiç bir banka  batan krediler yüzünden likidite veya sermaye yetersizliği yaşamadı.

 

Ancak, ileriye yönelik olarak hisse senetleri pazarı risklerin odak noktası. Şirket karları yükselse de, F/K bazında değerlemeler daha çabuk yükseldi. Global büyüme beklentilerinin aniden aşağı revize edilmmesi, ayı pazarına yol açabilir. Bu senaryoda, borsalardan reel ekonomiye risk bulaşır.  Artık moda olan dijital paralar ve ödeme platformları da bu riskleri katlaybilir.

Fed ayrıca, portföy kırılımı tam bilinmeyen fakat yüksek kaldıraç kullanan hedge fonları ve hayat sigortalarının mali piyasalarda ani yön değişimlerine çok kırılgan olduklarını vurguladı.

Köpük üreten tek piyasa borsalar da değil, ABD kurumsal tahvil pazarında risk primleri olağanüstü düşük.  Ani temerrütler bu piyasada da panik yaratarak, orta ve küçük ölçekli şirketlerin kredi ihtiyacını karşılamasını engelleyebilir.

İlginç bir nokta, Rapor’da, AB’nin salgınla başa çıkamayıp resesyonun sürmesi durumunda, ticari bankalarının ağır kayıplara uğrayacağı ve global sistemi de tehlikye atacağı  not ediliyor.

Rapor  bir kez daha enflasyon yükselse de, Fed’in  para basmayı (yani tahvil alım programını) kolaylıkla terkedemeyeceğinin çok açık bir göstergesi. Böyle bir hata, borsalarda şok yaratacağı gibi, kaldıraçlı tüm fon ve kuruluşları da zor durumda bırakacak.

Belki de doların zafiyeti ve altında hiç beklenmeyen ralli, yatırımcıların Fed’in çok uzun süre para basmaya mahkum olduğunu sezmelerinden kaynaklanıyor.

 

Dünya ekonomisinden iyi haber: Küresel bileşik PMI nisanda 11 yılın zirvesinde

 

Dolar ve tahvillerin kaderi ABD tarım dışı istihdam verisine bağlı

 

FÖŞ yazdı: Gelişen Ülkeler’in kayıp 10 yılı—Türkiye dahil

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler