Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Dünya ekonomisinden iyi haber: Küresel bileşik PMI nisanda 11 yılın zirvesinde

Markit tarafından JP Morgan sponsorluğunda hazırlanan verilere göre nisan ayında küresel ekonomik aktivite ve yeni siparişler 11 yılın  en yüksek…

Dünya ekonomisinden iyi haber: Küresel bileşik PMI nisanda 11 yılın zirvesinde

Markit tarafından JP Morgan sponsorluğunda hazırlanan verilere göre nisan ayında küresel ekonomik aktivite ve yeni siparişler 11 yılın  en yüksek seviyelerine yükseldi.

Verilere göre Nisan ayında JP Morgan Küresel Bileşik Üretim Endeksi 56,3 puana çıktı. Mart ayında 54,8 puan düzeyinden bulunan rakam 132  ayın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara girdi.

PMI rakamının yükselmesinde ABD ve İngiltere gibi ülkelerden gelen  güçlü toparlanma verileri etkili oldu. Büyüme Japonya’da zayıf  kalırken Brezilya ise Nisan’da aktivite daralması gösteren tek ülke  olarak dikkat çekti.

Kapsanan altı alt sektörden beşinde Nisan ayında üretimde genişlemeler yaşandı. En güçlü performans finansal hizmetler tarafından kaydedilirken, bunu yatırım malları ve ardından iş hizmetleri izledi. Tüketici ve ara mal üreticileri de üretim hacimlerinde sağlam bir büyüme gördü. Tüketici hizmetleri sektöründeki gerileme art arda on beşinci aya uzandı.

Maliyet enflasyonu baskıları Nisan ayında da artmaya devam etti. Girdi maliyetleri 2008’in ortalarından bu yana en hızlı şekilde artarken, hem üreticiler hem de servis sağlayıcılarda artışlar hızlandı. Şirketler, ilk olarak Ekim 2009’da toplanan ücretlerle ilgili verilerden bu yana satış fiyatlarında en güçlü artışa yol açarak çıktı ücretlerini yükselterek yanıt verdi.

Küresel iktisadi faaliyet görünümü ikinci çeyreğin başında pozitif seyrederken, şirketler (ortalama olarak) üretimin önümüzdeki yıl boyunca artacağını tahmin ediyor.

Genel iyimserlik derecesi biraz düşse de, Mart ayındaki yedi yıllık rekor seviyeye yakın kaldı.

Öte yandan aynı dönemde JP Morgan Küresel Hizmet Sektörü PMI da 56,6 ile 2007 yılı temmuz ayından bu yana görülen en yüksek düzeyde  açıklandı. Veri, Mart ayında 54,7 düzeyindeydi.

J.P.Morgan Küresel Ekonomisti Olya Borichevska’ye göre:

“Nisan PMI’ları, küresel ekonomik aktivitedeki toparlanmanın ivme topladığını, üretimdeki genişleme oranlarının ve yeni siparişlerin 11 yılın en yükseğine ulaştığını gösteriyor. Uluslararası mal ve hizmet ticareti de, bir dizi önemli pazarda kilitlenme kısıtlamalarının hafiflemesi nedeniyle canlanan işaretler gösteriyor. Ancak enflasyonist baskılar hala yükselişte, güçlü maliyet artışları satış fiyatlarındaki artış oranını rekor seviyeye yükseltiyor.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler